aek-thema

30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σχέδιο και το… τίποτα

Με όλες τις ατέλειές του το πρότζεκτ Μελισσανίδη αποτελεί τη μοναδική λύση για να αποκτήσει η ΑΕΚ γήπεδο.
      Pin It

Με όλες τις ατέλειές του το πρότζεκτ Μελισσανίδη αποτελεί τη μοναδική λύση για να αποκτήσει η ΑΕΚ γήπεδο

 

Του Τάσου Τσατάλη

 

Πολύ φοβάμαι πως η κουβέντα σχετικά με την υποτιθέμενη «θυσία» συμφερόντων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ για να προχωρήσει το σχέδιο Μελισσανίδη για το γήπεδο μοιάζει με παραμύθι χωρίς δράκο. Ακόμη κι αν ήμουν με κάποιον τρόπο υποχρεωμένος να δεχτώ ότι υπάρχει βάση στις σχετικές ενστάσεις, και πάλι ένα ερώτημα προβάλλει αδυσώπητο: Ποια είναι η αντιπρόταση για να αποκτήσει η ΑΕΚ το γήπεδό της; Εντάξει… Να μην το φτιάξει ο… κοτζάμπασης Μελισσανίδης. Αλλά… ποιος;

 

Η απάντηση δυστυχώς είναι μία και προέρχεται από εμπειρία 11 ετών μετά το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας»: Καμιά αντιπρόταση και καμιά δυνατότητα να κατασκευαστεί το γήπεδο με άλλον τρόπο δεν υπάρχει.

 

Ούτε το κράτος είναι διατεθειμένο να το χρηματοδοτήσει, ούτε η ερασιτεχνική ΑΕΚ μπόρεσε να βρει τόσα χρόνια οικονομικούς πόρους, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο από πλευράς της έχει κάνει την εμφάνισή του. Εχουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή μια υποτιθέμενη διαμάχη ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει πολλές ελπίδες να προχωρήσει και σε ένα… τίποτα.

 

Το αμέσως επόμενο που κάνει εντύπωση είναι πως δεν λαμβάνεται υπόψη ότι πέρσι το καλοκαίρι στην ερασιτεχνική ΑΕΚ έγιναν εκλογές. Κι εκεί υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, και με 14 στους 15 συμβούλους να προέρχονται από αυτήν, η παράταξη Κοτσάτου – Αλεξίου, που από την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ξεκαθάρισε πως στηρίζει το σχέδιο του Μελισσανίδη.

 

Αρα εδώ, εκτός όλων των άλλων, έχουμε και καθαρή περιφρόνηση στη βούληση των σώματος των μελών της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, που στην ουσία είναι το ίδιο το σωματείο. Καθαρή περιφρόνηση στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί υπάρχουν οι γενικές συνελεύσεις; Γιατί ψηφίζουν τα μέλη; Γιατί υπάρχει (όποια τέλος πάντων) δημοκρατία στη λειτουργία της ΑΕΚ;

 

Αλλωστε, η ερασιτεχνική θα παίρνει κανονικά το 10% από τις εισπράξεις του γηπέδου, ενώ στη διοίκησή της γνωρίζουν πολύ καλά πως θα εισπράττουν κι άλλα χρήματα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την ΠΑΕ. Καμιά άλλη ΠΑΕ σήμερα δεν δίνει θεσμικά μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμη κι αν παίζει σε γήπεδο που ανήκει στο μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο.

 

Οσον αφορά τη σύσταση της «Δικέφαλος 1924», δεν προκύπτει από πουθενά το συμπέρασμα ότι θα ανήκει στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Το ποσοστό του Μελισσανίδη μέσω του γιου του Γιώργου είναι συγκεκριμένο, όπως κι αυτά των Παππά, Χατζηιωάννου κι όποιου άλλου «λεφτά» συμμετάσχει.

 

Υπάρχει όμως κι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το μεγαλύτερο από όλα, που θα ανήκει στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΚ που συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής «Δικέφαλος 1924». Ολοι αυτοί μαζί θα πάρουν τη χρήση για 49 χρόνια από την ερασιτεχνική. Θυμίζω δε πως οι περισσότεροι από τους 10 χιλιάδες ΑΕΚτζήδες που πήραν διαρκείας φέτος για το ποδόσφαιρο έγιναν ταυτόχρονα και μέλη της ερασιτεχνικής, με τη συνδρομή τους να μπαίνει αυτόματα στα ταμεία του σωματείου. Πρακτική που θα συνεχιστεί και το προσεχές καλοκαίρι.

