24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυστήριο με τα φαξ της «εξέγερσης»

Τι εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, τι απαντά το δικηγορικό γραφείο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.
      Pin It

Τι εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, τι απαντά το δικηγορικό γραφείο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση

 

Της Κατερίνας Κατή

 

«Καθαρές» νομικές συμβουλές που έπεσαν σε… λάθος χέρια και χρησιμοποιούνται τώρα ως εργαλείο της Πολιτείας προκειμένου να αποτρέψει κάθε αντίδραση των κρατουμένων οι οποίοι πλήττονται από την επικείμενη μεταφορά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού ή μια νομικά κολάσιμη απόπειρα διατάραξης της… ευταξίας στις φυλακές της χώρας με την εξέγερση των εγκλείστων;

 

Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που εύλογα προκαλούνται από την πραγματικά περίεργη ιστορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, να ελεγχθεί πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας για τυχόν διάπραξη σοβαρού αδικήματος με αφορμή το περιεχόμενο εγγράφων που διακινούνταν ανάμεσα στους κρατουμένους σε τουλάχιστον δύο από τις φυλακές της χώρας.

 

Αφορμή για την υπόθεση που διερευνάται πλέον από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας αποτέλεσε ο εντοπισμός εγγράφου στις Φυλακές Κέρκυρας και Κορυδαλλού που φέρεται να έχει αποσταλεί από το fax του εν λόγω δικηγορικού γραφείου και να προτρέπει τους κρατούμενους σε στάση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, όπου αναμένεται να μεταφερθούν κατάδικοι για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

 

Οπως, μάλιστα, διέρρευσε από τις αρμόδιες Αρχές, στις Φυλακές του Κορυδαλλού, το επίμαχο έγγραφο -που δεν είχε αποστολέα- περνούσε από κρατούμενο σε κρατούμενο για τη συγκέντρωση υπογραφών, ενώ στις φυλακές της Κέρκυρας φέρεται να στάλθηκε μέσω φαξ σε δύο αποδέκτες. Ο πρώτος αποδέκτης είναι Ελληνας κρατούμενος και ο δεύτερος αλλοδαπός, ξάδελφος του Αλβανού κακοποιού Μαριάν Κόλα που είχε αποδράσει από τις Φυλακές Τρικάλων με 11 ακόμα κρατούμενους και ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψής του από την αστυνομία.

 

Παρά όμως το «εμπρηστικό» περιεχόμενό τους, τα χαρτιά αυτά που διακινήθηκαν μέσω… fax φέρεται να ήρθαν σε γνώση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ζήτησε αμέσως από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες.

 

Με τη σειρά της, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να ερευνήσει την υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί από τους υπεύθυνους του δικηγορικού γραφείου το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση κακουργημάτων, όπως προτροπή κρατουμένων σε στάση. Μία από τις πρώτες κινήσεις της εισαγγελίας θα είναι να ταυτοποιήσει εάν πράγματι ο αριθμός του αποστολέα των επίμαχων fax ανήκει στο ελεγχόμενο πλέον δικηγορικό γραφείο.

 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το περιβάλλον του επικεφαλής του γραφείου δικηγόρου, ο οποίος υπερασπίζεται μεγάλα ονόματα κατηγορουμένων, τόσο από τον χώρο του κοινού ποινικού δικαίου όσο και στις αποκαλούμενες «υποθέσεις τρομοκρατίας», η ποινική έρευνα που διατάχθηκε είναι άνευ αντικειμένου.

 

Δεν αρνούνται μεν ότι αποστάλησαν κάποια έγγραφα απο το φαξ του δικηγορικού γραφείου, πλην όμως υποστηρίζουν ότι είναι «παντελώς αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι αν το περιεχόμενο ήταν αυτό που λέγεται, θα πήγαιναν μέσω των κεντρικών fax των φυλακών, όπου ο καθένας θα μπορούσε να τα διαβάσει, κι όχι κρυφά μέσω άλλης οδού».

 

«Ζητήθηκαν νομικές συμβουλές για το θέμα που “καίει” μια κατηγορία κρατουμένων οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Η απάντηση δόθηκε με γνώμονα την εκτόνωση μιας κατάστασης που “βράζει” κι όχι την προτροπή για στάση και εξεγέρσεις», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Scroll to top