23/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεαλπολιτίκ κατά Πούτιν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδεικνύουν μετριοπάθεια στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
      Pin It

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδεικνύουν μετριοπάθεια στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτίμησαν τελικά να συνεχίσουν τη ρεαλιστική στάση που τηρούν απέναντι στη Μόσχα από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αποφεύγοντας τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στις σχέσεις τους με το Κρεμλίνο. Ενδειξη αδυναμίας; Ισως. Αλλά δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων και ιδίως συμφερόντων μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία. Στην πλειονότητά τους οι κυβερνήσεις των «28» δεν επιθυμούν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, να φθάσουν στα άκρα οι σχέσεις με τη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας.

 

Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη η επικράτηση ακόμη μια φορά των μετριοπαθών θέσεων χθες κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λήψη νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, που συνεχίζει από θέση ισχύος να αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων. Βέβαια, ακούστηκαν φωνές, οι ίδιες από την αρχή της κρίσης, που ζητούν τη σκλήρυνση της θέσης της Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα: Οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Σουηδία, η Φινλανδία. Υπερίσχυσαν, όμως, οι ρεαλιστικές και μετριοπαθείς απόψεις των υπολοίπων…

 

Ετσι, στα συμπεράσματα για την Ουκρανία που ενέκριναν οι «28» περιλαμβάνονται τα εξής:

 

-Διευρύνεται ο κατάλογος των 21 προσώπων στα οποία θα επιβληθούν απαγόρευση έκδοσης θεώρησης και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων. Θα προστεθούν, λοιπόν, 12 ακόμη πρόσωπα. Από τους 33, όμως, κανείς δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν υπάρχει κανένα μεγάλο όνομα Ρώσων επιχειρηματιών… Είπαμε, προσεκτικά βήματα.

 

-Αποφασίστηκε η υπογραφή των πολιτικών διατάξεων της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ουκρανία. Η πρώτη συνεδρίαση πολιτικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

 

-Υποστηρίζεται η αναστολή των διαπραγματεύσεων σχετικά με την είσοδο της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ και τον ΔΟΕ. Επίσης, αποφασίστηκε να ματαιωθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας και τα κράτη-μέλη δεν θα διεξάγουν διμερείς τακτικές συνόδους.

 

-Υποστηρίζεται η επικείμενη σύνοδος των χωρών του G7 στη Χάγη.

 

- Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της προσάρτησης της Κριμαίας και να προτείνει χρηματοοικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς.

 

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι οι «28» πιστεύουν ακράδαντα πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βίας και εξαναγκασμού για τη μεταβολή των συνόρων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Και προστίθεται ότι οι πράξεις της Ρωσίας συνιστούν σαφή παραβίαση της διαδικασίας του Ελσίνκι, η οποία τα τελευταία 40 έτη συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαιρέσεων στην Ευρώπη και στη δημιουργία μίας ειρηνικής και ενωμένης ηπείρου.

 

Scroll to top