→Ως μπούμερανγκ επιστρέφει στον Ερντογάν η φαεινή ιδέα να απαγορεύσει τα μπλε κελαηδίσματα. Εγινε πρωταγωνιστής γελοιογραφιών, ενώ σε λίγες μόνο ώρες αναρτήθηκαν 2,5 εκατ. «τουίτ»
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
«Ε, Ταγίπ, έχεις δει τα “Πουλιά” του Χίτσκοκ; Δεν θα μας φιμώσεις». Σε μια γελοιογραφία που κάνει θραύση στα social media, έξι «τουιτερόπουλα» (τα χαρακτηριστικά γαλάζια πουλιά, σήμα-κατατεθέν του τουίτερ) έχουν δέσει με σχοινιά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «τιτιβίζουν» ενοχλητικά hashtags (θεματικές ενότητες) όπως #OccupyGezi (καταλάβατε το Γκεζί) και #Diktator (δικτάτορας). Σε άλλες γελοιογραφίες, πάλι με αναφορές στον Χίτσκοκ, τα τουιτερόπουλα έχουν λούσει κανονικότατα τον Ερντογάν με τις κουτσουλιές τους.
Τελικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός δημιούργησε νέα πολιτική κρίση, ερχόμενος σε σύγκρουση όχι μόνο με τον κόσμο, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε καθολική απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Eλπίζω αυτή η απαγόρευση να μη διαρκέσει πολύ», δήλωσε ο Γκιουλ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, και μάλιστα μετά την απαγόρευση Ερντογάν.
Αλλά και σε ό,τι αφορά την απαγόρευση αυτή καθεαυτή, το μόνο που κατάφερε ήταν… μια τρύπα στο νερό. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν ανακοίνωσε «Θα ξεριζώσουμε το τουίτερ. Δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Θα δει την πυγμή της Τουρκικής Δημοκρατίας» (sic!), το τουρκικό τουίτερ κόντεψε να εκραγεί από τα πολλά μηνύματα! Από το βράδυ της Πέμπτης ώς το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν αναρτηθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια «τουίτ» (μηνύματα στο τουίτερ), περίπου 17.000 μηνύματα ανά λεπτό!
Οι Τούρκοι χρήστες κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση με τρεις απλούς (για στοιχειώδεις γνώστες) τρόπους: στέλνοντας τουίτ μέσω sms (γραπτού μηνύματος στο κινητό), αλλάζοντας το domain name σε κομπιούτερ και κινητά, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο χρήστης τουιτάρει από άλλη χώρα εκτός Τουρκίας, ή δημιουργώντας ένα ιδιωτικό δίκτυο (VPN) το οποίο δεν εντοπίζεται εύκολα και δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε απαγορευμένους ιστότοπους, όπως τώρα με το τουίτερ. Τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξέσπασαν τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, περισσότεροι από 120.000 Τούρκοι χρήστες κατέβασαν τη συγκεκριμένη εφαρμογή προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.
Από τότε εντάθηκε και η μεγάλη εχθρότητα του Ερντογάν απέναντι στα social media, τα οποία έγιναν μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Τούρκων αντικυβερνητικών. Το κακό κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν στα social media διέρρευσαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που εξέθεταν τα οικονομικά σκάνδαλα της οικογένειας Ερντογάν. Εκτοτε, ο Τούρκος πρωθυπουργός ορκίστηκε πως δεν θα αφήσει «τo facebook και το youtube να καταβροχθίσουν τον κόσμο». Τον ίδιο μήνα, η τουρκική Βουλή ψήφισε νόμο που προέβλεπε περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ερντογάν ταλανίζεται από σκάνδαλα και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να φιμώσει αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει: το Διαδίκτυο. Τα γκάλοπ εν όψει των εκλογών τού δίνουν προβάδισμα, αλλά αυτό ίσχυε πριν από το κλείσιμο του τουίτερ. Ορισμένοι χρήστες του τουίτερ πάντως παρομοιάζουν την κίνηση Ερντογάν με εκείνη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επιχείρησε να φιμώσει το ίντερνετ κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Πράγμα, βέβαια, που δεν απέτρεψε την πτώση του…