Pin It

Είναι ένα τετράποδο με το στερητικό Αλφα μπροστά. Εξ ορισμού δηλαδή συνυφασμένο με το αρνητικό, αυτό που δεν υπάρχει. Υπάρχει ανύπαρκτο. Δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αφού είναι ανεπιθύμητο. Κι αν καταγράφηκε κάπου, κάποτε, αυτό έγινε μόνο εκ παραδρομής. Η αδιαφορία θα διορθώσει τα πράγματα και θα το βάλει στη θέση του, εκεί που ανήκει, στην ανυπαρξία. Στους δρόμους, πίσω από κάδους απορριμμάτων, μέσα σε σακούλες σκουπιδιών. Με τη γλώσσα έξω και την ουρά στα σκέλια. Με μάτια που κοιτούν βλέποντας ότι δεν το βλέπουν. Αχρηστο. Αχρείαστο. Ανάξιο ν' ασχοληθεί κανείς μαζί του. Δεν πονάει, δεν πεινάει, δεν διψάει. Δεν νιώθει, όντας αναίσθητο.

 

Αυτό που βλέπεις εσύ κι εγώ εκεί έξω είναι ένα Τίποτα. Ενα Τίποτα που για ανεξήγητο λόγο περπατάει προς το πουθενά και βγάζει ήχους σε μια άγνωστη γλώσσα. Για επίσης ακατανόητους λόγους κρέμεται από τη ζωή, ενώ δεν ανήκει σ' αυτήν, συνεχίζοντας να δηλώνει μια αδικαιολόγητη παρουσία. Ενα Τίποτα, που θα νόμιζε κανείς, αν το καλοκοιτούσε, ότι πονάει, πεινάει, διψάει. Αλλά κανείς δεν το κοιτά γιατί είναι αόρατο. Είναι χαμηλά, πολύ χαμηλά για να το δεις. Είναι άσχημο για να το προσέξεις. Είναι ανάξιο για να σκύψεις.

 

Και μια που το φέρνει η κουβέντα, τι σχέση έχει ένα μπάσταρδο αδέσποτο μ' ένα καθαρόαιμο ευγενικής καταγωγής, ενός ακόμα ευγενέστερου εκτροφέα ευγενών τετραπόδων; Αυτά είναι έξυπνα, πιστοποιημένα, χρυσοπληρωμένα, άξια μόστρας σε μια ακριβά πλακοστρωμένη αυλή ή σε μοδάτο λουρί. Σωστά. Είναι αυτά που επιθυμείς να πολλαπλασιαστούν, γιατί είναι χαριτωμένα, ένα όμορφο δώρο ή μια δυνατότητα να βγάλεις κάνα φράγκο. Κι αν προκύψει «ατύχημα» με αδέσποτο και γεννηθούν μπάσταρδα, η λύση είναι γνωστή, επιβεβλημένη και αναγκαία.

 

Το συνώνυμο αυτού που σκέφτεται έτσι; Ανθρωπος. Ας πούμε ότι το αδέσποτο έχει ένα κοινό με τον άνθρωπο: το Αλφα το στερητικό. Οταν ο άνθρωπος γίνεται απάνθρωπος, στερεί ο ίδιος από το είδος του τη βασική του ιδιότητα, την ανθρωπιά.

 

Μαρίνα Βαρδουνιώτη, Δήμος Σικυωνίων

 

Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς κι αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

Scroll to top