ΤΟΥΡΚΙΑ – Διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την άρση της απαγόρευσης του Twitter. Μια νέα ηχητική υποκλοπή «φωτογραφίζει» τον Ταγίπ Ερντογάν ως ενορχηστρωτή της δημοσιοποίησης μέσω Ιντερνετ του βίντεο που «έκαψε» πολιτικά τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, το 2010
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Η εκδίκηση», λένε, «είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο». Κι ίσως όσα συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία τελικά το αποδεικνύουν. Καθώς λοιπόν διοικητικό δικαστήριο στη γείτονα αποφάσιζε χθες την άρση της απαγόρευσης του Twitter -που φημολογείται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διέταξε για να μη βγει στον αέρα «ροζ» βίντεο με τις καυτές, εξωσυζυγικές περιπτύξεις του με την τηλεπερσόνα, πρώην Μις Τουρκία, Ντεφνέ Σαμιέλι- μία νέα ηχητική υποκλοπή ήλθε επίσης χθες στο φως, «φωτογραφίζοντας» τον Τούρκο πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της δημοσιοποίησης μέσω Ιντερνετ του «ροζ» βίντεο που έκαψε πολιτικά τον κεμαλιστή αντίπαλό του, Ντενίζ Μπαϊκάλ, το 2010!
Το ηχητικό απόσπασμα αναρτήθηκε στο YouTube από τον λογαριασμό «DLMHACK», όπου το γράμμα D έχει αντικατασταθεί με ένα σφυροδρέπανο, παραπέμποντας εντέχνως σε αριστερή ομάδα. Σύμφωνα με τον χρήστη, υπεκλάπη από τα email του Μουσταφά Βαράνκ, συμβούλου του Ερντογάν. Και στα έξι λεπτά της διάρκειάς του ακούγεται μόνον μία φωνή που αποδίδεται στον Τούρκο πρωθυπουργό και αφορά οδηγίες σε υφισταμένους του για το πώς θα γινόταν η ανάρτηση του «ροζ» βίντεο σε δύο ιστότοπους.
Μάχαιραν έδωκας…
Οπερ και εγένετο -αν και άγνωστο ακόμη από ποιον- οδηγώντας τον Μπαϊκάλ σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας. Και τότε, ο Ερντογάν είχε μιλήσει για «δάκτυλο» του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Γκιουλέν – ισχυρισμό που ο Μπαϊκάλ είχε απορρίψει ως αβάσιμη θεωρία. Τώρα, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του ηχητικού αποσπάσματος, ο πρώην ηγέτης του CHP απαιτεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό δημόσιες εξηγήσεις.
Ο ίδιος πάντως αρνείται κάθε υπόνοια ενοχής. «Δεν είμαστε τόσο ξεδιάντροποι ώστε να κάνουμε τόσο κακό, κάτι που απαγορεύει η πίστη μας», είπε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντούζτζε. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε τότε διατάξει τους υπουργούς του να κάνουν το παν για να «κατέβει» το επίμαχο βίντεο από το Διαδίκτυο. Επιχείρημα που είχε επικαλεστεί και το 2010, όταν οι δικηγόροι του Μπαϊκάλ κατηγορούσαν την κυβέρνησή του ότι κάθε άλλο παρά συνέδραμε στις προσπάθειές τους να μπλοκάρουν δικαστικά κάθε πρόσβαση στο βίντεο μέσω Διαδικτύου…
Κατά τραγική ίσως ειρωνεία, την ίδια αίσθηση μιας κυβερνητικής τρικλοποδιάς -αν και για εντελώς αντίθετους λόγους- έχουν από χθες και οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία. Παρά την απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Αγκυρας για άρση της απαγόρευσης στα ηλεκτρονικά «τιτιβίσματά» τους -όπως είχε ζητήσει με προσφυγή ο τουρκικός Δικηγορικός Σύλλογος- παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο εάν και πότε ο διαδεδομένος ιστότοπος κοινωνικής διαδικτύωσης θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί απρόσκοπτα στη χώρα.
«Δεν υπάρχει νομική βάση για την παρεμπόδιση των υπηρεσιών μας στην Τουρκία και αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει αμέσως την πρόσβαση στο Twitter, ώστε οι πολίτες της να μπορούν να συνεχίζουν τον ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο πριν από τις εκλογές (της Κυριακής)», ανέφερε χθες σε ανακοίνωση η εταιρεία Twitter Inc, που διαχειρίζεται τη δημοφιλέστατη πλατφόρμα. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι προσφεύγει στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Παράθυρα
Ομως, αυτή έχει πολλά «παράθυρα» κι ένα από αυτά δίνει τώρα χρονικό περιθώριο 30 ημερών στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) για να εφαρμόσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση για το Twitter ή, αντίθετα, να ασκήσει έφεση – κάτι που φρόντισε να επισημάνει στο πρακτορείο Reuters στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Κοντολογίς, το όλο θέμα μπορεί να μείνει μετέωρο τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, που θεωρούνται το πιο κρίσιμο εκλογικό τεστ του Ερντογάν στα 11 χρόνια της πολιτικής «ηγεμονίας» του.
Για τη μακροημέρευσή της, μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός παίζει τώρα το πιο ισχυρό «χαρτί» περί κινδύνου για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αυτόν επικαλέστηκε στη σκανδαλώδη απόφασή του να «φιμώσει» το Twitter. Κι αυτόν ανέφερε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προαναγγέλλοντας -σε αποκλειστική συνέντευξή του στο AFP- ότι η χώρα του είναι πλέον έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα και νόμιμα μέσα, ήτοι και τα στρατιωτικά, για να απαντήσει στις απειλές εναντίον της ασφάλειάς της από τη Συρία.
«Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει αποδυθεί σε μια αδίστακτη εκστρατεία για να γαντζωθεί στην εξουσία», είτε μέσω της πρωθυπουργίας είτε μέσω της προεδρίας, προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τους εισαγγελείς, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».
«Εγκειται λοιπόν στους Τούρκους να διασώσουν τη δημοκρατία τους μέσω της ψήφου τους στην κάλπη. Κι εάν δεν τα καταφέρουν, υπάρχει και η μη βίαιη αντίσταση», καταλήγει. «Οπως άλλωστε κατέδειξε και το επεισόδιο με το Twitter, είναι πιο εύκολο για τον Ερντογάν να διατάξει την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, παρά να φιμώσει τους ενεργούς πολίτες»…