 

Απέναντι σε όλα αυτά, κάποιοι προτάσσουν θεωρίες και στην πραγματικότητα άδεια ταμεία για την ερασιτεχνική ΑΕΚ. Αλλά αυτό που πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο είναι πως όλοι αυτοί για χρόνια είχαν λόγο στα Δ.Σ. της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και δεν κατάφεραν ποτέ να προσφέρουν υποψία έστω λύσης, ακόμη και για την πιο μικρή «οικονομική» τρύπα. Μόνο προτάσεις και σχέδια επί χάρτου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά «θρέφονται» και υπάρχουν μόνο ως φορείς αντίδρασης και αντιρρήσεων για όποιον έχει να προτείνει κάτι εναλλακτικό. Υπάρχουν ατέλειες στη λύση Μελισσανίδη αλλά είναι σαφώς λύση. Οποιος νομίζει ότι διαθέτει το τέλειο πρότζεκτ, είχε έντεκα χρόνια στη διάθεσή του για να το πει και στους άλλους.

 

…………………………………………………

 

Τι λέει η «αντιπολίτευση»

 

Η μοναδική αντίθετη φωνή στην προσπάθεια του Μελισσανίδη να φτιάξει το γήπεδο με τις δικές του προϋποθέσεις και προδιαγραφές προέρχεται από μια ομάδα μελών της ερασιτεχνικής ΑΕΚ που βρίσκονται υπό διαγραφή. Πρόκειται για τους Γ. Γασία, Β. Καπετανόπουλο, Π. Παπατριανταφύλλου, Ν. Σταθάκο και Κ. Χαμπάκη, που έχουν βασικό στόχο και τη μετατροπή της ΠΑΕ σε «κοινωνικοποιημένη εταιρεία», δηλαδή σε μια μορφή εταιρείας λαϊκής βάσης «με ευρεία συμμετοχή των μελών της κοινωνίας που πιστεύει στην Ιδέα ΑΕΚ».

 

Η βασική τους ένσταση όσον αφορά το γήπεδο έχει να κάνει με μία διάταξη που υπάρχει στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο. Οταν γκρεμίστηκε το γήπεδο υπήρχε πρόβλεψη να ξεκινήσει η νέα κατασκευή από την πλευρά της «σκεπταστής», έξι μέτρα μέσα από τον δρόμο για να μην κόβει το καινούργιο γήπεδο τον ήλιο από τις γύρω πολυκατοικίες. Σε αντάλλαγμα, η ΑΕΚ θα έπαιρνε αντίστοιχη έκταση στο βορειοανατολικό μέρος του Αλσους, εκεί όπου βρίσκονταν οι θύρες 1 και 23.

 

Ομως η παραχώρηση έγινε με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν εκεί εγκαταστάσεις για όλα τα σπορ και όχι αποκλειστικά για ποδόσφαιρο, όπως προβλέπει το σχέδιο Μελισσανίδη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο χώρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 

………………………………..

 

ΔΟΥΡΟΥ

 

«Το οικόπεδο όπου θα γίνει το γήπεδο ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, που δεν έχει εξασφαλισμένους ανταποδοτικούς πόρους βάσει του σχεδίου Μελισσανίδη.

 

«Το γήπεδο για 49 χρόνια θα ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία με μεγαλομέτοχο τον πολυεκατομμυριούχο Δημήτρη Μελισσανίδη, στα πρότυπα Κόκκαλη, και μπορεί να παραμείνει στα χέρια του ακόμη κι αν εγκαταλείψει κάποια στιγμή την ομάδα.

 

«Ο Σγουρός δίνει την επιχορήγηση των 20 εκατομμυρίων ευρώ για ψηφοθηρικούς λόγους και για να εξυπηρετήσει «ημετέρους».

 

…………………………………..

 

ΣΓΟΥΡΟΣ

 

«Κρίνεται η ορθότητα της απόφασης για την επιχορήγηση ή τα κίνητρά της;

 

«Η αποδοχή του αιτήματος της ΑΕΚ για επιχορήγηση από την Περιφέρεια υπάρχει από το 2009 και δεν τέθηκε προεκλογικά. Η τελεσίδικη απόφαση ελήφθη από τον Ιούνιο του 2013.

 

«Το έργο πρέπει να επιχορηγηθεί γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή, τόσο από πλευράς υποδομών με τα υποστηρικτικά παράπλευρα έργα όσο και από πλευράς εξασφάλισης θέσεων εργασίας.

 

…………………………………………………………………………

 

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΚ

 

«Ο Γιώργος Μελισσανίδης δεν θα έχει ποσοστό της «Δικέφαλος 1924» μεγαλύτερο από 33,3%. Μέτοχοί της είναι ήδη περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ που φέτος αγόρασαν εισιτήρια διαρκείας. Το ίδιο και όσοι συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

«Το γήπεδο θα ανήκει στην ερασιτεχνική. Η εκμετάλλευσή του θα παραχωρηθεί για 49 χρόνια στην εταιρεία «Δικέφαλος 1924» και αυτό διότι η συγκεκρι­μέ­νη εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

 

«Οι σχέσεις ΠΑΕ – ερασιτέχνη δεν είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

 

«Στις εκλογές του Ιουνίου του 2013 με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της ΑΕΚ ψήφισαν την παράτα­ξη που δήλωσε ότι στηρίζει το σχέδιο και τις προτάσεις Μελισσανίδη

 

Scroll to top