24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

«Νομική εκτροπή» από το ΝΣΚ

      Pin It

«Νομική εκτροπή» χαρακτηρίζει η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που -όπως γράφαμε το Σάββατο- μετατρέπει την ήδη οριακής νομιμότητας δεκαοκτάμηνη κράτηση αλλοδαπών χωρίς χαρτιά σε επ’ αόριστον κράτηση, μέχρι να συναινέσουν οι ίδιοι στην «οικειοθελή απέλασή» τους. «Η ως άνω γνωμοδότηση δεν αντέχει σε καμία νομική ή κοινή λογική, και κείται καταφανώς εκτός ορίων νομιμότητας, υπακούοντας προφανώς σε αστυνομικές λογικές», σημειώνει η ομάδα.

 

Εξηγεί μάλιστα ότι η εφαρμογή της «δυνατότητας κράτησης για συνολικό διάστημα έως 18 μηνών, ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική από απόψεως συμφωνίας με τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, και ιδίως με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ που επιτάσσει, για να θεωρείται αυτή δικαιολογημένη, να είναι σε εξέλιξη διαδικασία απέλασης, η οποία να είναι πραγματοποιήσιμη και εφικτή σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα. Παλαιότερα δε το ανώτατο διάστημα κράτησης ήταν το τρίμηνο, ενώ πληθώρα σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχαν κρίνει παράνομη την κράτηση για διαστήματα ακόμη και μερικών εβδομάδων, όταν δεν προβλεπόταν εκτέλεση της απόφασης απέλασης σε εύλογο χρονικό διάστημα».

 

Η Ομάδα Δικηγόρων διαπιστώνει με λύπη και αγανάκτηση πως ακραίες ρατσιστικές απόψεις «έχουν εμποτίσει ακόμη και ανώτατους λειτουργούς του κράτους που όφειλαν εκ θέσεως να προασπίζουν τη νομιμότητα, να υπερασπίζονται το Κράτος Δικαίου και να σέβονται τα δικαιώματα του ανθρώπου. Καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι και εκ του νόμου και εκ της θέσεώς τους οφείλουν να ελέγξουν τη νομιμότητα των αποφάσεων παράτασης κράτησης που τυχόν εκδοθούν σε συμμόρφωση με την ως άνω γνωμοδότηση, να αντιδράσουν. Για να μην οδηγηθούμε σε μία ακόμα κατάσταση σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χάριν της θολής έννοιας του “δημόσιου συμφέροντος” που νομιμοποιεί ένα καθεστώς εξαίρεσης και οδηγεί σε ακραίες και επικίνδυνες πολιτικές».

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top