Pin It

Στήνοντας μια μηχανή κατά των «εχθρικών» μέσων ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει το εκφοβιστικό κυνήγι μαγισσών. Ενα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες συνελήφθη ο φωτορεπόρτερ της «Zaman» στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ερντογάν, με την υποψία ότι ηχογραφούσε τον σύμβουλό του, ενώ οι δικηγόροι του πρωθυπουργού υπέβαλαν μήνυση κατά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Zaman» -που πρόσκειται στον Φ. Γκιουλέν- στον αρχισυντάκτη της, σε έναν αρθρογράφο κι έναν δημοσιογράφο της. Για τους δύο πρώτους, η κατηγορία ήταν ότι προσέβαλλαν τον πρωθυπουργό με σχόλιά τους στο twitter. Και για τους δυο άλλους ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο ή κάτι γνωρίζουν για τις τελευταίες διαρροές των ηχογραφημένων συνομιλιών. Στον αρθρογράφο Εμρέ Ουσλού, μάλιστα, απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

 

Την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής της εφημερίδας «Haberturk», καταγγέλλοντας στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του «τις πιέσεις [...] τη συντριβή της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων» και τη χειραγώγηση «από ψηλά», ενώ στη φιλοκυβερνητική «Sabah» απολύθηκε η ανταποκρίτρια στη Ρώμη, επειδή ο σύζυγός της είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκιουλέν για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

 

Η ειρωνεία είναι ότι το σχέδιο εκφοβισμού που έχει εξυφάνει ο Ερντογάν και οι περί αυτόν βασίζεται και στο twitter, που ο ίδιος έθεσε υπό απαγόρευση. Εδώ και καιρό, για παράδειγμα, «κυκλοφορεί» στο twitter μια λίστα «με δημοσιογράφους που πρόκειται να συλληφθούν», η οποία προωθείται από φιλοκυβερνητικούς προβοκάτορες (τρολ) – τους χρήστες με τα χαρακτηριστικά ονόματα «Μυστικό Αρχείο» και «Επίθεση Αφύπνισης»! Οπως εξηγεί στη «Zaman» και ο «διωκόμενος» Εμρέ Ουσλού, το όνομα του οποίου ήταν πρώτο στη λίστα εδώ και έξι μήνες, σύμβουλοι του πρωθυπουργού με διαφορετικά ονόματα χρήστη αρχίζουν και κυκλοφορούν ονόματα στο twitter. Tα ονόματα στη συνέχεια δημοσιεύουν από το twitter τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και διαπομπεύουν τους «ύποπτους». Και οι δικηγόροι του πρωθυπουργού καταθέτουν μετά μηνύσεις, ανακυκλώνοντας τα δημοσιεύματα.

 

«Οταν ο κόσμος στον δρόμο βλέπει τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων κάθε μέρα, αυτομάτως πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένοχοι. Είναι μια τυπική μέθοδος που χρησιμοποιεί το βαθύ κράτος για να δυσφημήσει έναν έντιμο άνθρωπο», γράφει ο Ουσλού, «και δυστυχώς αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιεί και ο Ερντογάν… Εχω πλέον σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια τη δική μου και της οικογένειάς μου».

 

Scroll to top