Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Νέο κύμα έντασης μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ πυροδότησε το χθεσινό επεισόδιο νοτίως του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, προκαλώντας αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη ρίψη 500 οβίδων πυροβολικού, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά, και περίπου 100 από αυτές έπεσαν στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα η Νότια Κορέα να απαντήσει με περισσότερες από 300 οβίδες, στοχεύοντας με τη σειρά της την περιοχή βορείως του θαλάσσιου αυτού συνόρου που αποκαλείται «Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης» και χαράχθηκε από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας.
Εκτοτε η Πιονγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει. Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας αποκάλεσε την κίνηση της Πιονγιάνγκ «δοκιμή της αποφασιστικότητας της Σεούλ», ενώ η Βόρεια Κορέα έκανε λόγο για «γκανγκστερικές ενέργειες» και «πειρατεία σε αλιευτικό της σκάφος, ενώ αυτό έπλεε στα διεθνή ύδατα».
Η Πιονγιάνγκ πάντως είχε ανακοινώσει από την Κυριακή τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κοντά στο διαφιλονικούμενο σύνορο, ανάγκασε τη Σεούλ να δώσει εντολή στους κατοίκους των δύο γειτονικών νησιών Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ αρκετά πολεμικά αεροσκάφη της, τύπου F 15, πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Στο διπλωματικό πεδίο ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «επικίνδυνες όσο και προκλητικές» τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να σχεδιάζει νέα πυρηνική δοκιμή. Η Κίνα, μετά το επεισόδιο και τηρώντας τη γνωστή «ουδέτερη» στάση της, περιορίστηκε σε μια απλή έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» στην κορεατική χερσόνησο. Γεγονός παραμένει ότι η Βόρεια Κορέα έχει ανεβάσει τους τόνους της ρητορικής της τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιώντας παράλληλα μια σειρά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, κυρίως μικρού βεληνεκούς, ως απάντηση σε αυτό που χαρακτηρίζει «απειλή» για την ασφάλειά της, δηλαδή τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.
Θυμίζουμε ότι το επίμαχο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών στάθηκε πολλές φορές στο παρελθόν αιτία φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2010, όταν το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τις δύο οντότητες στο παρά πέντε της σύρραξης.