ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Ο ομοσπονδιακός στρατός και η αστυνομία «κατέλαβαν» επικοινωνιακά την αχανή παραγκούπολη του Μαρέ με τις 16 φαβέλες, στον βόρειο τομέα του Ρίο ντε Ζανέιρο, και ύψωσαν τη… βραζιλιάνικη σημαία στην κεντρική πλατεία
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Με την έπαρση της βραζιλιάνικης σημαίας στην κεντρική πλατεία (!) ολοκληρώθηκε -μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα- η προαναγγελθείσα επ’ αόριστον κατάληψη της αχανούς παραγκούπολης του Μαρέ από τον ομοσπονδιακό στρατό και την αστυνομία της Βραζιλίας, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Μουντιάλ του Ιουνίου και η κυβέρνηση Ρούσεφ πασχίζει να κατευνάσει τους φόβους για την ασφάλεια της διοργάνωσης, που κυριαρχούν είτε λόγω της διάχυτης εγκληματικότητας είτε λόγω των ενοχλητικών διαδηλώσεων για το… μάρμαρο που θα πληρώσουν οι πολίτες της χώρας.
Υποστηριζόμενη από ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα, η κοινή επιχείρηση άνω των 1.400 πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων της στρατιωτικής αστυνομίας για την -κατ’ ευφημισμόν- «ειρήνευση» του τεράστιου συμπλέγματος από 16 φαβέλες στον βόρειο τομέα του Ρίο ντε Ζανέιρο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αφού οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και οι ναρκω-έμποροι, που το είχαν μετατρέψει σε (απόρθητο μέχρι πρότινος) άντρο ανομίας, είχαν γίνει προ πολλού… καπνός! Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η (σπάνια εκ μέρους των αρχών) προαναγγελία για στρατιωτική κατάληψη της παραγκούπολης, επειδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο της διαδρομής από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκαλεάο, απ’ όπου αναγκαστικά θα περνούν σε λίγους μήνες δεκάδες χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι επισκέπτες.
Η επιχείρηση βρισκόταν άτυπα σε πλήρη εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αλλά η καλοστημένη «επίσημη» εισβολή στον σκοτεινό (και έρημο πια από κακοποιά στοιχεία) λαβύρινθο του Μαρέ τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε λίγο–πολύ για τα μάτια εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, που συνόδευαν από κοντά τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το GloboΝews, κατασχέθηκαν «μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλα», που βρέθηκαν κρυμμένα κοντά στο -υπό κατασκευή- Ολυμπιακό Χωριό κι ένα δημόσιο σχολείο, ενώ συνολικά έγιναν 60 συλλήψεις. Οι περισσότεροι από τους 130.000 κατοίκους εμφανίστηκαν ενοχλημένοι (αν όχι θυμωμένοι) από το επικοινωνιακό σόου χάριν δημοσιότητας και απρόθυμοι να μιλήσουν στους δημοσιογράφους. Και γιατί να μιλήσουν άλλωστε; Ποιος τελικά τους ακούει;
Εδώ και χρόνια παραπαίουν μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης», της ανεξέλεγκτης δηλαδή εγκληματικότητας των συμμοριών και της υπέρμετρης, ατιμώρητης συνήθως, αστυνομικής βίας. Στο παζλ προστίθεται φυσικά και η αέναη συνέργεια των διωκτικών αρχών με το οργανωμένο έγκλημα. Η σπατάλη για το Μουντιάλ, μαζί με τη διαφθορά της πολιτικής και οικονομικής ελίτ προκαλούν έντονα το κοινό αίσθημα, όταν τα κρατικά προγράμματα για καλύτερη εκπαίδευση, περίθαλψη και υποδομές είτε δεν επαρκούν είτε μένουν στα χαρτιά και σίγουρα δεν εξαλείφουν τις βαθύτερες αιτίες που διαιωνίζουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις 174 φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο και τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους τους.
Στρατιωτικοποιημένη ζώνη
Η μετατροπή του Μαρέ σε επ’ αόριστον στρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου θα αντιστοιχεί πλέον 1 αξιωματικός σε κάθε 55 πολίτες, γίνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «ειρήνευσης» στις παραγκουπόλεις του Ρίο, που έχει ξεκινήσει από το 2008 με πενιχρά προς το παρόν αποτελέσματα και απώτερο στόχο να κάνει ασφαλέστερη την τουριστική μεγαλούπολη. Παρά την τοποθέτηση 37 μόνιμων αστυνομικών μονάδων σε απρόσιτες στο παρελθόν φαβέλες, τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι φονικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας, με πέντε ένστολους νεκρούς από τον Φεβρουάριο. Οι αρχές τις αποδίδουν σε εντολές φυλακισμένων «νονών», που προσπαθούν να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος μετά την επιβολή της «ειρήνευσης» στα λημέρια τους. Οι ίδιοι και τα τσιράκια τους ευελπιστούν να επιστρέψουν στις βάσεις τους και να συνεχίσουν, όπως πρώτα, τις αιματηρές, βρόμικες, αλλά άκρως κερδοφόρες μπίζνες.