kosmos-erdogan-thema

30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με την πλάτη στον τοίχο

ΤΟΥΡΚΙΑ - Η αυριανή ετυμηγορία της κάλπης θα κρίνει το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα μέτρα καταστολής μέχρι σήμερα δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τον ποταμό αποκαλύψεων για σκάνδαλα. Ηδη ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ το τελευταίο διάστημα διαχωρίζει προσεκτικά τη θέση του.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Η αυριανή ετυμηγορία της κάλπης θα κρίνει το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα μέτρα καταστολής μέχρι σήμερα δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τον ποταμό αποκαλύψεων για σκάνδαλα. Ηδη ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ το τελευταίο διάστημα διαχωρίζει προσεκτικά τη θέση του

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Στριμωγμένος όσο ποτέ άλλοτε, και με την πολιτική πανοπλία του διάτρητη από τις συνεχείς αποκαλύψεις περιμένει την αυριανή ετυμηγορία της κάλπης ο ισχυρός ανήρ της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι μάλιστα υπερβολή να πει κανείς ότι ο «σουλτάνος» παίζει αύριο κυριολεκτικά τα ρέστα του, αφού μεγάλο κομμάτι του τουρκικού πληθυσμού και ιδιαίτερα η νεολαία έχουν απηυδήσει από την αλαζονική συμπεριφορά του, από τα όλο και αυταρχικότερα μέτρα καταστολής στους δρόμους και το διαδίκτυο, που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη αλλά και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κατακεραυνώνουν ανοιχτά την άτεγκτη στάση του, με αποκορύφωμα το «λουκέτο» των τελευταίων ημερών σε Twitter και YouTube.

 

Οπως ανακοινώθηκε μάλιστα αρμοδίως χθες το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες ομιλίες του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις «για να ξεκουράσει τη φωνή του» που δεν βγαίνει πια, έπειτα από εβδομάδες πυρετώδους εκστρατείας σε όλη τη χώρα.

 

«Βράχνιασε»

 

Ομως τη μεγαλύτερη ζημιά στη… φωνή του Ερντογάν και τη φρενήρη προσπάθειά του να «αναβαπτιστεί» στην κολυμπήθρα μιας φρέσκιας λαϊκής εντολής την έκανε, αναμφισβήτητα, η προχθεσινή διαρροή της απόρρητης συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με κορυφαία στελέχη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, όπου συζητείται με ωμότητα και κυνισμό ένα σχέδιο εισβολής στη βόρεια Συρία ύστερα από μια καλοστημένη προβοκάτσια.

 

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που προκαλεί πολιτικό σεισμό εντός και εκτός της χώρας και «ανάγκασε», τρόπον τινά, τον Ερντογάν να διατάξει τον αποκλεισμό του δημοφιλέστατου ιστότοπου YouTube, ζηλώνοντας την ανάλογη «δόξα» των κυβερνήσεων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας… Η διαρροή προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος πριν… χάσει τη φωνή του πρόλαβε να καταγγείλει την πράξη ως «άτιμη, δειλή και ανέντιμη» και να υποσχεθεί πως θα καταδιώξει τους δράστες της «μέχρι τις σπηλιές τους»! Ομως για το «πάπλωμα», δηλαδή την ουσία της συζήτησης, λέξη δεν είπε, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών δεν τόλμησε να διαψεύσει ότι πραγματοποιήθηκε η επίμαχη συνεδρίαση, αλλά υποστήριξε πως ένα μέρος των πρακτικών που διέρρευσαν «ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας».

 

Οπως και για τις προηγούμενες ηχογραφήσεις που κατακλύζουν εδώ και πολλές εβδομάδες το Ιντερνετ, ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους πρώην συμμάχους του τού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκουλέν (είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ), υποστηρίζοντας πως ευθύνονται για τη δημοσιοποίηση αυτή, στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» με στόχο να υποστεί ο ίδιος βλάβη. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «έδειξε» τον… Ασαντ: «Πρόκειται προφανώς για μια πράξη κατασκοπίας», σχολίασε. «Μόνο το καθεστώς [στη Συρία] μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια πράξη».

