Pin It

Τρία ερωτήματα εξακολουθούν να ζητούν επιτακτικά απάντηση για τον ρόλο του Λιμενικού στον τραυματισμό των Σύρων προσφύγων στη Χίο από πυροβολισμούς λιμενικών, λίγο καιρό μετά τον πνιγμό των προσφύγων στο Φαρμακονήσι.

 

Τα ερωτήματα τα υπενθυμίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;». Στην ανακοίνωσή της με τον εύγλωττο τίτλο «Πυροβολείτε ελεύθερα… Η πόλις κοιμάται!» βάζει στο στόχαστρο το δόγμα της «ασφαλούς αποτροπής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο Αιγαίο και την παθητική στάση της κοινωνίας.

 

Τα ερωτήματα, όπως επισημαίνει η επιτροπή, που ανέδειξε η ιστοσελίδα Pireas2day.gr, έχουν ως εξής:

 

«1. Ποιοι «κανόνες εμπλοκής» επιβάλλουν τη χρήση όπλων χωρίς να χρησιμοποιεί όπλο -εν προκειμένω- ο διακινητής; Πότε θεσπίστηκαν αυτοί οι «κανόνες εμπλοκής» και από πότε νοείται «εμπλοκή» με άοπλους;

 

2. Τι θα πει «έγιναν συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού»; Πώς ένα πολυεστερικό σκάφος μπορεί να εμβολίσει ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.;

 

3. Πώς ανέβηκαν τα στελέχη του Λ.Σ. στο σκάφος για να το ακινητοποιήσουν, αφού φέρεται να μη σταματούσε με τίποτα;».

 

Συνεχίζει η επιτροπή: «Η εμμονή εκ μέρους των Αρχών στην τακτική αυτή της… «ασφαλούς αποτροπής» αποβαίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη – πέρα από την επικοινωνιακή της φαιδρότητα. Η φαιδρότητα, κατ' αρχάς, έγκειται στο ότι η τακτική αυτή ούτε ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ τίποτα (όπως αποδεικνύει η συνεχής επανάληψη των προσπαθειών των προσφύγων να διαφύγουν απ' τη χώρα τους για να σωθούν – αυτονόητο πολλώ μάλλον για μία περίπτωση όπως αυτή της Συρίας) ούτε την ΑΣΦΑΛΕΙΑ διαφυλάσσει για οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη – επομένως η βάφτιση αυτού του είδους των επιχειρήσεων με το συγκεκριμένο όνομα είναι ιλαρός ευφημισμός, αντίστοιχος της ονομασίας «Ξένιος Δίας»».

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top