30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οταν με κερδίζει η αδελφή μου, είναι σαν να κερδίζω εγώ!

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα δύο αδέλφια βρέθηκαν αντιμέτωπα σε έναν κρίσιμο γύρο πρωταθλήματος ή διεθνούς τουρνουά.
      Pin It

«Δεν είναι λίγες οι φορές που τα δύο αδέλφια βρέθηκαν αντιμέτωπα σε έναν κρίσιμο γύρο πρωταθλήματος ή διεθνούς τουρνουά.

 

Του Κοσμά Κέφαλου

 

Σκακιστές από κούνια και οι δύο, έπαιξαν, μελέτησαν και αναμετρήθηκαν πολλές φορές τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς αγώνες. Πέρσι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στους Μεσογειακούς, πρόσφατα συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα Ευρώπης και από σήμερα αγωνίζονται στους τελικούς του Πρωταθλήματος Ελλάδας (The Mall Athens, Νερατζώτισσα, 29.3-6.4, ώρα έναρξης 16.30). Ο 22χρονος Αναστάσης Παυλίδης στο 63ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών και η 20χρονη Κατερίνα Παυλίδου στο 36ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών.

 

Δεν είναι τόσο σπάνιο να αγωνίζονται αδέλφια σε τόσο υψηλή διοργάνωση. Παλαιότερα είχαμε τον Μανώλη και τον Τάκη Πανταβό, τα τελευταία χρόνια τον Θανάση και τον Δημήτρη Μαστροβασίλη και στις γυναίκες την Ιουλία και την Ευανθία Μάκκα (είναι αντιμέτωπες στον σημερινό πρώτο γύρο!). Πιο σπάνιο είναι να αγωνίζονται από την ίδια οικογένεια στους τελικούς ένα αγόρι και ένα κορίτσι! Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έμαθαν σκάκι από τον πατέρα τους, τον Κοσμά (έχουν και έναν μικρότερο αδελφό, τον επίσης ταλαντούχο σκακιστή Παύλο), έπαιξαν για πολλά χρόνια στον Σ.Ο. Πολίχνης και τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τον Α.Ο. «Κύδων» Χανίων.

 

Με παράλληλη διαδρομή και σχεδόν ταυτόχρονες επιτυχίες, συγκέντρωσαν πολλά μετάλλια σε Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα (η Κατερίνα πρώτευσε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών), σε Μεσογειακούς Αγώνες και σε ομαδικές διοργανώσεις, αλλά, το πιο σημαντικό, κατάφεραν να διατηρήσουν ισορροπία ανάμεσα στο σκάκι, τον βιοπορισμό και τις σπουδές. Και οι δύο εργάζονται και παράλληλα σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Αναστάσης στο Τμήμα Ψυχολογίας και η Κατερίνα στο Παιδαγωγικό.

Οι 20 πρωταγωνιστές

 

Στους Τελικούς Ανδρών αγωνίζονται κατά σειρά διεθνούς βαθμού αξιολόγησης οι Β. Κοτρωνιάς, Θ. Μαστροβασίλης, Κ. Μουτούσης, Γ. Γκούμας, Ν. Γαλόπουλος, Αθ. Δημητρόφ, Αν. Παυλίδης, Σ. Μαλικέντζος, Στ. Κούρκουλος-Αρδίτης, Χρ. Ζυγούρης.

 

Στο Πρωτάθλημα Γυναικών οι: Μ. Μακροπούλου, Κ. Παυλίδου, Ι. Μάκκα, Χ. Μαρκαντωνάκη, Στ. Τσολακίδου, Ε. Μάκκα, Ζ. Ιορδανίδου, Μ. Οικονομοπούλου, Μ.-Α. Στεφανίδη, Ζ. Γράψα.

 

Ο Αναστάσης βλέπει ως επικρατέστερους για την πρώτη θέση τούς δύο γκραν μετρ, τον Κοτρωνιά και τον Μαστροβασίλη. Θεωρεί όλους τους αντιπάλους του αξιόλογους και έμπειρους, ενώ για τον εαυτό του περιορίζεται να πει ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο.

 

Η Κατερίνα έχει βάλει στόχο να επαναλάβει την επιτυχία του 2012, κερδίζοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας. Προσβλέπει σε τίτλο γκραν μετρ γυναικών (WGM) και σε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς ή Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Σε διευκρινιστική ερώτηση (τι μετάλλιο;), απαντά με αφοπλιστικό χαμόγελο: «χρυσό!».

Κασπάροφ, Κάρλσεν και Χόου Γιφάν

 

Ο Αναστάσης θαυμάζει τον σχεδόν συνομήλικό του παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν και πιστεύει ότι αν θα διατηρήσει τον τίτλο του στο ματς του Νοέμβρη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το δικό του παιχνίδι και λιγότερο από το ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Χαρακτηρίζει ευχάριστη έκπληξη την εμφάνιση του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Ανάντ στο Τουρνουά των Διεκδικητών.

 

Η Κατερίνα είχε πρότυπο τον Κασπάροφ και την Τζούντιθ Πόλγκαρ, τη μοναδική γυναίκα που μπορούσε να αναμετρηθεί ισότιμα με τους καλύτερους άνδρες σκακιστές. Τα τελευταία χρόνια θαυμάζει τον Κάρλσεν και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Χόου Γιφάν: «Το κοινό των δύο αυτών σκακιστών, που έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και τους κάνει να ξεχωρίζουν, αποτελεί το νεαρό της ηλικίας τους, το πάθος, η μαχητικότητα, η ενέργεια και η φαντασία που βγάζουν και πιθανότατα γι' αυτόν τον λόγο προτιμάνε το επιθετικό σκάκι!».

Αντίπαλοι στη σκακιέρα

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι σε έναν κρίσιμο γύρο πρωταθλήματος ή διεθνούς τουρνουά. Η Κατερίνα θυμάται έντονα την πιο πρόσφατη παρτίδα τους, στους Μεσογειακούς της Βηρυτού, όπου λίγο πριν από το φινάλε πολύωρης, μαχητικής παρτίδας, με έναν ωραίο συνδυασμό έφτασε κοντά στη νίκη, αλλά ένα λάθος στάθηκε μοιραίο. Νικητής αναδείχτηκε (για ακόμη μια φορά, όπως λέει), ο αδελφός της.

 

Ο Αναστάσης λέει ότι αισθάνεται πιο ελεύθερος όταν παίζει με την Κατερίνα: «Δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα, αλλά το να παιχτεί καλή παρτίδα, αφού ξέρω ότι και να με κερδίσει θα χαρώ το ίδιο με το να την κερδίσω εγώ».

 

Scroll to top