01/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ατομική» βόμβα στο Παπαγεωργίου

Οι νέες συμβάσεις εργασίας οδηγούν στην αποχώρηση το προσωπικό του νοσοκομείου.
      Pin It

Οι νέες συμβάσεις εργασίας οδηγούν στην αποχώρηση το προσωπικό του νοσοκομείου

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Καζάνι που βράζει το πιο σύγχρονο ελληνικό νοσοκομείο, λόγω των νέων συμβάσεων εργασίας. Οι ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες επιδιώκει η διοίκηση να επαναπροσλάβει γιατρούς και προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έχουν πυροδοτήσει δυναμικές κινητοποιήσεις και αρρυθμίες στη λειτουργία του. Σημειωτέον ότι λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και οι εργαζόμενοι αμείβονταν μέχρι σήμερα με κλαδικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

 

Συγκεντρωμένοι από νωρίς βρίσκονταν χθες έξω από το ΙΚΑ της πλατείας Αριστοτέλους, γιατροί και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει μεγάλη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους-Τσιμισκή-Βενιζέλου-Εγνατία), για να καταλήξουν στο άγαλμα του Βενιζέλου.

 

Γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου, μαζί με το σωματείο, διαμαρτύρονται για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία έχει καταγγελθεί από την πλευρά της διοίκησης στις 19 Δεκεμβρίου. Χθες, 31 Μαρτίου, η συλλογική σύμβαση έληξε, με αποτέλεσμα οι 1.200 εργαζόμενοι του ιδρύματος να εξαναγκάζονται εκβιαστικά, είτε να υπογράψουν με το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων είτε να περάσουν στην ΕΓΣΣΕ (ήτοι 586 ευρώ μηνιαίως), γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα διαλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης. Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν μαζική, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης.

 

Στο ψήφισμα που εξέδωσε, μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αξιώνουν την ισχύ της παρούσας συλλογικής σύμβασης που αναγνωρίζει την προσφορά και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, κατατάσσοντας το νοσοκομείο πρώτο ανάμεσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

 

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο, με το νοσοκομείο να υπολειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Μαζική συγκέντρωση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και στον χώρο μπροστά από τα εξωτερικά ιατρεία, με σημαντικό στοιχείο την έκφραση συμπαράστασης από τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών και των επισκεπτών, παρά την ταλαιπωρία. Στη συγκέντρωση πήρε μέρος και η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης με δικό της μπλοκ και πανό.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top