19/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Πρωτογενές πλεόνασμα

 

Η κυβέρνηση προκειμένου να μας δώσει την εντύπωση ότι η οικονομία μας άρχισε να ανορθώνεται, αναφέρεται πολύ συχνά και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μας πείθει όμως με τα σχετικά στοιχεία που μας παραθέτει, ότι η δημοσιονομική μας κατάσταση όχι μόνο έχει πάψει να είναι ανησυχητική, αλλά παρουσιάζει και μια θεαματική βελτίωση.

 

Αυτή η ταμειακή εικόνα που μας δίνει το οικονομικό μας επιτελείο, μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί. Από πού βγαίνει αυτή η τόσο απαισιόδοξη πρόβλεψη; Βγαίνει και δη αβασάνιστα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση τη δημοσιονομική μας ισορροπία την έχει συνδέσει μόνο με τα πιο ακραία φορολογικά μέτρα. Την έχει συνδέσει με ένα ακατανίκητο εισπρακτικό αμόκ. Από τους εξοντωτικούς φόρους που πληρώνουμε έχει προκύψει αυτό το πολυδιατυμπανιζόμενο πλεόνασμα. Οσο όμως και να μας πιέσει οικονομικά από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, αποκλείεται για να πραγματοποιήσει και πάλι τις εισπράξεις που υπολογίζει. Η οικονομικά χειμαζόμενη κοινωνία μας δεν την αντέχει άλλο αυτή την υπερφορολόγησή της.

 

Αλλά και για την πτωτική πορεία που έχουν οι εισαγωγές μας, δεν μας τα λέει καλά η κυβέρνηση. Δεν μας το λέει ευθέως, ότι ο περιορισμός στις πάσης φύσεως εισαγωγές μας, οφείλεται στη συνεχιζόμενη οικονομική μας δυσπραγία και συνακόλουθα στην όλο και πιο υποτονική κίνηση της αγοράς. Δεν έχει συνεπώς κανένα κέρδος η κυβέρνηση με το να παίζει με τις λέξεις και τα πολιτικά ξόρκια.

 

Τάκης Σουβαλιώτης

Χαλανδρίτσα Πατρών

 

……………………………………………………………………………………………………………….

 

Χρεωστούμενα στην ΕΡΤ

 

Θα ήθελα να σας θυμίσω μια δέσμευση του κ. Σαμαρά κατά την ομιλία του στην απονομή των Βραβείων ΕΒΕΑ 2013 στο Μέγαρο Μουσικής στις 12 Ιουνίου 2013, μια μέρα μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ:

 

«Δεν έχουμε τίποτε απολύτως με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ολοι, άλλωστε, θα αποζημιωθούν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο».

 

Εννέα μήνες μετά και η δέσμευση του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Εάν μάλιστα το ΥΠΟΙΚ εφαρμόσει αναδρομικά το ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/13 (και σε συνδυασμό με το «light ενιαίο» για τις ΔΕΚΟ από το 2011, οπότε ο Παπακωνσταντίνου ενέταξε την ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ), τότε όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούμε ποτέ, αλλά θα μας ζητήσουν και τα ρέστα. Το Δ.Σ. της ΕΡΤ -υπό τον Γκίκα Μάναλη- δεν εφάρμοσε ποτέ το ενιαίο και τώρα απειλούνται με τιμωρία οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ…

 

Επιγραμματικά αυτές είναι οι οφειλές της ΕΡΤ:

 

1. Οι αποζημιώσεις. Εχουν δοθεί μόνο 3 δόσεις μέχρι τώρα και όχι σε όλους.

 

2. Οι αποδοχές αδείας του 2013.

 

3. Οι δεδουλευμένες Κυριακές/αργίες, νυχτερινά κ.λπ. του τελευταίου 7μήνου λειτουργίας της ΕΡΤ (Νοέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013),.

 

4. Πολλά ρεπό.

