28/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλακτοκομικός …ανένδοτος

Η κυβέρνηση άλλαξε τη διατύπωση στη ρύθμιση για το γάλα, αλλά επί της ουσίας την άφησε ίδια χωρίς να κάνει πίσω στις πιέσεις των βουλευτών της. Ιδού τι προβλέπει στη νέα της μορφή.
      Pin It

Η κυβέρνηση άλλαξε τη διατύπωση στη ρύθμιση για το γάλα, αλλά επί της ουσίας την άφησε ίδια χωρίς να κάνει πίσω στις πιέσεις των βουλευτών της. Ιδού τι προβλέπει στη νέα της μορφή

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν έκανε η κυβέρνηση στις πιέσεις βουλευτών της δικομματικής για βελτιώσεις ουσίας στη ρύθμιση για το γάλα. Η αρχική ρύθμιση Χατζηδάκη διατυπωμένη… με άλλα λόγια θα είναι τελικά αυτή που θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, απελευθερώνοντας πλήρως τη διάρκεια ζωής του γάλακτος με ευθύνη της βιομηχανίας.

 

Η ουσία της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος δεν αλλάζει, αφού η μόνη «αλλοίωση» φαίνεται πως εστιάζεται στο πώς θα ονομάζεται πλέον το γάλα υψηλής παστερίωσης για το οποίο όμως εξ αρχής δεν υπήρχε θέμα.

 

Γαρ… γάλατα

 

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος:

 

1. Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» με δύο υποκατηγορίες.

 

α. Υποκατηγορία όπου θα εντάσσονται πλέον όλα τα γάλατα που σήμερα ουσιαστικά ονομάζουμε «φρέσκα» με διάρκεια ζωής «που θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Πρακτικά δηλαδή, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης θα έχουμε λ.χ. γάλα πέντε, επτά ή έως και 11 ημερών, που είναι η ανώτατη διάρκεια ζωής με βάση τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία παστερίωσης στην Ελλάδα.

 

β. Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το «γάλα ημέρας» με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών και διάρκεια ζωής στο ράφι (ψυγείο) 2 ημέρες. Η διαφορά στο συγκεκριμένο γάλα είναι ότι δεν θα περνά τη διαδικασία της «θέρμισης» (μια διαδικασία πριν από την παστερίωση), ώστε να έχει υψηλότερη διατροφική αξία. Η κατηγορία αυτή προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες τοπικών αγορών για ελληνικό γάλα από φάρμες, αφού στο περιθώριο των δύο ημερών δεν προλαβαίνει να διακινηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

2. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης, το οποίο μετονομάζεται ώστε να μη δίνεται η αίσθηση στον καταναλωτή πως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με το (χαμηλής) παστερίωσης γάλα.

 

Μια σημαντική αλλαγή που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς είναι ότι οι συσκευασίες θα φέρουν πλέον σε ευκρινές σημείο τις μέρες διάρκειας των προϊόντων (π.χ. γάλα 2 ημερών, γάλα 5 ή 10 ημερών κ.λπ.) και όχι όπως συμβαίνει σήμερα μόνο την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης.

 

Scroll to top