23/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλοτσάνε την καρδάρα

Ο Σαμαράς ήθελε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του προβάλλοντας σαν επιτυχία τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά οι διαφωνίες κυβερνητικών βουλευτών για το θέμα του γάλακτος του χάλασαν τη... σούπα.
      Pin It

Ο Σαμαράς ήθελε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του προβάλλοντας σαν επιτυχία τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά οι διαφωνίες κυβερνητικών βουλευτών για το θέμα του γάλακτος του χάλασαν τη… σούπα

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τελεσίγραφο «να τελειώνει η φασαρία με το γάλα» έστειλε ο Αντ. Σαμαράς στη Ν.Δ. αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών αιφνιδίασε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και τον ίδιο στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

 

Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συμφωνία με την τρόικα, έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό. Σχεδίαζε τις επόμενες μέρες να ανοίξει την προεκλογική καμπάνια προβάλλοντας σαν επιτυχία το νέο (και τελευταίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση) πακέτο, αλλά βρέθηκε να μαζεύει στις Βρυξέλλες τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αθήνα.

 

Αλλαγές μέχρι τη Δευτέρα

 

Το πρόβλημα με το γάλα θα λυθεί μέχρι τη Δευτέρα, με βελτιωτικές προσθήκες στην επίμαχη διάταξη, χωρίς ωστόσο να αλλάζει αισθητά το άνοιγμα στις εισαγωγές. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μη διασπαστεί. Ελπίζω όλα να γίνουν κανονικά, όπως πρέπει».

 

Η απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, είναι το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού. Και άνοιξε τόσο στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο Ευάγγ. Βενιζέλο όσο και στις οδηγίες που έδωσε στους συνεργάτες του στο Μαξίμου για τον συνετισμό των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ. Χθες το μεσημέρι ο γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο, ο οποίος πάντως φέρεται να επιμένει στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει και στην εκπεφρασμένη πρόθεσή του να παραιτηθεί.

 

Το ίδιο είχε δηλώσει την προηγουμένη και στον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, αφήνοντας πάντως χρονικό περιθώριο μέχρι την τελική διατύπωση της ρύθμισης από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

 

Ο Στουρνάρας με εντολή Σαμαρά άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την ενσωμάτωση των προτάσεών τους. Οι εναλλακτικές λύσεις έχουν να κάνουν με την ευκρινέστερη σήμανση της ημερομηνίας παραγωγής και της διάρκειας ζωής. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. θα καμφθούν.

 

Μήνυμα στον Χαρακόπουλο

 

Οσον αφορά τον Μάξ. Χαρακόπουλο, η παραίτησή του δεν θα επιφέρει πρόβλημα, ωστόσο του διαμηνύθηκε πως εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο θα διαγραφεί από τη Ν.Δ. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους άλλους διαφωνούντες, «όσοι και αν είναι».

 

Το πρόβλημα με τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ όμως θεωρείται σοβαρότερο. Μετά και τη ρήξη για το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, η απόσταση με τη Ν.Δ. έχει διευρυνθεί επικίνδυνα. Η επιμονή του κ. Μπαλτάκου στη ρύθμιση ήταν κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά. Ωστόσο, τα ακροδεξιά ανοίγματα της Ν.Δ. επιδεινώνουν το πρόβλημα αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση του κυβερνητικού εταίρου βαίνει επιδεινούμενη και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αντιστραφεί με ηρωικές παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό ή στο αντιρατσιστικό που θα ακολουθήσει.

 

Εάν υποχωρήσουν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το γάλα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να εκτιμηθεί εκ νέου η στάση της Ν.Δ. στο μεταναστευτικό. Αυτή θα είναι η πρώτη τακτική υποχώρηση του κ. Σαμαρά προκειμένου να περάσει το πακέτο. Η δεύτερη θα γίνει με τον ανασχηματισμό, με τη διάθεση περισσότερων χαρτοφυλακίων στο ΠΑΣΟΚ.

 

Scroll to top