→Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ετησίως
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Ο μεγαλύτερος serial killer του πλανήτη είναι πλέον ο αέρας που αναπνέουμε, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η οποία αποκαλύπτει ότι -μόνο το 2012- περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μόλυνση του αέρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι σκοτώνουν μαζί το κάπνισμα, τα τροχαία δυστυχήματα και ο διαβήτης!
Ο μακάβριος αυτός απολογισμός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ένας στους 8 θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Δείχνει, επίσης, ότι μειώνοντας τους ρύπους μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές. Ετσι, η έκθεση του ΠΟΥ προκαλεί ρίγη τρόμου αν σκεφτεί κανείς ότι στην αντίστοιχη έκθεση του 2008 ο Οργανισμός είχε συνδέσει την εξωτερική και εσωτερική ρύπανση με… μόλις 1,3 και 1,9 εκατ. θανάτους αντιστοίχως.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή έκθεση, η επιστημονική ομάδα που τη συνέταξε επισημαίνει ότι το 80% των 3,7 εκατομμυρίων θανάτων, οι οποίοι προκαλούνται από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αποτέλεσμα εμφράγματος ή καρδιοπάθειας, 11% από παθήσεις του πνεύμονα και 6% από καρκίνους. Το μεγαλύτερο ποσοστό απαντά στην Ασία, ενώ συνδυαστικά για Ευρωπαίους και Αμερικανούς οι θάνατοι είναι… μόλις 300.000 (200.000 στις ΗΠΑ και 100.000 στην Ευρώπη). Την ίδια ώρα η εσωτερική ρύπανση (καύση υλικών για θέρμανση εντός των κτιρίων) οδηγεί στον θάνατο 4,3 εκατομμύρια άτομα, με το 34% να αποδίδεται σε καρδιακά επεισόδια, 24% σε διαφόρων ειδών καρδιοπάθειες και 12% σε αναπνευστικά προβλήματα τα οποία πλήττουν κυρίως παιδιά.
Στην πλέον τραγική μοίρα βρίσκονται οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικότερα τα παιδιά, με πρώτη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η καύση ξύλων εντός των σπιτιών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε αντιδιαστολή με τον Πρώτο Κόσμο, όπου η θέρμανση παράγεται από καύση πετρελαίου, γκαζιού ή με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. «Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια», εξήγησε η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ. Τόνισε δε με νόημα ότι «ελάχιστοι κίνδυνοι έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην παγκόσμια υγεία σήμερα και οι αποδείξεις καταδεικνύουν την ανάγκη για την ανάληψη μιας συντονισμένης δράσης προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός».