30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Για τις νεραντζιές

 

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή της νεραντζιάς για σύμβολο της παράταξης του Αρη Σπηλιωτόπουλου. Το δέντρο κοσμεί από τα τέλη του 19ου αιώνα πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας με τα μυρωδάτα άνθη αλλά και τους χρωματιστούς καρπούς του. Βρέθηκε όμως στο στόχαστρο του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος για άγνωστους λόγους το… εξόρισε από την οδό Κανάρη, όταν κατά τη θητεία του αναμόρφωσε τα πεζοδρόμια. Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στους κατοίκους του Κολωνακίου. Η Ελένη Πορτάλιου της «Ανοιχτής Πόλης», με τις οικολογικές ευαισθησίες της και κυρίως με την κατάρτισή της στα πολεοδομικά, ανέδειξε όλες τις πτυχές του θέματος, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Λέγεται πως ο Ν. Κακλαμάνης πλήρωσε πανάκριβα αυτή την άστοχη ενέργειά του. Με το επικοινωνιακό τρικ ο επίσημος «γαλάζιος» υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας «καρφώνει» τον αντάρτη της παράταξής του και κλείνει το μάτι σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

 

Χ.ΤΖ.

 

…………………………………..

 

 

„Τα πρώτα «πυρά»

 

Οι πρώτες αψιμαχίες εν όψει του πολυνομοσχεδίου, που θα συζητείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Βουλή, ξεκίνησαν ήδη. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης λογομάχησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Βλάχο (Ν.Δ.), καθώς ζητούσε επίμονα να ενημερωθεί πότε επιτέλους θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο και ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν. Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «αυτά είναι γνωστά» εξόργισε τον κ. Ουζουνίδη, ο οποίος άρχισε να φωνάζει «είστε ξεφτίλες». «Αυτά να τα πείτε στο κόμμα σας, εδώ να είστε πιο σοβαρός», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος, συστήνοντας στον βουλευτή την επόμενη φορά να έρθει με σακάκι!..

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………..

 

 

„Υποκρισία

 

Το φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία, υποψήφιοι της Ν.Δ. να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και ταυτόχρονα να γίνονται συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου για τις υποψηφιότητές τους στις δημοτικές εκλογές, σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας. «Αυτό είναι υποκρισία. Ντρεπόμαστε για τα κόμματά μας; Εγώ δεν ντρέπομαι. Ανήκω σε ένα κόμμα, φορέα ενεργών πολιτών, που επεξεργάζεται προτάσεις και τις θέτει υπόψη της κοινωνίας, που αποφασίζει τελικά προς τα πού θα πάμε». Πρόσθεσε, βέβαια, πως πολλές φορές ο ρόλος των κομμάτων έχει αλλοιωθεί, αλλά όχι, όπως τόνισε, του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ είμαι βουλευτής του και αυτό είναι το κόμμα μου» είπε.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………..

 

 

„Ρατσιστική Βία

 

Την Τετάρτη 2 Απριλίου, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 12.30 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η αναλυτική έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας με σκοπό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Στο μεταξύ στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα καμία δικαστική διαδικασία με την επιβαρυντική διάταξη περί ρατσιστικού εγκλήματος, ενώ ταλαιπωρείται απάνθρωπα για γραφειοκρατικές ελλείψεις του Πακιστάν ο πατέρας τού άγρια δολοφονημένου Λουκμάν. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Ελένη Τάκου και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Δάφνη Καπετανάκη.

 

Α.Ψ.

 

……………………………………

 

 

„Πάλι αδιάβαστοι

 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής κατέθεσε τελικά η κυβέρνηση επίσημα το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Εκατοντάδες σελίδες με τη μορφή τριών μόνο άρθρων, με δεκάδες θέματα φορολογικά, τραπεζικά, εργασιακά, ενεργειακά και πάσης φύσεως ρυθμίσεις. Οσοι βουλευτές θέλησαν πραγματικά να το διαβάσουν είχαν μόνο μερικές ώρες στη διάθεσή τους (αν ξαγρυπνούσαν), καθώς η συζήτηση ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στην επιτροπή και την Κυριακή στην Ολομέλεια, όπου μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχει ψηφιστεί. Παροιμιώδης, για άλλη μια φορά, ο σεβασμός στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία από πλευράς κυβέρνησης.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………..

 

 

„Δυτική Ελλάδα

 

Στην περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας κατεβαίνει στις εκλογές του Μαΐου η «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα», σχήμα που υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο Δ. Δεσύλλας, μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες οι Κατερίνα Χαμηλάκη, Π. Κοκκινοβασίλης, Α. Κούτρας. Ολοι εξελέγησαν από τις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους οργανώσεων και στη διακήρυξή τους επισημαίνουν: «Επιλέξαμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες, να μιλάμε με τη φωνή των διεκδικήσεων του λαού και όχι των τεχνοκρατών-πλασιέ των ΕΣΠΑ».

