21/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντάλματα σύλληψης για τα εξοπλιστικά

Ο τραπεζίτης Φάνης Λυγινός και ο Ολαφ Εσλερ δεν εμφανίστηκαν στον ανακριτή Σπύρου που ερευνά την υπόθεση με τις μίζες. Λυγινός, Οσβαλντ και Μεταξάς καλούνται εξάλλου σε απολογία για νομιμοποίηση των ποσών δωροδοκίας.
      Pin It

Ο τραπεζίτης Φάνης Λυγινός και ο Ολαφ Εσλερ δεν εμφανίστηκαν στον ανακριτή Σπύρου που ερευνά την υπόθεση με τις μίζες. Λυγινός, Οσβαλντ και Μεταξάς καλούνται εξάλλου σε απολογία για νομιμοποίηση των ποσών δωροδοκίας

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Σε ισχύ βρίσκονται από χθες τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού και του αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρείας Wegmann, Ολαφ Εσλερ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα, που ερευνά την υπόθεση των μιζών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Μαύροι λογαριασμοί

 

Ο Ελληνοελβετός Φ. Λυγινός αντιμετωπίζει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ ο Εσλερ κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα. Και τους δύο ενέπλεξε στην υπόθεση ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας, υποστηρίζοντας ότι ο Λυγινός ήταν ο τραπεζίτης που άνοιγε τους «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ ο Εσλερ ήταν ο αντιπρόεδρος της Wegmann (προμηθεύτριας εταιρείας των αυτοκινούμενων πυροβόλων και των αρμάτων Leopard) που μοίραζε τις μίζες, προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της γερμανικής εταιρείας. Για την ίδια υπόθεση, ήδη προφυλακισμένος είναι ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Δημήτρης Παπαχρήστος.

 

Εξάλλου και ο ανακριτής κατά της διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, ο οποίος ερευνά και την υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων από την HDW-FERROSTAAL, καλεί σε απολογία τον Ελληνοελβετό Φάνη Λυγινό και τον Ελβετό τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, καθώς και τον Ελληνα νομικό που δραστηριοποιείται στη Γενεύη Σπύρο Μεταξά. Οσβαλντ και Μεταξάς έχουν αμφότεροι αναμειχθεί στο ξέπλυμα της μίζας με αποδέκτη τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Κάντα.

 

Σύμφωνα με τις απολογίες, ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ είναι ένας από τους τραπεζίτες -έτερος ο Λυγινός- που φέρεται να νομιμοποιεί ποσά δωροδοκίας μέσω της Dresdner Bank, ενώ ο Σπύρος Μεταξάς έχει ως αντικείμενο την ίδρυση και διαχείριση off shore εταιρειών, καταπιστευμάτων, ιδρυμάτων και εν γένει τη διαχείριση περιουσιών.

 

Οι Ελβετοι εισαγγελείς

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δύο τραπεζίτες έδειξε το κλιμάκιο της εισαγγελίας της Ελβετίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Οσβαλντ απασχολεί και τη γερμανική Δικαιοσύνη καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Μάλιστα, είχε κληθεί από τους εφέτες ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση στη χώρα μας αλλά δεν εμφανίστηκε.

 

Scroll to top