Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Εκατοντάδες σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία παραμένουν κλειστά. Οι εκπαιδευτικοί κήρυξαν απεργία με αιτήματα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά καθώς και για θέματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας τους». Αυτό ανέφεραν χθες τα βρετανικά ΜΜΕ λίγο μετά το μεσημέρι, όταν ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία των εκπαιδευτικών εδώ στη Βρετανία.

 

Αργά το βράδυ το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε πως μόλις το 12% των σχολείων της Αγγλίας και περίπου το ίδιο ποσοστό και των σχολείων της Ουαλίας τελικά δεν άνοιξαν, χαρακτηρίζοντας την απεργία «αποτυχημένη». Μάλιστα όπως υπογράμμισε, «το ποσοστό συμμετοχής των απεργών ήταν το χαμηλότερο από το 2010».

 

Αντιθέτως, η Εθνική Ενωση Καθηγητών (NUT), το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών που οργάνωσε την απεργία, υποστήριζε λίγο αργότερα ότι αυτή ήταν πετυχημένη. Μεταξύ άλλων τόνιζε ότι «στην πορεία του Λονδίνου συμμετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές». Ενώ, όπως επισήμανε, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ κ.α. Επιπλέον, η επικεφαλής τους, Χριστίνα Μπλόουερ, με δηλώσεις της στο BBC προειδοποίησε πως «αν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε οι καθηγητές, μέχρι το καλοκαίρι, θα προχωρήσουν σε επιπλέον κινητοποιήσεις». Οπως τόνισε, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στα δημοτικά οι δάσκαλοι δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι καθηγητές 56 ώρες. Μιλάμε με την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας και αισθάνομαι ότι δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος. Μάλλον θα έλεγα ότι δεν έχει γίνει καμία», τόνισε όσο πιο εμφαντικά μπορούσε η κ. Μπλόουερ.

 

Η αλήθεια είναι πως η απεργία δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Στην αποτυχία αυτή συνέβαλε το γεγονός πως δεν συμμετείχαν επτά συνδικάτα των εκπαιδευτικών. Ανάμεσά τους και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, το NASUWT. Οπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποί τους, θεώρησαν άκαιρη την απεργία μια και «βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας, Ντέιβιντ Λο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η NUT κατεβαίνει σε απεργία ενώ βρισκόμαστε στο μέσο των συνομιλιών μας», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως και ο ίδιος κατανοεί ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι θα έπρεπε. Μάλιστα όπως επισήμανε, «στόχος του είναι να μειωθούν οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και συνεπώς να μειωθούν και οι ώρες εργασίας τους».

 

Οπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: πως και εδώ στη Βρετανία η εκπαίδευση είναι ένα «καζάνι που βράζει», με σοβαρά προβλήματα. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «αν η κυβέρνηση δεν κρατήσει τις υποσχέσεις της για ριζικές αλλαγές, τότε τα συνδικάτα ενωμένα πια θα κατέβουν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο σύνολο της βρετανικής κοινωνίας».

 

[email protected]

 

Scroll to top