28/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πορείες και απορίες…

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Ο Μαδούρο συνέλαβε τρεις πτέραρχους για συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης. Καθαιρέθηκε από βουλευτής η Ματσάδο. Στους δρόμους και πάλι οπαδοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
      Pin It

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – Ο Μαδούρο συνέλαβε τρεις πτέραρχους για συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης. Καθαιρέθηκε από βουλευτής η Ματσάδο. Στους δρόμους και πάλι οπαδοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Οπαδοί της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ξαναβγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, την ίδια στιγμή που αντιπροσωπεία της Unasur (Ενωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών) ολοκλήρωνε τις διήμερες επαφές της με τις δύο πλευρές, επιχειρώντας να γεφυρώσει ένα χάσμα που μοιάζει αγεφύρωτο.

 

Η επίσκεψη της Unasur συνέπεσε με την ανακοίνωση της σύλληψης τριών πτεράρχων, τους οποίους ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε ότι «έχοντας στενές σχέσεις με τμήματα της αντιπολίτευσης, συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση». Εντείνοντας τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του καθεστώτος, η κρατική τηλεόραση αποκάλυψε ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα σ’ έναν πρώην κωμικό-ακτιβιστή της αντιπολίτευσης κι έναν επιχειρηματία, οι οποίοι συζητούσαν για αγορά όπλων και κατασκευή ειδικών σιγαστήρων για 22άρια τουφέκια με διόπτρες. Είναι αυτά ακριβώς που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές που ευθύνονται για αρκετούς από τους 36 θανάτους που έως σήμερα έχει στοιχίσει η βία στη Βενεζουέλα. Ηδη έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, ενώ οι έρευνες στα σπίτια των υπόπτων αποκάλυψαν την ύπαρξη εργαστηρίου κατασκευής όπλων και ενός τεράστιου οπλοστασίου.

 

Το πραξικόπημα του 1992

 

Χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την αποφυλάκιση του Ούγκο Τσάβες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1992. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος Μαδούρο επανέλαβε πως στην Εθνική Διάσκεψη Ειρήνης που πραγματοποιείται στη χώρα από τις 27 Φεβρουαρίου συμμετέχουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας «εκτός από τη Δεξιά, που δεν θέλει ούτε τον διάλογο ούτε την ειρήνη». Ηταν μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του ενιαίου αντιπολιτευτικού συνασπισμού Δημοκρατική Ενότητα προς τους εκπροσώπους της Unasur ότι δεν αρνούνται τον διάλογο, αλλά τον θέλουν «ισότιμο, δημόσιο, με διαφανείς διαδικασίες και εν ανάγκη με έναν αξιόπιστο μεσολαβητή».

 

Την ίδια ώρα εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο Τσακαΐτο, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Βουλής να αφαιρέσει τη βουλευτική ιδιότητα από τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, από τις πιο ριζοσπαστικές εκπροσώπους των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

 

Η Ματσάδο επέστρεψε χθες στη χώρα από το Περού, έπειτα από μια εβδομάδα έντονης επικοινωνιακής καμπάνιας που… στέφθηκε με την αποτυχία της να της επιτραπεί να μιλήσει στις εργασίες του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον. Με την εξωθεσμική της επιλογή να χριστεί αναπληρωματικό μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Παναμά, ρίσκαρε το κοινοβουλευτικό της αξίωμα, καθώς, όπως αποφάνθηκε η Βουλή, παραβίασε τις συνταγματικές διατάξεις που ορίζουν ότι βουλευτής που δέχεται ή ασκεί δημόσιο αξίωμα χάνει τη βουλευτική του ιδιότητα και ότι κανένας δημόσιος λειτουργός δεν μπορεί να αποδεχτεί αξιώματα, τιμές ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου. Χωρίς πλέον την ασυλία που της πρόσφερε η έδρα της, η Ματσάδο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, καθώς η κυβέρνηση την έχει κατηγορήσει για υποδαύλιση των βίαιων επεισοδίων.

 

Scroll to top