ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Βασική επιδίωξη του Ομπάμα και της Ε.Ε. ήταν να πείσουν ότι βαδίζουν χέρι χέρι στην ουκρανική κρίση και είναι αποφασισμένες να μη δεχθούν ως τετελεσμένο γεγονός την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
Του Κώστα Μοσχονά
Αυτοϊκανοποίηση για τις «συντονισμένες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, απειλές για επιβολή πρόσθετων σε περίπτωση που η Μόσχα «συνεχίσει την επιθετική στάση» στην Ουκρανία, προθυμοποίηση των ΗΠΑ να εφοδιάσουν με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ, υπενθύμιση του καθοριστικού ρόλου που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ταραγμένη ιστορία της γηραιάς ηπείρου και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων…
Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε με μία από κοινού συνέντευξη Τύπου με… δύο ερωτήσεις. Και αυτές στημένες…
Βασική επιδίωξη του Μπαράκ Ομπάμα και των προέδρων των δύο βασικών θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε. ήταν να πείσουν ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες βαδίζουν χέρι χέρι στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και είναι αποφασισμένες να μη δεχθούν ως τετελεσμένο γεγονός την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Προς το παρόν, όμως, το Κρεμλίνο σφυρίζει αδιάφορα…
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε ως ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Δύσης που κινεί τα νήματα, με τους Ευρωπαίους απλώς να ακολουθούν. Οι δύο συνομιλητές του, που αποχωρούν στο τέλος του έτους, έπαιξαν τον ρόλο του κομπάρσου. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά για τον Ζοζέ Μπαρόζο…
Απειλές για νέα μέτρα
Αναφερόμενος στην επιβολή κυρώσεων, ο Μπ. Ομπάμα εξήρε τον «άριστο συντονισμό» μεταξύ των δύο πλευρών και απείλησε τη Μόσχα με λήψη πρόσθετων μέτρων εάν συνεχίσει να κωφεύει στις εκκλήσεις της Δύσης. «Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στην ενέργεια» είπε και συνεπώς «θα πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος με τους Ευρωπαίους το θέμα αυτό»… Μάλιστα, ανέφερε ότι δόθηκε ήδη άδεια σε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βέβαια, η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο «δεν μπορεί να γίνει σε μία ημέρα», αλλά οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να δράσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Μπ. Ομπάμα χαρακτήρισε «ντροπή» την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση («Εάν υπάρξει επιδείνωση θα σκληρύνουμε τη στάση μας») και υποσχέθηκε στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της.
Εγινε συζήτηση και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που έχει τιναχθεί στον αέρα μετά τις αποκαλύψεις για συστηματική παρακολούθηση των αμερικανικών υπηρεσιών, ακόμη και τηλέφωνα Ευρωπαίων ηγετών. Ο Χ. Β. Ρομπάι είπε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες Ομπάμα «για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»… Οι γονυκλισίες αποτελούν μέρος του κλίματος ενότητας…
Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι ποινές» αλλά ένα μέσο για την επίτευξη διπλωματικής λύσης.
Δίπλα του, ο Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε «ευλογία για την Ευρώπη» το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ… Με τον ρόλο του ΝΑΤΟ έκλεισε η συνέντευξη.
Δέσμευση του ΝΑΤΟ
Ο Μπ. Ομπάμα φρόντισε να υπενθυμίσει με νόημα ότι το σχέδιο για την Ενωμένη Ευρώπη αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο και είπε ότι «η δέσμευση με το ΝΑΤΟ είναι καθοριστικής σημασίας». Ακόμη και το άρθρο 5 της Συμμαχίας για κοινή αντίδραση έβαλε στη ζυγαριά. «Δεν υπάρχουν παλιά και νέα μέλη στη Συμμαχία, η δέσμευση αφορά το σύνολο» είπε, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να προσθέσει με στόμφο: «Μειώνονται οι στρατιωτικές δαπάνες και είναι κατανοητό σε περίοδο κρίσης, αλλά η ελευθερία έχει ένα κόστος που είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε για την ασφάλειά μας»…