26/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το δημοψήφισμα έβγαλε αποχή

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Συντριπτικό «όχι» για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου αποφάσισαν χθες με δημοψήφισμα οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης. Συνολικά, ψήφισαν 1.450 δημότες, εκ των οποίων οι 1.026 τάχθηκαν κατά της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι 371 υπέρ και οι υπόλοιποι έριξαν άκυρο ή λευκό στην κάλπη.

 

Το δημοψήφισμα στο Βελβεντό κράτησε δύο μέρες, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας ώς τις 8 χθες το βράδυ. Πριν από τα μεσάνυχτα, η ετυμηγορία είχε βγει. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε δύο εκλογικά τμήματα, βάσει των καταλόγων του πρώην Δήμου Βελβεντού, παρουσία δικηγόρων και με όλα τα τυπικά στοιχεία μιας εκλογικής διαδικασίας. O πρώην δήμαρχος Βελβεντού και εκ των πρωτεργατών του δημοψηφίσματος, Μάκης Μπελιάς, επισήμανε ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική και το αποτέλεσμα καθαρό.

 

Το θέμα προέκυψε λόγω «Καλλικράτη», που φαίνεται πως έχει αφήσει βαθιές ρωγμές στην όμορφη κωμόπολη της Κοζάνης με τους περίπου 3.500 κατοίκους, οι οποίοι απείχαν από την κάλπη και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε, όπως φαίνεται το ζήτημα παραμένει γι’ αυτούς ανοιχτό, καθώς αρνούνται να δεχτούν την κατάργηση του Δήμου Βελβεντού και την ενσωμάτωσή του στον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού.

 

Η διαδικασία κινήθηκε με πρωτοβουλία των πρώην δημάρχων, Γιώργου Τσιουκάνη, Μάκη Μπελιά, Γιάννη Σόκουτη και Μανώλη Στεργίου. Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπελιάς, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα θα συγκληθεί στις 19 Μαΐου νέα λαϊκή συνέλευση, για να αποφασίσει συμμετοχή ή αποχή από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

 

Το Βελβεντό απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Στα δυτικά του χωριού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Ορη.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top