Obama-Putin

20/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Πόλεμος» κυρώσεων με φόντο την Ουκρανία

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, με ανάλογο τρόπο απάντησε η Μόσχα. Ακύρωσε η Ε.Ε. τη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία. Παρατηρητές στην Ουκρανία ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Νέα συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Χάγη .
      Pin It

Αμείωτες συνεχίζονται οι εκατέρωθεν πιέσεις και εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα. Σήμερα, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και μιας ρωσικής τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, σε απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν έναν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. Όπως ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, υπέγραψε ήδη την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.

Αν και ο Ομπάμα δεν κατονόμασε την τράπεζα, Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

 

Η «απάντηση» της Μόσχας

Η Ρωσία επέβαλε τις δικές της κυρώσεις ως αντίποινα για την ενέργεια των ΗΠΑ. Οι αναπληρωτές σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς και Καρολάιν Άτκινσον, καθώς και οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Χάρι Ρέιντ, Μέρι Λάντριου, Νταν Κόουτς και Ρόμπερτ Μενέντες ήταν μεταξύ των Αμερικανών τους οποίους «τιμώρησε» η Ρωσία. Ίδια «ποινή» και στον Τζον Μπόνερ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στον Ντάνιελ Φάιφερ, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μέσου και θα χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν μπούμερανγκ», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ανέφερε, θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της στους παραπάνω εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποίησε τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές από την πλευρά τους δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

«Είμαι υπερήφανος που που επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία» έγραψε ο Μακέιν στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Παρατηρητές ζητά ο ΟΗΕ

Σφόδρα ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ως γενικός γραμματέας, δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση», είπε ο Μπαν εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσει την ουκρανική κρίση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του χαιρέτισε τον ρόλο του ΟΗΕ στη διευθέτηση των κρίσεων. «Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τις προσπάθειές που κάνατε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλο τον κόσμο», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες αυτές. Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία κατά τον χαιρετισμό του προς τον Μπαν, ενώπιον των δημοσιογράφων.

 

Η Ε.Ε. ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων. Η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο», αν υπάρξει «αποκλιμάκωση», «τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Σήμερα το πρωί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων και των φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσθήκη 12 προσώπων, που ανήκουν στο πιο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον κατάλογο των 21 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Οι 28 που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες επιθυμούν μια αξιόπιστη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια Ουκρανία δυνατή και δημοκρατική για να της προσφέρουμε μια πραγματική πολιτική υποστήριξη», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Νέα συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν συναντηθεί ή επικοινωνήσει τηλεφωνικά πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατόπιν δημοψηφίσματος. Την περασμένη Παρασκευή, στην τελευταία τους συνάντηση, διαπίστωσαν ότι διαφωνούν πλήρως στο θέμα αυτό.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top