erdogan

02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τώρα, ποιος τον σταματά…

Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμένη νοθεία στην Αγκυρα, την Αττάλεια και αλλού, η νίκη Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητη, όσο και η δίψα του για εκδίκηση.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμένη νοθεία στην Αγκυρα, την Αττάλεια και αλλού, η νίκη Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητη, όσο και η δίψα του για εκδίκηση

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Για νοθεία κατηγορεί η αντιπολίτευση το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες το κυβερνητικό κόμμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατήγαγαν μεγάλη εκλογική νίκη. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγής στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και ζήτησε ανακαταμέτρηση των ψήφων τόσο στην Αγκυρα, όπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση κέρδισε (για πέμπτη συνεχόμενη φορά) με μόλις 32.000 ψήφους διαφορά επί τριών εκατομμυρίων ψηφοφόρων ο λαϊκιστής και αμφιλεγόμενος Μανσούρ Γιαβάς, στέλεχος του AKP, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία φέρεται να κέρδισε με μεγάλη διαφορά, σχεδόν 8%, ο κυβερνητικός υποψήφιος. Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με την πόλη της Αττάλειας, όπου η δημαρχία μάλλον περνάει στα χέρια του AKP, αν και εκλογικό οχυρό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

 

Βίαιη καταστολή

 

Χθες, στο κέντρο της πρωτεύουσας Αγκυρας, μπροστά από την έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, τουρκικά ΜΑΤ διέλυσαν με τη βία ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων -στην πλειονότητα νεαρών- οπαδών της αντιπολίτευσης οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στη νοθεία των αποτελεσμάτων και υπέρ μιας νέας καταμέτρησης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού όταν οι νεαροί άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «Κλέφτη Ταγίπ».

 

Στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν συγκεντρωθεί την ίδια ώρα πάνω από 1.000 εθελοντές που ελέγχουν εξονυχιστικά τα αποτελέσματα κάθε εκλογικού τμήματος στην Αγκυρα και το κόμμα ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία για νοθεία σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, ενώ σε άλλα η καταμέτρηση σταμάτησε και φυλάσσονται εξωτερικά από μέλη της αντιπολίτευσης.

 

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών σημειώθηκαν και σε κάποιες άλλες πόλεις της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να πάρουν μαζική έκταση.

 

Παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί νοθείας, η πολιτική νίκη-θρίαμβος του Ερντογάν στις εκλογές είναι αδιαμφισβήτητη, με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να μην μπορεί να αποκρυσταλλώσει εκλογικά οφέλη από την ηθική φθορά και την αυταρχική διακυβέρνηση του Νεοοθωμανού πρωθυπουργού. Μπορεί ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, όμως είναι βέβαιο πλέον ότι η αντιπολίτευση δεν έχει στην ηγεσία της μια προσωπικότητα που μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν. Τώρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει το βήμα να περάσει στην προεδρία ή αν θα αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό του κόμματος και θα επιτρέψει στον εαυτό του μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία.

 

Οι αναλυτές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για το προεδρικό μέγαρο, αλλά η πόρτα δεν ανοίγει μόνο με τις ψήφους που διαθέτουν οι ισλαμιστές. Απαιτείται μια συμμαχία με τους Κούρδους, για «να βγουν τα κουκιά». Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί. Εκείνο όμως που θα συμβεί οπωσδήποτε, είναι να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο ενισχυμένος πολιτικά Ερντογάν, να εκδικηθεί τους εχθρούς του, τους οπαδούς τους και τας παραφυάδας αυτών, να γίνει ακόμη πιο αυταρχικός και μεγαλομανής. Και φυσικά, θα φροντίσει πολύ σύντομα να σκεπάσει τα ίχνη του και της οικογένειάς του (που πρέπει να διαβάζεται και ως «φαμίλια»), καθώς και των τεσσάρων υπουργών του που κατηγορούνται για διαφθορά.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή, που ανοίγει στις 8 Απριλίου, θα είναι για τη συγκρότηση ερευνητικής επιτροπής που θα αποφανθεί ύστερα από τέσσερις μήνες αν θα παραπεμφθούν για δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο οι πρώην υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από δύο μήνες (και μετατέθηκε η ψήφιση του νόμου για μετά τις δημοτικές εκλογές, έπειτα από παρέμβαση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ), η ΜΙΤ θα έχει πλέον και με τη βούλα υπερεξουσίες και θα λειτουργεί ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

 

Επόμενη στάση, η προεδρία

 

Τις προθέσεις του Ερντογάν μπορεί κανείς να τις δει ανάγλυφα στη σημειολογία της πρώτης του μετεκλογικής εμφάνισης μπροστά σε οπαδούς του, με όλη την οικογένεια επί σκηνής, όλοι δεμένοι χέρι χέρι. Με έναν διχαστικό και απειλητικό λόγο, γιόρτασε τη νίκη του, ενώ ακολουθούν σύντομα δύο ακόμη εκλογικές μάχες, τον Αύγουστο για την προεδρία και στη συνέχεια, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

 

Και αυτός είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος για μια διχασμένη και μάλλον ασταθή Τουρκία, που όλο και απομακρύνεται από την Ευρώπη, που κρατάει αποστάσεις από την Ουάσινγκτον και κινείται με αλαζονεία σε ένα περιβάλλον όπου δεσπόζει η συριακή σύγκρουση. Χθες, στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι Τούρκοι φέρονται να επιδιώκουν να κάνουν στρατιωτική επέμβαση, επικρατούσε ένταση. Τρία βλήματα όλμων έπεσαν στον μιναρέ τουρκικού χωριού και ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά προς το εσωτερικό της Συρίας, με τους φανατικούς ισλαμιστές του ISIL να καταλαμβάνουν παρακείμενο αρμενικό χωριό και να μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

 

Scroll to top