30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Η καινοτομία, τα απορρίμματα, η ανακύκλωση

Τρεις χιλιάδες ατομικοί κάδοι και... σκουπίδια στους δρόμους τέλος. Πού όλα αυτά; Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος.
      Pin It

Τρεις χιλιάδες ατομικοί κάδοι και… σκουπίδια στους δρόμους τέλος. Πού όλα αυτά; Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος

 

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Ενας καινοτόμος τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Απριλίου στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει. Οι κάτοικοι θα εφοδιαστούν με έναν κάδο ανά νοικοκυριό. Αν κάτι μας ενοχλεί είναι η χρονική στιγμή που αποφάσισαν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Μαζί με την εκλογική μάχη…

 

Οι 3.000 ατομικοί κάδοι απορριμμάτων, 1.500 για σύμμεικτα απορρίμματα και 1.500 για ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν ήδη παραγγελθεί από ιταλική εταιρεία και θα παραληφθούν σε λίγες μέρες. Πρόκειται για πράσινους και μπλε κάδους 32 λίτρων (46 εκ. στο ύψος και 32 στο πλάτος), οι οποίοι θα παραχωρηθούν στα νοικοκυριά της Παλιάς Πόλης, όπου με θερμοεκτύπωση θα αναγράφεται ένα νούμερο, το οποίο θα αντιστοιχεί στο ονοματεπώνυμο της κάθε οικογένειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον κάδο της. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία σακούλα απορριμμάτων στην Παλιά Πόλη, αλλά η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται απευθείας από τους ατομικούς κάδους, τους οποίους θα κληθούν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι να εναποθέτουν έξω από το σπίτι τους συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των στοιχείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο, η υπηρεσία καθαριότητας εξετάζει τώρα τον τρόπο διανομής των ατομικών κάδων.

 

Απαιτείται η συνεργασία των δημοτών

 

Σε επικοινωνία μας με τον Τάσο Συριανόγλου, αντιδήμαρχο Πρασίνου, Καθαριότητας και Αστικού Περιβάλλοντος, σημείωσε: «Η εικόνα της Παλιάς Πόλης με τα στοιβαγμένα σκουπίδια πρέπει σύντομα να αποτελέσει παρελθόν. Δεν αξίζει σε κανέναν και πάνω από όλα στην ίδια την πόλη. Η απογραφή έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η καταχώρηση των στοιχείων ούτως ώστε να έχουμε ακριβή και συγκεντρωμένα τα στοιχεία μας σε ένα πρόγραμμα, προκειμένου να έχουμε τις βάσεις και τα δεδομένα όποτε τα χρειαστούμε.

 

Ταυτόχρονα αναζητούμε μια λύση κι έχουμε σχεδόν καταλήξει στον τρόπο που θα γίνει η διανομή των κάδων στους δημότες που είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σε πρώτη φάση σκεφτόμαστε να προσκαλέσουμε τους δημότες σε 4-5 σημεία της πόλης που θα τους υποδείξουμε, ούτως ώστε ο καθένας θα προσέλθει στο πιο κοντινό του σημείο διανομής. Παράλληλα, ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής έχει προχωρήσει σε μαζική παραγγελία κάδων, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

 

Το πρόγραμμα, δηλαδή, μπαίνει σιγά-σιγά στον δρόμο και ζητούμε την κατανόηση και συναίνεση των δημοτών, γιατί το εγχείρημα πρέπει να είναι μια κοινή προσπάθεια, πρώτα των δημοτών και μετά του δήμου. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί τον Απρίλιο», και πρόσθεσε πως «θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τα ωράρια τα οποία έχουμε επιλέξει κι έχουμε όλοι συμφωνήσει, όμως στην πορεία, αν υπάρξει κάποια ανάγκη βεβαίως, θα παρέμβουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υποστηρίξουν οι δημότες».

 

…………………………………………………………………………………..

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου, αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται ως εξής:

 

• Σύμμεικτα απορρίμματα (πράσινος κάδος):

 

- Κατοικίες εκτός κόκκινης ζώνης: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή. Οι κάτοικοι θα πρέπει να βγάζουν τα απορρίμματά τους τις ημέρες αυτές κατά τις ώρες 15.00 έως 17.00 και η αποκομιδή από τα αμαξίδια της εταιρείας θα γίνεται από τις 17.00 έως τις 19.30.

 

- Κατοικίες εντός κόκκινης ζώνης: (οδοί Αρκαδίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Πετυχάκη και περιοχές όπου δραστηριοποιούνται καταστήματα εστίασης και αναψυχής, τουριστικά καταστήματα): Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή. Οι κάτοικοι καλούνται να βγάζουν τα απορρίμματά τους από τις 05.00 έως τις 08.00 και η αποκομιδή θα γίνεται από τις 08.00 έως τις 09.00 (πριν αρχίσει η κίνηση στην αγορά).

 

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση (μπλε κάδοι): Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Ισχύουν ίδιες ώρες, με τη διαφορά ότι οι κάτοικοι θα βγάζουν τους μπλε κάδους.

 

• Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής:

 

- Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βγάζουν τους κάδους από αργά το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί και η αποκομιδή θα πρέπει να γίνεται από τις 5.00 το πρωί έως τις 08.00, ενώ η δεύτερη αποκομιδή θα γίνεται από τις 15.00 έως τις 18.00.

 

- Για τα ανακυκλώσιμα υλικά οι επαγγελματίες θα πρέπει να βγάζουν τα απορρίμματα από τις 14.00 έως τις 14.30 και η αποκομιδή θα γίνεται από τις 15.00 έως τις 16.30.

 

Scroll to top