tsipras2910

18/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Τσίπρας: «Ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο»

Με αυτή τη συμφωνία ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό .
      Pin It

«Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την ανακοίνωσή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις συνομιλίες με τους δανειστές και τη διανομή πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο. Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει  το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχεια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «με αυτή τη συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα  με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο. Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του».

 

«H τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε»

Τελείως διαφορετική είναι η άποψη κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η κυβέρνηση, καθώς δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών «έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Τέλος, για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς. Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

 

efsyn.gr

 

 

Scroll to top