crimearussia

18/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρα… Μόσχας στην Κριμαία

Κυρώσεις για γέλια σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων από ΗΠΑ - Ε.Ε. Αναμένεται μέχρι την Παρασκευή η προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, την ώρα που στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Κιέβου λέγεται ότι θα υπογράφει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.
      Pin It

Κυρώσεις για γέλια σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων από ΗΠΑ – Ε.Ε. Αναμένεται μέχρι την Παρασκευή η προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, την ώρα που στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Κιέβου λέγεται ότι θα υπογράφει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

ge54567tFile«Το θέμα της Κριμαίας έκλεισε και τώρα πάμε… γι’ άλλα» είναι επιγραμματικά το μήνυμα της Ρωσίας προς τη Δύση, αδιαφορώντας παγερά προς το παρόν για τις κενές ουσίας απειλές και τις νέες κυρώσεις-«ασπιρίνη». Κι έτσι λίγο μετά το χθεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Μόσχας με ένα θριαμβευτικό ράλι ανόδου -εν είδει έμπρακτης απάντησης στη βαρύτητα που έχουν τα «αναιμικά» οικονομικά αντίμετρα Αμερικανών και Ευρωπαίων- ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε αργά το βράδυ φαρδιά πλατιά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος την Κριμαία.

 

Οσο για το επόμενο βήμα του Ρώσου προέδρου; Θα το ανακοινώσει σήμερα ενώπιον έκτακτης σύγκλησης των δύο νομοθετικών σωμάτων της Ρωσίας. Και θα αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ως το 84ο νέο μέλος της. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται -εκτός απροόπτου- την Παρασκευή, την ώρα που στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Κιέβου λέγεται ότι θα υπογράφει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας…

 

Κατά την Κριμαία βέβαια αυτή ουδόλως πια την αφορά. Από χθες κιόλας -την επομένη του κριμαϊκού δημοψηφίσματος όπου εγκρίθηκε με… σοβιετικού τύπου ποσοστά, της τάξης του 97%, η ένωση με τη Ρωσία- το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη ανακήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία της γεωστρατηγικής σημασίας χερσονήσου. Ζήτησε και τυπικά την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Διέταξε την «εθνικοποίηση» όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του κριμαϊκού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων. Ανακοίνωσε ότι το ρούβλι θα είναι εφεξής επίσημο νόμισμα της Κριμαίας, μαζί με το ουκρανικό γρίβνα. Και -δίκην χρονικού ορίζοντα στην αλλαγή «ιδιοκτησιακού» καθεστώτος- όρισε ότι από τις 30 Μαρτίου οι κάτοικοι θα πρέπει να γυρίσουν δύο ώρες πίσω τα ρολόγια τους, για να συγχρονιστούν με την ώρα Μόσχας!

 

Τα επόμενα βήματα

 

Με τον χρόνο να μετρά λοιπόν αντίστροφα για την τυπική πια προσάρτηση της Κριμαίας, το Κρεμλίνο βάζει τώρα μπροστά τα επόμενα σχέδιά του για την υπόλοιπη Ουκρανία. Κι έτσι σε απάντηση των δυτικών παραινέσεων στη Μόσχα να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας για την επίλυση της κρίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε χθες το δικό του σχέδιο για την εξεύρεση δίκαιης διπλωματικής λύσης.

 

Αντί της «ομάδας επαφής» που προτείνει μέρες τώρα το Βερολίνο, ζήτησε τη σύσταση «διεθνούς ομάδας υποστήριξης», που θα πείσει το Κίεβο να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη βάση ενός ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου οι ρωσόφωνες νότιες και ανατολικές περιοχές θα αποκτήσουν διευρυμένες εξουσίες. Να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση, αυτή τη φορά εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές και τοπικές εκλογές. Και να δεσμευτεί για «πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα». Κοντολογίς, να μη διανοηθεί να μπει στο ΝΑΤΟ…

 

«Μοιάζει με τελεσίγραφο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γεβγκέν Περεμπίνις, απορρίπτοντας τη ρωσική πρόταση ως «εντελώς απαράδεκτη». Η ανταπάντηση του Κιέβου ήταν να ανακαλέσει χθες τον Ουκρανό πρέσβη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμειξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».

 

Ο μεταβατικός υπουργός Αμυνας, Ιγκορ Τενιούχ, τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Κριμαία, ενώ με χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, καταλόγισε στη ρωσική κυβέρνηση ότι «έχει καταληφθεί από πανικό» μετά το παράδειγμα της Ουκρανίας, «όπου ο λαός νίκησε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς» και τώρα οικοδομεί «τη δημοκρατική, ευρωπαϊκή και ευημερούσα Ουκρανία».

 

Κι αφού διακήρυξε ότι «είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με την προσάρτηση εδαφών μας», προειδοποίησε ανοιχτά ότι οποιαδήποτε ενέργεια υποκίνησης μαζικών ταραχών στην Ουκρανία εφεξής θα εκλαμβάνεται ως «παροχή βοήθειας στον εισβολέα και έγκλημα εναντίον του κράτους»! Στο μεσοδιάστημα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει -με… χρονοκαθυστέρηση από την Ε.Ε.- νέες κυρώσεις, «κομμένες και ραμμένες» για 7 Ρώσους και 4 Ουκρανούς αξιωματούχους, με «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δύο σύμβουλοι του Πούτιν και η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

 

Ομως η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με καταιγισμό επικριτικών σχολίων από στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν πιο σκληρή απάντηση από τον «άνευρο» Λευκό Οίκο, ενώ προκάλεσε οργή στις τάξεις της ρωσικής αντιπολίτευσης -«η λίστα είναι για γέλια» σχολίασε o Αλεξέι Ναβάλνι- και θυμηδία στο Κρεμλίνο. «Τι θα κάνεις με όσους δεν έχουν ούτε λεφτά, ούτε ακίνητα στο εξωτερικό, σύντροφε Ομπάμα;» έγραψε χλευαστικά στο Twitter ο ίδιος ο Ρογκόζιν!

 

Λίγη ώρα αργότερα -κι ενώ αναλυτές επισήμαναν τον κομβικό πια διπλωματικό ρόλο της Ρωσίας σε διεθνείς διενέξεις, με νο1 τώρα στη σειρά το συριακό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης- ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επιχείρησε να κατευνάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, υιοθετώντας πιο σκληρούς τόνους. Αφού υπενθύμισε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για την Ευρώπη για τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Πολωνίας και των -ανήσυχων από τις εξελίξεις- χωρών της Βαλτικής, διεμήνυσε στους Ρώσους ότι «το δικό μας μήνυμα είναι σαφές: Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουμε σοβαρή δέσμευση στη συλλογική μας άμυνα και θα την τηρήσουμε».

 

Απειλές

 

Απείλησε για πολλοστή φορά τη Μόσχα με διεθνή απομόνωση. Ομως ως κατακλείδα επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διπλωματικός τρόπος για την επίλυση της κρίσης. «Στο εξής», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, «μπορούμε να ζυγίσουμε την αντίδρασή μας, ανάλογα με το εάν η Ρωσία θα αποφασίσει να κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει την κατάσταση», αφήνοντας λίγο-πολύ την πρωτοβουλία των επιλογών στο ίδιο το Κρεμλίνο…

 

Scroll to top