Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Μια μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση διάσωσης για 331 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος στήθηκε από το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας.

 

Η νέα αυτή περιπέτεια για τους 267 άνδρες, 24 γυναίκες και 40 παιδιά -κατά δήλωσή τους από τη Συρία και την Αίγυπτο- έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος από το αντίστοιχο ιταλικό κέντρο. Ετσι, το Λιμενικό εντόπισε σκάφος με πολλούς μετανάστες να πλέει 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης.

 

Αμέσως σήμανε συναγερμός, το Λιμενικό ειδοποίησε όλα τα παραπλέοντα πλοία στην περιοχή να σπεύσουν για βοήθεια και η κατάσταση αρχικά ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

 

Τέσσερα πλοία (δύο φορτηγά ξένης σημαίας, ένα τάνκερ ελληνικής σημαίας και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ) βρέθηκαν δίπλα από το αλιευτικό, ενώ κοντά του έσπευσαν ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος και η φρεγάτα «Κουντουριώτης» του Πολεμικού Ναυτικού από την Πάρο όπου βρισκόταν.

 

Τα πρώτα 13 άτομα κατάφεραν με δυσκολία να επιβιβαστούν στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Olympic Faith» τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου και έδωσαν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς είχε συμβεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

 

Η προσπάθεια μετεπιβίβασης κι άλλων προσφύγων διακόπηκε όμως, επειδή οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή καθιστούσαν την επιχείρηση επικίνδυνη, για να συνεχιστεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και για τους 318 εναπομείναντες πρόσφυγες, παρ΄ ότι οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούσαν το έργο των λιμενικών. Οι 331 πρόσφυγες είναι καλά στην υγεία τους και αναμενόταν να μεταφερθούν στην Κρήτη.

 

[email protected]

 

Scroll to top