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τα σχόλια που τακτικά δημοσιεύετε στις σελίδες των ΜΜΕ. Μας ενθαρρύνουν και μας θυμίζουν ότι ευτυχώς δεν έχει ξεχαστεί το όνειδος της παρατεταμένης καθυστέρησης, που ισοδυναμεί με άρνηση να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα σε 2.600 υπαλλήλους και 260 συνεργάτες με σύμβαση. Σας παρακαλούμε συνεχίστε να θυμίζετε στην εξουσία ότι ακόμα και στην Ελλάδα της τρόικας υπάρχουν νόμοι.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Δημήτρης Φλόκας

πρώην υπάλληλος ΕΡΤ, και φίλοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί

 

………………………………………………………………………………………………………..

 

Τσουχτερός «Διογένης»

 

Η επιστολή θα μπορούσε να ήταν άρθρο που θα επιγραφόταν: «Δυο ποτήρια χύμα κρασί στις Αρβανιτάκη – Πρωτοψάλτη 80 €».

 

Οσοι ακούνε μουσική το κάνουν γιατί η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα!

 

Μερικοί όμως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από κρίση και τέτοια. Αποφασίσαμε να πάμε στο «Διογένης Studio», αφού μας υποχρέωσαν να κλείσουμε εισιτήρια μέσω πιστωτικής κάρτας που στοίχισαν 32 + 32 = 64 ευρώ.

 

Οταν πήγαμε μας είπαν ότι το πρώτο ποτήρι κρασί στοιχίζει 3 ευρώ ενώ αν πιούμε και δεύτερο αυτό στοιχίζει 10 ευρώ έκαστο. Μας φέρανε ένα επιτραπέζιο νερό ούτε και μεταλλικό που στοίχιζε 3,5 ευρώ το λίτρο και 4 ευρώ ένα μπολάκι με 10 ξηρούς καρπούς που προφανώς επειδή είχαν τη φίρμα «Διογένης Studio» κόστιζαν αυτή την τιμή. Σύνολο, δηλαδή, για δύο ποτήρια χύμα -επαναλαμβάνω- κρασί, που στον κατάλογο το βάφτισαν «ορεινό» χωρίς να ονοματίζουν τι ορεινό ήταν, 77,5 ευρώ· υπερβολή, ούτε καν 80 ευρώ .

 

Μου έκανε εντύπωση όταν ο μετρ μού είπε ότι η κυρία Αρβανιτάκη ξέρει για τις τιμές.

 

Επειδή έχω αυτόγραφο της κυρίας Αρβανιτάκη στο κουτί απ’ τα τσιγάρα όταν κάποτε φοιτητής πήγα στο καμαρίνι της και δεν είχε φωτογραφία να μου δώσει. Για να θυμούνται μερικοί πώς ξεκίνησαν.

 

Το πρόγραμμα ομολογουμένως ήταν εξαιρετικό, αλλά αν δεν είχα κλείσει τα εισιτήρια μέσω πιστωτικής θα έφευγα γιατί δεν μου αρέσει να μη με σέβονται όσο αγαπημένοι και αν είναι κάποιοι καλλιτέχνες.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 

Διονύσης Πέρρος

Ιλιον, Νέα Λιόσια

 

ΥΓ.: Τα πιο ωραία λαϊκά να μπορούμε όμως και να τ’ ακούσουμε.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

Εκλογές

 

Από το αυτονόητο, στην εποχή της αδράνειας. Από το μνημόνιο, στην εποχή της ρήξης με το μέλλον. Ο πολιτισμός καταρρέει, η κοινωνία μεταβάλλεται σε θρύψαλα. Μόνη λύση, η φωνή του πολίτη. Εκλογές. Τέλος στην απερισκεψία και στην αμέλεια. Οι ιδεολογίες της υπεραξίας απορρίπτουν τη συνοχή και την ενότητα. Η σκέψη γίνεται πια προοπτική για την οριστική σύγκρουση με το μέλλον. Οι δυνάμεις της αρετής υπερνικούν τον παλιό κόσμο και θέτουν την αφετηρία για νέο ξεκίνημα.

 

Ερχεται η αλλαγή.

Αλέξιος Φ. Μαυρουδής

Πειραιάς

 

 

 

 

 

Scroll to top