24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους 34 οι νεκροί στη Βενεζουέλα

Η χώρα βιώνει τις πιο μεγάλες και επίμονες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εδώ και μία δεκαετία.
      Pin It

Η χώρα βιώνει τις πιο μεγάλες και επίμονες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εδώ και μία δεκαετία

 

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι θάνατοι πολιτών από σφαίρες στην πολωμένη Βενεζουέλα, που βιώνει τις πιο μεγάλες και επίμονες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εδώ και μία δεκαετία. Αλλοι τρεις άνθρωποι -ένας οπαδός της αντιπολίτευσης και δύο διερχόμενοι, που φέρονται να μη συμμετείχαν σε διαδηλώσεις- έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων τα τελευταία 24ωρα στη Βαλένσια, το Σαν Κριστόμπαλ και τη Μέριδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις δίμηνες σχεδόν ταραχές στους 34. Και τα τρία βίαια περιστατικά συνέβησαν στα συνήθη πια οδοφράγματα, που συνεχίζουν να ορθώνουν σε πολλές πόλεις κυρίως φοιτητές της μεσοαστικής τάξης υπό την ανοχή (ή την προτροπή) αντιπολιτευόμενων δημάρχων, παρά τη σχετική απαγόρευση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

 

Φίλοι και εχθροί του προέδρου Νικολάς Μαδούρο δεν σταματούν τον πόλεμο αλληλοκατηγοριών για το αιματηρό κύμα βίας. Παρότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση καταφεύγει σε μεθόδους υπέρμετρης καταστολής απέναντι στους αντιπάλους της, όπως κατήγγειλε και η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, μοιάζει προς το παρόν πολιτικά αλώβητη. Αντίθετα, η ρήξη στους κόλπους του δεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης ολοένα και βαθαίνει. Η ακραία πτέρυγα, με πρωτεργάτες τον φυλακισμένο ηγέτη Λεοπόλντο Λόπες και τη σκληροπυρηνική βουλευτή Μαρία Κορίνα Ματσάδο, διαθέτει ξεκάθαρα το «πάνω χέρι» στις κινητοποιήσεις, αρνείται πεισματικά να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως προτείνει ο Μαδούρο, και ζητά εδώ και τώρα την παραίτησή του και την απελευθέρωση δεκάδων συλληφθέντων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει την άρνηση των διαπραγματεύσεων σε απόπειρα υφαρπαγής της εξουσίας του.

 

Το χάσμα έγινε εμφανές και στο ογκώδες συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης το Σάββατο στο Καράκας, όταν ο μετριοπαθής πρώην προεδρικός υποψήφιος, Ενρίκε Καπρίλες, αποχώρησε χωρίς να εκφωνήσει λόγο, την ώρα που η σύζυγος του Λόπες διάβαζε από την εξέδρα μαχητική επιστολή του άντρα της μέσα από τις φυλακές, που ζητούσε από τον Μαδούρο να δώσει λύση και να παραιτηθεί, ώστε «να ανοίξει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη».

 

Παράλληλα, φοιτητές έκαναν τη δική τους διαδήλωση υπέρ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, καταγγέλλοντας εξτρεμιστές για την πρόσφατη πυρπόληση στρατιωτικής ακαδημίας στο Σαν Κριστόμπαλ. «Μπορεί αυτό να ονομαστεί διαμαρτυρία; Πρόκειται για τρομοκρατία και φασισμό» ανέφερε στην ομιλία του ο Μαδούρο, εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις και οι δολιοφθορές κατά της δημόσιας περιουσίας έχουν κοστίσει στη χώρα τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top