Στη σκληρή γραμμή για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος μέχρι τις 11 ημέρες επιμένει η κυβέρνηση, με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης να χαρακτηρίζουν «ανεδαφικές» τις προτάσεις των αγελαδοτρόφων για δημιουργία δύο κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος, μιας «πέντε ημερών» όπως ισχύει μέχρι σήμερα και άλλης μιας «επτά ημερών».
Η πρόταση των αγελαδοτρόφων, την οποία ανέλαβε να μεταφέρει στους βουλευτές της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εδράζεται στη λογική του διαχωρισμού της διάθεσης στην αγορά του γάλακτος ελληνικής παραγωγής από το εισαγόμενο γάλα χαμηλής παστερίωσης. Συγκεκριμένα προτείνουν τη δημιουργία κατηγορίας «γάλακτος ημέρας» το οποίο θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών μόνον από Ελληνες αγελαδοτρόφους, αλλά θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι ζητούν να διασφαλιστεί η εγχώρια παραγωγή των περίπου 620.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος ετησίως (από το 1,2 εκατ. τόνους που καταναλώνονται συνολικά), το οποίο σχεδόν στο σύνολό του διοχετεύεται σήμερα στις γαλακτοβιομηχανίες για την παραγωγή «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος. Η δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με την πρόταση των κτηνοτρόφων, θα είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής έως και 7 ημέρες.
Ουσιαστικά δηλαδή θα αντιπροσωπεύει κυρίως εισαγόμενο γάλα (οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν ήδη σήμερα πάνω από 600.000 τόνους ετησίως για γάλα υψηλής παστερίωσης, γιαούρτι και τυριά) το οποίο στο χρονικό αυτό διάστημα της μιας εβδομάδας προλαβαίνει να εισαχθεί, να παστεριωθεί και να διακινηθεί στην αγορά.
Β.Γ.