Merkel-Yatsenyuk

23/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσαρτάται οι μεν, «εξαρτάται» οι δε

Η Ρωσία πανηγυρίζει με πυροτεχνήματα την ένωσή της με την Κριμαία και η Ε.Ε. υπογράφει μισή συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.
      Pin It

Η Ρωσία πανηγυρίζει με πυροτεχνήματα την ένωσή της με την Κριμαία και η Ε.Ε. υπογράφει μισή συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραφαν με μισή καρδιά την περίφημη «Συμφωνία Σύνδεσης» με την Ουκρανία, την ίδια που αρνήθηκε πριν από λίγους μήνες να υπογράψει ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαζε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην… πραγματική συμφωνία σύνδεσης –τη συνθήκη για την προσάρτηση της Κριμαίας– στο πλαίσιο ειδικής μεγαλοπρεπούς τελετής στο Κρεμλίνο.

 

Ο «τσάρος» δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να ειρωνευτεί τη Δύση για τις νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων –τις οποίες λίγο νωρίτερα ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει «απολύτως παράνομες»–, λέγοντας ότι θα… ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα «Ροσίγια», μία από τις δύο τράπεζες που «στοχοποιούνται».

 

Συμβολική στήριξη

 

Στη συνέχεια ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο διατάζει την εκτόξευση εορταστικών πυροτεχνημάτων σε Μόσχα, Συμφερόπολη και Σεβαστούπολη το βράδυ της Παρασκευής! Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας (και δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο), Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν θα αποδεχτεί ποτέ» την προσάρτηση.

 

Αλλά και η περιλάλητη ευρωσυμφωνία σύνδεσης ήταν στην πραγματικότητα μισή: το κείμενο, που υπεγράφη χθες από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και τον… ακροδεξιούλη «μεταβατικό» Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, δεσμεύει μεν τις δύο πλευρές σε «πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση», αλλά δεν προβλέπει τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται λοιπόν για μια καθαρά συμβολική, για την ώρα, κίνηση στήριξης του ετοιμόρροπου καθεστώτος του Κιέβου. Αλλωστε σε σχέση με την «ορίτζιναλ» συμφωνία σύνδεσης, που επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, υπογράφτηκαν μόνο τα «κεφάλαια πολιτικού χαρακτήρα», δηλαδή μόνο τα τρία από τα εφτά.

 

Η υπογραφή των υπόλοιπων κεφαλαίων, που καλύπτουν το… ζουμί της υπόθεσης (δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ευρεία οικονομική και δικαστική συνεργασία κ.ά.) μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τον σχηματισμό νέας ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά και με έξτρα προαπαιτούμενο –και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο– την «εφαρμογή προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και την εισαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

 

Σήμερα φτάνει στο Κίεβο για συναντήσεις με τη νέα ηγεσία και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι ο Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του μεταβαίνοντας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για να συναντηθεί με τον [φιλορώσο] κυβερνήτη και άλλους συνομιλητές.

 

Τα πανάκριβα ελικόπτερα

 

Χαρακτηριστική για την… ημίαιμη ευρωπαϊκή στάση ήταν και η ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριά, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες σε ρόλο «πυροσβέστη» τις χώρες της Βαλτικής, ότι η Γαλλία αναστέλλει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία. Ομως ο Λεντριάν δεν είπε λέξη για τα πανάκριβα γαλλικά ελικοπτεροφόρα πλοία ταχείας επέμβασης Mistral, που έχει αγοράσει η Ρωσία…

 

Να σημειωθεί εδώ πως ο Ομπάμα, που στο εσωτερικό των ΗΠΑ δέχεται σφοδρή κριτική για την «αδύναμη» διαχείριση της ουκρανικής κρίσης, διέταξε τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη βάση Λασκ στην Πολωνία– στα οποία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις, ενδέχεται να πάρουν μέρος η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής.

 

Scroll to top