oasth

27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισιτήριο η κάρτα ανεργίας

Δράσεις για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιεί το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης.
      Pin It

Δράσεις για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιεί το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης

 

Το Δίκτυο απαιτεί επίσης να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ο ΟΑΣΘ με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 
Καμπάνια για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης ξεκινάει το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων της πόλης, μετά την επιτυχημένη διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί από τον ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών).

 

Για τον σκοπό αυτόν, αύριο και κάθε 28 του μήνα θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού.

 

«Ανθρωπιστική κρίση»

 

«Σχεδιάζουμε να εκτυπώσουμε ακόμη και εισιτήριο που θα γράφει επάνω “δωρεάν μετακίνηση” και να το μοιράσουμε στην πόλη, ενώ μελετάμε τρόπους ώστε κάθε 28 του μήνα οι άνεργοι να κυκλοφορούν δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία, σε πρώτη φάση», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης, ως εκπρόσωπος του Δικτύου, που γράφει σε σχετική ανακοίνωσή του:

 

«Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκής έμπνευσης πολιτικών των μνημονίων, η πόλη μας έχει κατακτήσει πια “με το σπαθί της” τον τίτλο “Θεσσαλονίκη: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανεργίας”. Οταν η επίσημη ανεργία έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 65% (μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά!), δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια κοινωνία στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης! Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυτοί που δουλεύουν είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν έχουν δουλειά, κάνοντας την επιβίωση μια καθημερινή μάχη».

 

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι αυτή η πραγματικότητα δεν θ’ αλλάξει από μόνη της, απευθύνοντας πρόσκληση στους ανέργους και επισφαλώς εργαζόμενους της πόλης να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: «Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και εργασία, την πρόσβαση στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τα δημόσια αγαθά. Δεν είμαστε ένας στατιστικός αριθμός στα στοιχεία κάποιου υπουργείου, αλλά πολίτες με δικαιώματα και ανάγκες».

 

Οι δράσεις του Δικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και έναν χρόνο έχει ανοίξει το ζήτημα των δωρεάν μετακινήσεων για τους ανέργους στη Θεσσαλονίκη. Ηδη το δημοτικό συμβούλιο, φορείς αλλά και συλλογικότητες της πόλης έχουν τοποθετηθεί υπέρ του αιτήματός τους. Ομως, η διοίκηση του ΟΑΣΘ επιμένει να «πετάει το μπαλάκι» στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η έγκριση δωρεάν μεταφορών για τους ανέργους.

 

«Η κοινωνική ευαισθησία του ΟΑΣΘ εξαντλείται σε απλές δηλώσεις κατανόησης του προβλήματος των ανέργων, αρκεί να μη θίγονται τα κέρδη του. Από την πλευρά μας δηλώνουμε απερίφραστα πως η πρόσβαση στα ΜΜΜ δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα», αναφέρει το Δίκτυο και απαιτεί να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα με επίδειξη της κάρτας ανεργίας, που θα πρέπει να αναγνωριστεί από τον ΟΑΣΘ ως πάσο δωρεάν μετακινήσεων, διότι:

 

Είναι δικαίωμα

 

*Η ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δικαίωμα για ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.

 

*Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες. Στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΜΜ είναι μονοπώλιο μιας ιδιωτικής εταιρείας, του ΟΑΣΘ, που καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργίας της από τον κρατικό προϋπολογισμό (μισθοδοσίες υπαλλήλων, εξοπλισμός, ανανέωση στόλου κτλ.) την ίδια στιγμή που έβγαλε μόνο το 2013 κέρδη πάνω από 16 εκατ. ευρώ (από εισιτήρια και πρόστιμα).

 

Ενώ, λοιπόν, η κερδοφορία του ΟΑΣΘ είναι κάθε χρόνο εξασφαλισμένη, αρνείται στους ανέργους δωρεάν μετακινήσεις με την πρόφαση ότι δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει.

 

Scroll to top