28/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Φαυλοκρατίας το ανάγνωσμα

 

«Οτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία

 

δεν μέν’ ελαχίστη αμφιβολία…»

 

Από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.».

 

Πέρασαν περίπου εκατό χρόνια και ο ποιητικός λόγος του Αλεξανδρινού ποιητή, επίκαιρος και προφητικός, επιβεβαιώνεται με την ανάλγητη και ανίκανη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Η οποία συνεχίζει το… εθνοσωτήριο έργο της, χωρίς σχέδιο ανόρθωσης και εξόδου από την κρίση, υποτάσσοντας τη χώρα, ως αποικία, στους «υπαλληλίσκους» της τρόικας, με μόνο πολιτικό ορίζοντα την επόμενη δόση, αναλώνοντας χρόνο στο στημένο εν πολλοίς σκηνικό των «σκληρών διαπραγματεύσεων».

 

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αισθάνεται ντροπή και μόνο στην αναφορά του ασυνήθιστου για μας οικονομικού όρου «πρωτογενές πλεόνασμα», με χαζοχαρούμενη αυταρέσκεια ανακοινώνει το μοίρασμα του… πλεονάσματος, επειδή έρχονται εκλογές δημοτικές, ευρωπαϊκές (ίσως και βουλευτικές)! Φτηνή πολιτική πράξη φαυλοκρατικής νοοτροπίας, που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

 

Ναι, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα καλά κρατεί. Και εξακολουθεί να διορίζει σε δημόσιους οργανισμούς αποτυχημένους πολιτικούς και βουλευτές, λες και χάθηκαν άνεργοι νέοι με προσόντα γι’ αυτές τις θέσεις. Ανάμεσά τους δοξάζονται ο αποτυχημένος πρώην υπουργός Οικονομικών Παπαθανασίου και ο Ζαχαράκης, φιλοβασιλικό απομεινάρι, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. (που ως μαινόμενος ταύρος μέσα στο Κοινοβούλιο, πατώντας πάνω στα έδρανα, όρμησε να λιντσάρει συνάδελφό του πολιτικό αντίπαλο)! Ετσι νομίζουν οι λαομπαίχτες της φαύλης και ανήθικης πολιτικής αντίληψης του παρελθόντος πως θα δουλέψει αποτελεσματικά η κρατική μηχανή!

 

Δυστυχώς, η χρεοκοπημένη χώρα μας έχει ακόμα κατήφορο παρακμής, αφού κουμαντάρεται απ’ αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Και δεν θα σηκώσει κεφάλι, αν δεν αφυπνιστούμε για «να τους πάρουμε με τις πέτρες», που έλεγε κι ο Γιωργάκης, ή να τους στείλουμε στα σπίτια τους.

 

Σταύρος Φαλαγκάρας, εκπαιδευτικός

ΥΓ. Ας δεχτούμε την απάτη του πλεονάσματος. Στη μοιρασιά γιατί προηγούνται οι ένστολοι κι όχι οι άνεργοι;

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Καταλήστευση αναπήρων

 

Είναι η δεύτερη φορά που το υφίσταμαι. Εχω εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ για πιστοποίηση αναπηρίας και τώρα πρέπει να επανεξεταστώ, γιατί λήγει η γνωμάτευσή τους. Την πρώτη φορά μού αναγνώρισαν ποσοστό 50%, αφού είχα πληρώσει παράβολο 46€ και είχα υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία να περιμένω από τις 3 τα ξημερώματα έξω από το ΙΚΑ στην Πειραιώς, για να μπορέσω να περάσω αυθημερόν στον προέλεγχο. Μόνο κάνοντας ένσταση κατόρθωσα να μου αναγνωριστεί 67% κι αυτό πάλι αδικία είναι, γιατί οι παθήσεις μου δικαιολογούν υψηλότερο ποσοστό.

 

Για την ένσταση πρέπει πάλι να πληρώσεις το παράβολο! Αλλα 46€! Ακουσον, άκουσον!

 

Οι δε εικόνες της τραγικότητας που συναντάς εκεί από τους ασθενείς και ανάπηρους και άπορους, εξοργισμένους, βλασφημούντες και απελπισμένους συνανθρώπους σου σε κάνουν να φεύγεις πιο άρρωστος απ’ ό,τι πήγες. Σε κάνουν να παραφρονείς.

 

Την ίδια ακριβώς διαδικασία του… προελέγχου πρέπει να ακολουθεί κάποιος προκειμένου να επανεξεταστεί. Μετά την κατάθεση των γνωματεύσεων και λοιπών εντύπων για τον προέλεγχο μεσολαβεί ένα διάστημα ώσπου να σε καλέσουν για εξέταση. Η γνωμάτευση όμως που χορηγούν τα ΚΕΠΑ αργεί ένα με ενάμιση μήνα. Αν έχεις κριθεί ανάπηρη (-ος), τα δύο χρόνια που ισχύει η γνωμάτευση μετράνε από την πρώτη πρόσκληση προς εξέταση και όχι από την ημερομηνία που εκδόθηκε η γνωμάτευση. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν έχεις κάνει ένσταση κατά της γνωμάτευσης της ΑΥΕ (Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή) και ζητήσεις επανεξέταση από τη ΒΥΕ (Δευτεροβάθμια)! Ετσι σου τρώνε χρόνο από όποιες τυχόν κοινωνικές παροχές έχουν απομείνει.

 

Το δε ποσοστό είναι (πάντα;) 50%! Αυτό σου βγάζουν στην αρχή, ό,τι και να ‘χεις. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι αναγκασμένη να κάνει ένσταση, για να λάβει ένα ποσοστό που να πλησιάζει ίσως την πραγματική κατάσταση του αναπήρου, όχι να την καλύπτει πλήρως.

 

Ετσι, το… ευνομούμενο αυτό κράτος ληστεύει τους πιο ανήμπορους της κοινωνίας εκμεταλλευόμενο την ανάγκη τους με τον πιο αισχρό τρόπο!

 

Ενα τέτοιο κράτος αξίζει να το υπακούουμε και να το αφήνουμε ως έχει; Δε θέλει ξερίζωμα απ’ τα θεμέλια; Πότε θα τολμήσουμε επιτέλους;

 

Στέλλα Γιαννακοπούλου, εικαστικός, φιλόλογος, συνθέτις

 

………………………………………………………………………………………………..

Διόρθωση

 

Από τον υποψήφιο δήμαρχο Ιεράπετρας Μανώλη Γερακιανάκη λάβαμε την παρακάτω επιστολή αναφορικά με χθεσινό ρεπορτάζ για τις δημοτικές εκλογές στην Κρήτη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε όλους τους τόνους ότι ούτε ανήκω στους ΑΝ.ΕΛΛ. ούτε συμμετέχω στις εκλογές με τη στήριξη κανενός απολύτως κόμματος.

 

Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στη διαδικασία των εκλογών και παραμένουμε μακριά από πολιτικά και παλαιοκομματικά παιχνίδια που μόνο αρνητικές συνέπειες είχαν και έχουν για τους δημότες.

 

Εξάλλου είναι κοινή μας άποψη ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα μνημονιακά κόμματα και τους μνημονιακούς υπηρέτες τους».

 

 

 

 

 

Scroll to top