18/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικός ρεαλισμός ή υπερβολική αισιοδοξία;

Λύση που να επιτρέψει μια αποτελεσματική στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης -μετά τις ευρωεκλογές- ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την καγκελάριο Μέρκελ.
      Pin It

Λύση που να επιτρέψει μια αποτελεσματική στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης -μετά τις ευρωεκλογές- ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την καγκελάριο Μέρκελ

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ο επίσημος απολογισμός είναι πέρα για πέρα θετικός: θερμή χειραψία, χαμόγελα και η ομολογία της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «ο Ματέο Ρέντσι την έχει πραγματικά εντυπωσιάσει». Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θέλησε να εκθειάσει «την αλλαγή της ιταλικής προσέγγισης σε διαρθρωτικό επίπεδο» και «το θάρρος του Ιταλού πρωθυπουργού». Ο δε Ρέντσι φάνηκε και πάλι δυναμικός -όπως συνηθίζει- και ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε.

 

Σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη ουσία της συνάντησης, ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του θα διαρκέσει μέχρι το 2018, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα» και επιβεβαίωσε ότι εξέθεσε στην Ανγκελα Μέρκελ τη δέσμη μέτρων για την εργασία, τις αλλαγές στην οικονομία, όπως και τις παρεμβάσεις στο φορολογικό και θεσμικό σύστημα της χώρας του. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική Αναγέννηση, για να μπορέσει η ήπειρός μας να γίνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός.

 

Για την οικονομική κρίση, ο Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε (όπως και στο Παρίσι, στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ) ότι δεν επιθυμεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες και τους περιορισμούς που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη από το Μάαστριχτ και πέρα. «Δεν έχουμε την πρόθεση να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κανόνες αυτοί είναι κακοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας.

 

Συγχρόνως, όμως, δεν παρέλειψε να αναφέρει με σαφήνεια ότι «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις, διότι χωρίς την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αρχίσει να μειώνεται η σχέση του δημόσιου χρέους με το ΑΕΠ της χώρας του». Το μήνυμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως εξής: «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κρίση στην ευρωζώνη. Ξέρουμε καλά ότι σε δύο μήνες πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε τις ευρωεκλογές. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να βρεθεί μια λύση που να επιτρέψει μια αποτελεσματική στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

 

Ο χρόνος θα δείξει αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή. Και το ότι, όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε πως «αν η ιταλική οικονομία δεν μπορέσει να ανακάμψει, θα συνεχίσουν να μειώνονται, αναγκαστικά, και οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ιταλία, όπως ήδη συνέβη την τελευταία περίοδο», μας δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι όντως αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης.

 

«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι η Ευρώπη δεν είναι η αιτία, αλλά η λύση των προβλημάτων. Αν όμως δεν αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών αυτών, θα συνεχίσει να λείπει η αναγκαία βάση για την ανάκαμψη», λέει ο Ρέντσι από το Βερολίνο.

 

Μια διπλωματική προσπάθεια που θα δούμε, τελικά, πόσα αποτελέσματα θα μπορέσει να φέρει και αν όντως αυτές οι αλλαγές πορείας θα καταφέρουν να γίνουν αισθητές πριν από τη λήξη της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο τέλος του χρόνου. Οπως ελπίζει, δηλαδή, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού. Πολιτικός ρεαλισμός και νέα δυναμική προσέγγιση -άραγε- ή υπερβολική αισιοδοξία;

 

Scroll to top