Pin It

ΒΙΕΝΝΗ Του Δημήτρη Δημητρακούδη

 

Στις 29 Μαρτίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι πολίτες της Σλοβακίας καλούνται να επιλέξουν για το ύπατο αξίωμα στη χώρα τους ανάμεσα στον έμπειρο και δημοφιλή Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και σημερινό τους πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και τον αμφιλεγόμενο «απολιτικό» πολυεκατομμυριούχο Αντρέι Κίσκα.

 

Μπορεί ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο να είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των σλοβακικών προεδρικών εκλογών, ωστόσο κανείς δεν ανέμενε ούτε ότι το ποσοστό του, 28%, θα ήταν τελικά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που εμφάνιζαν όλες οι δημοσκοπήσεις (μεταξύ 35% και 40%), αλλά ούτε και πως η διαφορά του από τον δεύτερο Αντρέι Κίσκα (24%) θα ήταν τόσο μικρή, μόλις τέσσερις μονάδες. Το γεγονός αυτό, που, όπως και σε άλλες χώρες, για μία ακόμη φορά διέψευσε τους υπευθύνους των δημοσκοπήσεων, θέτει σε κίνδυνο τη θεωρούμενη μέχρι τώρα σίγουρη νίκη του πρωθυπουργού στις 29 Μαρτίου καθώς το σύνθημα που φαίνεται να δίνουν σχεδόν και οι δώδεκα υπόλοιποι υποψήφιοι του πρώτου γύρου είναι «όλοι εναντίον του Φίτσο».

 

Από αυτούς τους υποψηφίους –που οι περισσότεροι αυτοπροβάλλονταν ως ανεξάρτητοι- ο δικηγόρος και πρώην στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Ράντοσλαβ Προχάτσκα, πέτυχε ένα αξιοπρόσεκτο 21,2%, τέταρτος αναδείχθηκε ο ηθοποιός και πρώην συναγωνιστής του Βάτσλαβ Χάβελ στην αποκαλούμενη «βελούδινη επανάσταση» του 1989 στην τότε ενιαία Τσεχοσλοβακία Μίλαν Κνάτσκο με 12,1%, ενώ μόλις 3,3% συγκέντρωσε ο κοινός υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης, Πάβολ Χρουσόφσκι.

 

Η εντυπωσιακή επιτυχία του Αντρέι Κίσκα αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τους αναλυτές στην Μπρατισλάβα, τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς, η οποία βέβαια, και αυτό όχι μόνο στη Σλοβακία, υποστηρίζεται και προωθείται από τα κάθε είδους συμφέροντα και σκοπιμότητες.

 

Διότι δεν είναι δυνατόν υποψήφιοι από το «πουθενά», όπως ο δισεκατομμυριούχος Φρανκ Στρόναχ στην Αυστρία στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου –που τελικά τώρα ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι– ή ο επίσης δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία –που το «Κίνημα των δυσαρεστημένων» του ήταν πριν από μερικούς μήνες άγνωστο στα ίδια τα στελέχη του και στις εκλογές του Οκτωβρίου φάνταζε ως ο πραγματικός νικητής– ή τώρα ο Αντρέι Κίσκα στη Σλοβακία, να διεκδικούν την ανάληψη της εξουσίας.

 

Αιτία των –ουσιαστικά απογοητευτικών για τον ίδιο– αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θεωρεί το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, μόλις στο 43,4%, ενώ ανάγει τη γραμμή που δίνουν ήδη σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι στους ψηφοφόρους τους για υπερψήφιση του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο, στο γεγονός, όπως ο ίδιος επισήμανε, ότι «η αντιπολίτευση θα υποστήριζε ακόμη και τον διάβολο».

 

Για αρκετούς παρατηρητές στην Μπρατισλάβα, η προσωπικότητα του, από το «πουθενά», δεύτερου διεκδικητή του προεδρικού αξιώματος σε σχεδόν δύο εβδομάδες, Αντρέι Κίσκα, εμφανίζεται αμφιλεγόμενη, καθώς από μεν τους «υμνητές» του προβάλλεται ως ο μεγάλος «φιλάνθρωπος», από δε τους επικριτές του ως ο αδίστακτος κερδοσκόπος που πλούτισε σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων.

 

Ο Κίσκα, ο οποίος άρχισε τον προεκλογικό του αγώνα ήδη πριν από δύο χρόνια, δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά και προβάλλοντας τη «φιλανθρωπία» του ως ιδρυτής της οργάνωσης «Καλός άγγελος», προτάσσει, αντί για ένα πολιτικό πρόγραμμα, την «αμερικανική ιστορία επιτυχίας». Κι αυτό, γιατί στις ΗΠΑ φέρεται να πήρε τα «φώτα» για τις αμφιλεγόμενες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές και τα «τοκογλυφικά» (όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του) καταναλωτικά δάνεια που παρείχε, μετά την επιστροφή του στη Σλοβακία, στα οποία εγκλωβίστηκαν χιλιάδες κοινωνικά ασθενέστεροι.

 

Scroll to top