«Ραγδαία παγκόσμια αύξηση» στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών το 2013 καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Αν και η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες που συνεχίζουν τις εκτελέσεις έχουν μειωθεί από 37 σε 22 τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι μαζικές εκτελέσεις σε Ιράκ και Ιράν οδήγησαν σε παγκόσμια αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2012.
Συνολικά τουλάχιστον 369 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν και 169 στο Ιράκ, επί συνόλου 778 επιβεβαιωμένων εκτελέσεων παγκοσμίως. Είναι η τρίτη στη σειρά χρονιά που στο Ιράκ παρατηρείται «εντυπωσιακή» αύξηση των εκτελέσεων, με τους περισσότερους από τους εκτελεσθέντες να έχουν καταδικαστεί «με βάση ασαφείς αντιτρομοκρατικούς νόμους». Στο Ιράν, δε, υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι δεκάδες επιπλέον εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά, με τον πραγματικό αριθμό να ξεπερνά τις 700.
Η περίπτωση της Κίνας παραμένει ιδιαίτερη. Κι αυτό επειδή η έκθεση δεν την περιλαμβάνει καν, ελλείψει επίσημων στοιχείων. Ωστόσο η Αμνηστία εκτιμά πως το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων, πολλές φορές ακόμη και με κινητά συνεργεία «δημίων».
Σε αντίστοιχο «σκοτάδι» βρίσκεται και το πλέον απομονωμένο και αυταρχικό κράτος του πλανήτη, η Βόρεια Κορέα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης άνθρωποι εκτελούνται απλώς και μόνο με την κατηγορία ότι έβλεπαν προγράμματα της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης, αλλά και η Αίγυπτος, όπου πριν από λίγες μέρες περισσότεροι από 500 Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδικάστηκαν μαζικά σε θάνατο.
Η οργάνωση τέλος επικρίνει με δριμύτητα τις ΗΠΑ, επειδή εκτός των άλλων επέτρεψαν την εκτέλεση ατόμου με νοητικά προβλήματα. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Μέριλαντ, που κατέστη η 18η πολιτεία που κατάργησε τη θανατική ποινή.
Δ.Σ.Φ.