 

Φ.Π.

 

…………………………………..

 

 

„«Επανίδρυση της Ευρώπης»

 

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και οι Εκδόσεις Ταξιδευτής παρουσιάζουν την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 12.30 στη Στοά του Βιβλίου το βιβλίο των Πάνου Τριγάζη και Γιάννη Γούναρη «Επανίδρυση της Ευρώπης». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, και ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αλκης Ρήγος. Τον συντονισμό θα έχει η καθηγήτρια του Παντείου, Σία Αναγνωστοπούλου. Καλοτάξιδο!

 

Τ.Τ.

 

……………………………….

 

 

„Για τον Πρόεδρο

 

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς… καιροφυλακτούν οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του. Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου, εξελέγη το 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο 85χρονος σήμερα Σαρτζετάκης είχε κερδίσει την καταξίωση ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ως Πρόεδρος άσκησε τα καθήκοντά του (για τα οποία υπήρξαν, πάντως, και αρκετά δυσμενή σχόλια) με προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Ο πατέρας του Σαρτζετάκη ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής. Η καταγωγή του είναι από τα Χανιά, αλλά η μητέρα του (κόρη Μακεδονομάχου) ήταν από χωριό της Φλώρινας.

 

Ν.Γ.

 

…………………………………..

 

 

„Λιμάνια

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει στη συγκρότηση Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) κάνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ) και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ΡΑΛ έχει σκοπό να διευκολύνει τις παραχωρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών. Επισημαίνουν επίσης ότι η ΡΑΛ θα είναι ελεγχόμενη από τον υπουργό Ναυτιλίας και ουσιαστικά προσπαθεί να καλύψει με προσχηματικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των λιμανιών. Για τη λειτουργία της ΡΑΛ θα προσληφθούν 35 άτομα αρχικά, που στην πορεία θα γίνουν 50.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………..

 

 

„Υποψήφια

 

Υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα είναι η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως μέλος της ΕΛΣΤΑΤ κατήγγειλε την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων από τον πρόεδρό της Ανδρέα Γεωργίου σε συνεργασία με τη Eurostat και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έστειλε ο διωκόμενος από τη Δικαιοσύνη για κακούργημα Ανδρέας Γεωργίου εισήλθε η χώρα μας στα μνημόνια» θυμίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Τ.Τ.

 

…………………………………

 

 

„Μεζονέτα

 

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει πολίτης σε βάρος του υπουργού Υγείας Αδωνιδος Γεωργιάδη για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Υγείας προ επταετίας αγόρασε μεζονέτα 217 τετραγωνικών μέτρων στο Μαρούσι Αττικής έναντι του ποσού των 274.938 ευρώ. Ομως, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η αξία της μεζονέτας είναι πολλαπλάσια από αυτή που δηλώθηκε και προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του επικαλείται συγκριτικά στοιχειά αγοραπωλησιών που έγιναν στην περιοχή του ακινήτου, ενώ ο Αδωνις για την αγορά του έλαβε δάνειο από τράπεζα ύψους 530.000 ευρώ.

 

Μαρ.Δ.

 

…………………………………

 

 

„Ενεργειακά υπερκέρδη

 

Συνταγή για υπερκέρδη στις πλάτες των καταναλωτών αποδείχτηκε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία οι εγχώριοι θιασώτες του ελεύθερου ανταγωνισμού έχουν ως πρότυπο. Την ώρα που στην Ελλάδα ξεκινά το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε κομμάτια, παραχωρούν τα κερδοφόρα δημόσια δίκτυα σε ιδιώτες και ανοίγουν την αγορά φυσικού αερίου, η βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά μεγάλη έρευνα για τις εναρμονισμένες πρακτικές των ιδιωτών στην τιμολόγηση της ενέργειας, μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τις μαζικές αυξήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, μέχρι και στα εισιτήρια των τρένων. Τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου εκτοξεύτηκαν πάνω από 370% μέσα σε μια τριετία και ξεπερνούν πλέον το 1,1 δισ. λίρες. Στο στόχαστρο είναι οι έξι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου (EON, EDF, SSE, Scottish Power, British Gas και Npower), κάποιοι από τους οποίους ήδη έσπευσαν να παγώσουν τις τιμές…

 

Β.Γ.

 

………………………………….

 

 

„Συμπαράσταση

 

«Ο αγώνας του ισπανικού λαού είναι αγώνας όλων μας. Είναι αγώνας του ελληνικού, του πορτογαλικού και του κυπριακού λαού για την ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας τους. Είναι αγώνας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το πού ζει: στον Βορρά, στον Νότο, στην Ανατολή ή τη Δύση της Ευρώπης. Είναι ο συλλογικός αγώνας όλων μας για τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη». Ετσι εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των Ισπανών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη δήλωσή του στην εφημερίδα «Publico» δηλώνει και την αντίθεσή του στον νόμο Ραχόι για τις αμβλώσεις και καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top