elam-kupros

27/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπριοι «χρυσαυγίτες» επιτέθηκαν στον Ταλάτ

Σάλος προκλήθηκε στην Κύπρο ύστερα από επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης ΕΛΑΜ (η κυπριακή εκδοχή της «Χρυσής Αυγής») σε βάρος του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και συνοδών του.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης

Τα επεισόδια έγιναν την Τετάρτη στις επτά το βράδυ όταν μέλη του ΕΛΑΜ που φορούσαν κράνη εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους και φωνάζοντας συνθήματα ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό.

Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ, δέχτηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά. Αργότερα η αστυνομία συνέλαβε δύο άντρες και μία γυναίκα.

Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα και αναζητά τους δράστες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε πως σημασία έχει τώρα η πολιτική καταδίκη του φαινομένου και να πάρει ο καθένας τη θέση που του αρμόζει υπό τις περιστάσεις. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενδελεχή έρευνα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα τρομοκρατήσει κανείς τη δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ταλάτ και απολογήθηκε για το επεισόδιο ενώ τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οποιοδήπτε πρόβλημα και μπορεί να επισκέπτεται και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς όλους και τους Τουρκοκύπριους, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, καταδίκασε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Λεμεσό, τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας. Είπε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της αστυνομίας αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Η επίθεση Ιωνά Νικολάου εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας κλιμακώνεται με αναφορά ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο».

Τα επεισόδια καταδίκασε με έντονο τρόπο και το ΑΚΕΛ, ο γ.γ. του οποίου υπενθύμισε πως οι καταγγελίες του στο παρελθόν για εγκληματική δράση του ΕΛΑΜ δεν λήφθηκαν υπόψη από τους αρμόδιους.

Ταλάτ: Στόχος να απομονώσουμε εξτρεμιστικές δραστηριότητες

Τα όσα σημειώθηκαν στο «Πάνος Σολομωνίδης» είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, όπου ήταν κύριος ομιλητής.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν, τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ανέφικτος στόχος», συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, «γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών».

Την επίθεση του ΕΛΑΜ εναντίον του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό καταδίκασε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι από τον λογαριασμό του στο twitter. Με αυτά τα μυαλά τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να φτάσει κανείς πουθενά. Χρειάζεται σοβαρός αγώνας εναντίον αυτής της κατάστασης, έγραψε ο κ. Οζερσάι, προσθέτοντας ότι χθες βράδυ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ταλάτ και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες. Είχε επικοινωνία και με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε καταφέρει να μιλήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο.Σήμερα θα έχει καλύτερη ενημέρωση, θα προβεί σε δήλωση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ανέφερε.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα δήλωσε ότι παρ' όλο που η αστυνομία γνώριζε για την εκδήλωση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Η επίθεση του ΕΛΑΜ έγινε πρωτοσέλιδο στις ιστοσελίδες των τουρκικών εφημερίδων «Μιλιέτ» και «Χουριέτ».

efsyn.gr

Scroll to top