26 χώρες αναζητούν την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Οι ειδικοί εικάζουν ότι το Boeing συνέχισε να πετάει επί επτά ώρες μετά την τελευταία επαφή
Της Ελλης Πάνου
Κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν ξέρει. Και την ώρα που όλος ο πλανήτης ψάχνει εναγωνίως, οι ανώνυμες πληροφορίες και οι θεωρίες παντός είδους, οι «διαρροές» από διάφορες Αρχές διαφόρων χωρών και οι εικοτολογίες των περιζήτητων πλέον ειδικών στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις στήλες των εφημερίδων συντηρούν τη σπέκουλα για την τύχη του Boeing 777 των Αερογραμμών της Μαλαισίας, μετά την εξαφάνισή του με 239 επιβαίνοντες από τα πολιτικά ραντάρ ξημερώματα της 8ης Μαρτίου.
Αντιφατικές ανακοινώσεις
Το συμπέρασμα έπειτα από 10 ημέρες αδιέξοδων ερευνών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι ότι:
-κάτι ύποπτο μπορεί να έχει συμβεί με την πτήση ΜΗ370 (αεροπειρατία που πήρε απρόβλεπτη τροπή ή τρομοκρατική ενέργεια από επιβάτη)
-οι πιλότοι, είτε και οι δύο είτε ο ένας μόνο, μπορεί να είχαν αυτοκτονικές τάσεις ή να ήταν τρομοκράτες
-το αεροπλάνο μπορεί να έχει συντριβεί ή μπορεί να έχει κάπου προσγειωθεί
-μπορεί ακόμα να έχει χαθεί κάπου στον «νότιο διάδρομο» -που είναι ο αχανής Ινδικός Ωκεανός- ή κάπου στον «βόρειο» -που περνάει πάνω από ξηρά και για την ακρίβεια από πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμα και το Καζακστάν, μέχρι την Κασπία Θάλασσα!
Αξιωματούχοι από όλες αυτές τις χώρες φρόντισαν αμέσως να αποκηρύξουν τη θεωρία. «Η ιδέα και μόνο ότι το αεροπλάνο πετούσε επί αρκετές ώρες στον εναέριο χώρο της Ινδίας χωρίς κανένας να το πάρει χαμπάρι είναι τουλάχιστον περίεργη» είπαν πηγές του ινδικού υπουργείου Αμυνας στο Reuters. Περίπου το ίδιο είπαν και Πακιστανοί αξιωματούχοι που δήλωσαν ότι ο έλεγχος των ραντάρ του δεν αποκάλυψε τίποτε ύποπτο. Ενώ Καζακστάν και Κιργιζία τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι «ακόμα κι αν είχαν κλείσει οι πομποδέκτες, το αεροπλάνο δεν μπορούσε να πετάξει» απαρατήρητο από τα στρατιωτικά ραντάρ.
Δηλώσεις έκαναν ακόμα και οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι μεν πρώτοι θεωρούν το μυστήριο «εξωτερική υπόθεση», αφού συνέβη εκτός των συνόρων της χώρας τους. Οι δε δεύτεροι, όπως είπε εκπρόσωπός τους από το χαώδες Βόρειο Ουαζιριστάν, «πολύ θα ήθελαν να είχε πέσει στα χέρια τους ένα τέτοιο αεροσκάφος», αλλά πού τέτοια τύχη!
Οι Ινδοί βέβαια δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, θεωρητικά, το Boeing να είχε ακολουθήσει μια πορεία κοντά στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, όπου τα ραντάρ δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά, παρ’ όλο που σε αυτή την περίπτωση ο πιλότος θα πρέπει να έχει στρατιωτική εκπαίδευση για να αντεπεξέλθει. Με άλλα λόγια, 26 χώρες ψάχνουν στα τυφλά. Οι μαλαισιανές Αρχές χθες, σαν να έχουν βάλει στοίχημα να επιτείνουν καθημερινά τη σύγχυση, αναθεώρησαν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις τους για το τελευταίο σημείο επαφής του Boeing με τα ραντάρ. Δεν είναι σαφές, είπαν, ακριβώς πότε αποσυνδέθηκε το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης (ACARS) που διαθέτει το αεροσκάφος, ωστόσο διευκρίνισαν ότι το περίφημο, τελευταίο «όλα εντάξει, καληνύχτα» δεν το είπε ο πιλότος, αλλά πιθανότατα ο συγκυβερνήτης, αφού είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ACARS και εικάζουν ότι το Boeing συνέχισε να πετάει επί επτά ώρες μετά την επαφή αυτή.
Παράθυρα στη σπέκουλα
Ετσι, αφού έγινε φύλλο και φτερό η ζωή του 53χρονου πιλότου, με τα μέσα ενημέρωσης να «παίζουν» με την πιθανότητα πάνω σε μια έκρηξη οργής -για την καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης του οποίου ήταν φανατικός οπαδός- ο Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ να μεταμορφώθηκε σε τρομοκράτη, η προσοχή στράφηκε στον συγκυβερνήτη. Τι ήταν ο Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ; Ενας καλός άνθρωπος με πολλά προβλήματα; Ή ένας προσεκτικός εγκληματίας; Ο υπουργός Αμυνας της Μαλαισίας δεν έκλεισε κανένα παράθυρο στη σπέκουλα. Ερευνώνται, είπε, όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η θεωρία που λέει ότι ο 27χρονος Φαρίκ μπορεί να είχε αυτοκτονικές τάσεις.