erdogan

31/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήρε τη μάχη, όχι τον πόλεμο

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ξεπέρασε τον σκόπελο της κάλπης σε εθνικό επίπεδο το κυβερνών ΑΚΡ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν. «Ο λαός μίλησε. Η πολιτική του μοντάζ έχασε», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ξεπέρασε τον σκόπελο της κάλπης σε εθνικό επίπεδο το κυβερνών ΑΚΡ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν. «Ο λαός μίλησε. Η πολιτική του μοντάζ έχασε», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

14Με το εκλογικό θρίλερ να συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη -που δείχνουν να «γέρνουν» προς το ΑΚΡ- παρέμενε αναπάντητο ερώτημα εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν πράγματι σε «τροχιά» ολοκληρωτικού θριάμβου, ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων σε 2.131 δήμους της χώρας.

 

Σε πανεθνικό επίπεδο, το ΑΚΡ -παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τη διάλυση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, τις «ενοχοποιητικές» διαρροές υποκλοπών, την εκστρατεία φίμωσης των social media και των εγχώριων ΜΜΕ- κατάφερε να ξεπεράσει με σιγουριά και άνεση τον σκόπελο του 42% που είχαν ορίσει οι περισσότεροι αναλυτές: σύμφωνα με τις προβλέψεις του Anadolu αγγίζει το 47,9%, σύμφωνα με το Cihan το 44,2% των ψήφων!

 

Ωστόσο, ο εθνικός διχασμός αποτυπώθηκε μέχρι και στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, όπου επικράτησε τεράστια σύγχυση, καθώς το επίσημο πρακτορείο Anadolu και το ιδιωτικό Cihan έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ δύο διαμετρικά αντίθετες εικόνες και στην τουρκική πρωτεύουσα και στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας. Εκεί όπου -ανεξαρτήτως του συγκεντρωτικού αποτελέσματος- θα κριθεί ο ουσιαστικός νικητής της κάλπης.

 

Καταγγέλλουν χειραγώγηση

 

Συνέπεια αυτού ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κυβερνώντος AKP και του κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπεύδουν αργά χθες να προαναγγείλουν καθείς την επικράτησή του στη Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τη διάψευση του εκάστοτε αντιπάλου. Ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού CHP, Χαλούκ Κοτς, κατήγγειλε μάλιστα δημόσια ότι «το Anadolu χειραγωγεί τα εκλογικά αποτελέσματα, δίνοντας διαφορετικά στοιχεία από αυτά που συγκεντρώνουμε εμείς κι εκείνα που λαμβάνουμε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας»!

 

Πριν καλά καλά ανακοινωθούν μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα, στα αναψοκοκκινισμένα από τον εκλογικό πυρετό μάγουλα του Ερντογάν έσκασε ένα… συντροφικό «χαστούκι», με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του AKP, Αχμέτ Οκσουζκαγιά, συμβολικά μάλιστα μέσω του twitter! «Με λύπη βλέπω ότι οι προσωπικές απόψεις μου για τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και τη συναίνεση δεν ταιριάζουν με αυτές του κόμματός μου», ανέφερε. Συνολικά, αυτή ήταν η δέκατη παραίτηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, μέσα στους τελευταίους μήνες…

 

Κατά τα λοιπά, το AKP διατηρεί τα προπύργιά του στην κεντρική και ανατολική Ανατολία, ενώ συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων στο Ερζερούμ – γενέτειρα του πάλαι ποτέ συμμάχου του και νυν «ορκισμένου» αντιπάλου του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αντίστοιχα, το CHP παραμένει πρώτη δύναμη στη Σμύρνη, ενώ πλειοψηφεί στην Ανατολική Θράκη και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

 

Η χθεσινή εκλογική ημέρα βάφτηκε και αυτή εν τω μεταξύ με αίμα: 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών αντίπαλων υποψηφίων σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία, 10 τραυματίστηκαν σε επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος AKP και του εθνικιστικού MHP στην Αγκυρα, ενώ συγκέντρωση οχημάτων της αστυνομίας γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη προδίκαζε μια μακρά νύχτα…

 

«Κύριε πρωθυπουργέ, όποιο κι εάν είναι το ποσοστό ψήφων που θα πάρετε, το πρώτο καθήκον σας θα πρέπει να είναι η εκτόνωση της επικίνδυνης πόλωσης και των εντάσεων, που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα», έγραφε σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Τούρκο πρωθυπουργό η εφημερίδα Hürriyet, λίγο πριν ανοίξουν οι χθεσινές κάλπες-πρόκριμα των εκλογικών αναμετρήσεων, που έχουν προγραμματιστεί στο επόμενο 15μηνο στη γειτονική μας χώρα.

 

«Θα ξυπνήσουμε σε μια ακόμη πιο πολωμένη κοινωνία, όπου οι πολιτικές παρατάξεις θα συνεχίσουν την αντιπαλότητα, αυτή τη φορά εν όψει των προεδρικών εκλογών» του προσεχούς Αυγούστου, έγραφε χθες ο αρθρογράφος της Hürriyet, Σερκάν Ντεμίρτας. Παραμένουν εξάλλου πολλοί ανοιχτοί λογαριασμοί, που είναι ακόμη άγνωστο πότε και πώς θα κλείσουν…

 

Πόλωσης συνέχεια

 

Κατ' αρχάς, είναι τα κυβερνητικά σκάνδαλα διαφθοράς που χάσκουν. Ηδη, ο φάκελος της Εισαγγελίας έχει μεταβιβαστεί στη Βουλή, όπου αναμένεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής εντός του Απριλίου, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ωστόσο βέβαιη την παρελκυστική στάση του κυβερνώντος κόμματος, «τραβώντας» τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο τις διαδικασίες.

 

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη των social media στη χώρα: κυρίως του twitter και του youtube, στα οποία έχει κατεβεί ο διακόπτης. Η προοπτική της απρόσκοπτης λειτουργίας τους στη γείτονα φαντάζει πάντως «χλομή», καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έπεται συνέχεια στις διαρροές προϊόντων υποκλοπής – ηχητικών και οπτικών. Οσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο, εξάλλου, προβλέπεται κλιμάκωση του υπόγειου ενδοϊσλαμικού πολέμου μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του «παρακράτους» του Γκιουλέν, γύρω από το οποίο θα σφίξουν κι άλλο τα λουριά. Ηδη, ο Τούρκος πρωθυπουργός «μοίρασε» μηνύσεις σε πέντε θεωρούμενους φιλογκιουλενικούς δημοσιογράφους -μεταξύ αυτών στον αρχισυντάκτη της Zaman-, ενώ οι αρχές στο Ερζερούμ ακύρωσαν το «πράσινο» διαβατήριο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκιουλέν, επικαλούμενες παρατυπίες…

 

Δίκην μάλιστα «τανάλιας», διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για κατασκοπία, μετά την πρόσφατη διαρροή απόρρητων κρατικών μυστικών γύρω από τα σχέδια περί… προεκλογικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία – εν είδει αντιπερισπασμού στα κυβερνητικά σκάνδαλα διαφθοράς. Κατά τη Hürriyet, η υποκλοπή έγινε «εκ των έσω» και δεν εμπλέκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες.

 

Παρ' όλα αυτά, θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητικό επιχείρημα για την άμεση υπερψήφιση του νομοσχεδίου, που «χαλυβδώνει» τη ΜΙΤ με υπερεξουσίες. Εισάγει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για τη διαρροή και δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων. Και σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο Μεχμέτ Γιλμάζ, «θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα αστυνομικό κράτος αντίστοιχο με εκείνα των μπααθικών καθεστώτων»!

 

Scroll to top