Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να διαβεβαίωσε από ευρωπαϊκού εδάφους χθες τη διεθνή κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει κίνδυνος για νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά οι ειδήσεις από την Ουκρανία δείχνουν πως οι δυο υπερδυνάμεις ήδη… ταυροκοιτάζονται στρατιωτικά γύρω από τη διαφιλονικούμενη χώρα, με το καλοκαίρι να αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό».

 

Χθες, για παράδειγμα, ο μεταβατικός «πρόεδρος» της Ουκρανίας (και στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο) Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή σειράς στρατιωτικών ασκήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ – μια απόφαση που είναι βέβαιο πως θα φέρει Αμερικανούς στρατιώτες σε απόσταση βολής από Ρώσους συναδέλφους τους για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες!

 

Τα αεροναυτικά πολεμικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια τους θερινούς μήνες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί κοινές ασκήσεις με την Πολωνία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Αντίστοιχες ασκήσεις έχουν στο παρελθόν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας, καθώς διεξάγονταν κοντά στις βάσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

 

Από τη μεριά του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες από τη Μόσχα ότι και οι 193 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία έχουν περάσει σε ρωσικά χέρια. Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους εγκαταλείπουν μαζικά τη χερσόνησο αφήνοντας πίσω όλο τον οπλισμό τους, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, περίπου οι μισοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες της Κριμαίας αυτομόλησαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

 

Φιλοπόλεμες «κορόνες»

 

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Interfax σημειώνει πως η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη χερσόνησο της Κριμαίας, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Αμυνας την οποία δεν κατονόμασε. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή -από το 2016- ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu-22M3, καταδιωκτικών αεροσκαφών και αναγνωριστικών-«ιπτάμενων ραντάρ», όπως και και υποβρυχίων, ενώ ελικοπτεροφόρο πλοίο ταχείας επέμβασης (προφανώς πρόκειται για το γαλλικό σκάφος τύπου Mistral, που έχει αγοράσει αλλά δεν έχει παραλάβει ακόμη το Κρεμλίνο) προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017.

 

Παρά τις φιλοπόλεμες «κορόνες» του Κιέβου πάντως η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για τους εκλεκτούς της Δύσης. Σε ένα χαρακτηριστικό χθεσινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κατακεραυνώνει τον υπηρεσιακό «πρωθυπουργό» Αρσένι Γιάτσενιουκ για «απώλεια του ελέγχου» και «άρνηση να διδαχθεί από τις αποτυχίες και τα λάθη του», ενώ σημειώνει ότι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν πως η κυβέρνηση του Κιέβου ρισκάρει με τις ενέργειές της να οδηγήσει την Ουκρανία σε εμφύλιο πόλεμο!

 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γιάτσενιουκ διόρισε πριν από λίγες μέρες στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, τον Ολεξάντρ Σάιτς, ανώτατο στέλεχος του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα… Να σημειωθεί εδώ ότι διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο απαγόρευσε χθες την αναμετάδοση του σήματος όλων των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων σε όλη την ουκρανική επικράτεια – απόφαση που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ στις ανατολικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, η Μαριούπολη και το Χαρκοβο, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι…

 

Scroll to top