 

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης φαίνεται πως έφερε η νέα διαρροή και τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαχωρίζει προσεκτικά τη θέση του από εκείνη του «μισοκαμμένου» Ερντογάν, ώστε να μπορέσει να επιζήσει πολιτικά – και βέβαια να ηγηθεί του κυβερνώντος ΑΚP, μετά από μια (όλο και πιο πιθανή) πτώση του «σουλτάνου». Φήμες ήθελαν μάλιστα τον Γκιουλ να καλεί εκτάκτως χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και να «μπλοκάρει» την τελευταία στιγμή τη φίμωση των ιστότοπων αντιπολιτευόμενων εφημερίδων όπως η «Hurriyet», την οποία είχε όπως λέγεται διατάξει -όντας σε έξαλλη κατάσταση- τη νύχτα της Πέμπτης ο Ερντογάν…

 

Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε από τη πλευρά του σε δημοσιογράφους ότι η διαρροή απέδειξε πως το κράτος «ποδοπατείται» επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει τα μυστικά του. «Τα πιο εμπιστευτικά αρχεία του κράτους μπορούν εύκολα να διαρρεύσουν; Γιατί; Γιατί δεν φρόντισαν ποτέ για το κράτος και τους πολίτες του. Το μόνο πράγμα για το οποίο νοιάζονταν ήταν το πώς η Τουρκία θα εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία», πρόσθεσε.

 

Παρά την απαγόρευση που διατάχθηκε προχθές από την τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), αλλά και τη φημολογία ότι επίκειται σφράγισμα και του Facebook (!), ο ιστότοπος YouTube παραμένει προσβάσιμος σήμερα στην Τουρκία. Σημερινά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η συνεδρίαση ηχογραφήθηκε από απόσταση (!) με «κοριό» υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπει στους δράστες να καταγράψουν μια συνομιλία από εκατοντάδες μέτρα μακριά.

 

Δημοσκοπήσεις

 

Τι θα γίνει όμως στις κάλπες; Χθες, στην τελευταία προεκλογική τηλεοπτική εμφάνισή του πριν από τις εκλογές, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έβαλε τα κλάματα και παρακάλεσε με τρεμάμενη φωνή τους ψηφοφόρους να τον επανεκλέξουν: «Εντάξει, μην ψηφίσετε εμένα… αλλά πώς είναι δυνατόν να δώσετε την ψήφο σας στην αντιπολίτευση (CHP); Αυτό είναι απίστευτο». Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Γκιοκτσέκ έρχεται δεύτερος, έστω και με οριακή διαφορά, ενώ στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο εκλεκτός τού Ερντογάν και νυν δήμαρχος της Πόλης, Καντίρ Τοπμπάς, με 44,4%, έναντι του 57χρονου Μουσταφά Σαριγκιούλ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, με 40,8%.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Hurriyet», ο Γκιοκτσέκ δείχνει να μην αντέχει το ψυχολογικό βάρος της σκληρής προεκλογικής μάχης… και προσπαθεί, όπως και το πολιτικό αφεντικό του, να κρατήσει πάση θυσία τον «θρόνο» του. Ξέρει άλλωστε πως αν χάσει την Αγκυρα, το πλήγμα για τον Ερντογάν και το ΑΚP θα είναι δυσβάσταχτο.

 

Να σημειωθεί εδώ ότι χθες δημοσιοποιήθηκε κοινή επιστολή δεκάδων κορυφαίων συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο – όπως ο Ορχάν Παμούκ, ο Γκίντερ Γκρας, ο Σαλμάν Ρουσντί, η Μάργκαρετ Ατγουντ, η Ελφρίντε Γέλινεκ κ.ά.-, όπου «μαστιγώνουν» ανελέητα την απόφαση Ερντογάν για φίμωση του Twitter, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου»…

 

Scroll to top