02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πατάει… γκάζι ο Πούτιν αυ ξάνοντας 40% τις τιμές

Τη διακοπή «κάθε πρακτικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας» με τη Ρωσία αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν επιβεβαιώνεται η απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.
      Pin It

Τη διακοπή «κάθε πρακτικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας» με τη Ρωσία αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν επιβεβαιώνεται η απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Με τη διαπίστωση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς φον Ράσμουσεν ότι «δυστυχώς, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και μία λιτή ανακοίνωση, με την οποία ζητείται από τη Μόσχα «να κάνει άμεσα βήματα… προς την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» στο θέμα της Κριμαίας, οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν χθες τη διακοπή «κάθε πρακτικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας» με τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Μπαίνοντας μάλιστα κι άλλο στο «μάτι» του Κρεμλίνου, το ΝΑΤΟ και η προσκεκλημένη στη χθεσινή σύνοδο των Βρυξελλών Ουκρανία ανακοίνωσαν την εντατικοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης «της προώθησης αμυντικών μεταρρυθμίσεων» στη χώρα. Σχεδόν ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο στο Κίεβο ενέκρινε τη διεξαγωγή συνολικά 7 κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, με 17 χώρες του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και… «κερασάκι» τη Μολδαβία. Βάσει του προγραμματισμού, θα διεξαχθούν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, στα δυτικά ουκρανικά εδάφη και στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας -όλως…. τυχαίως κοντά στην «άσωτη» Κριμαία.

 

Η αντίδραση της Μόσχας ήλθε διά του υπουργείου των Εξωτερικών της. Ανάλογες κινήσεις προσέγγισης με το ΝΑΤΟ στο παρελθόν «προκάλεσαν το «πάγωμα» των πολιτικών επαφών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, «πονοκέφαλο» ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία και (…) «διχασμό στην ουκρανική κοινωνία», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωσή του, μαζί με τη σαφή προειδοποίηση ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

 

Εκπτώσεις… τέλος

 

Μία «πρόγευση» αυτών των «παρενεργειών» αποτελεί η χθεσινή υλοποίηση της απόφασης της Gazprom να βάλει τέλος στο προνομιακό καθεστώς στην τιμή πώλησης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ετσι, επέβαλε μία αύξηση της τάξης του 40%, υπενθυμίζοντας παράλληλα στο Κίεβο ότι το χρέος του προς τον ρωσικό ενεργειακό «γίγαντα» φτάνει ήδη το 1,7 δισ. δολ.

 

Αυτή τη «μαύρη τρύπα» η Ουκρανία ευελπιστεί, βέβαια, να την καλύψει με τη βοήθεια της Δύσης. Εντός του μήνα αναμένεται η πρώτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ. Ενώ συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Ενέργειας Ε.Ε.-ΗΠΑ, σε αναζήτηση τρόπων στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Μόσχα και διασφάλισης της εναλλακτικής τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο από την Ευρώπη.

 

Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την 1η Μαΐου: ημερομηνία, κατά την οποία -όπως προβλέπεται στο ουκρανικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ- θα επιβληθεί διπλασιασμός της τιμής διάθεσης φυσικού αερίου εντός της Ουκρανίας, απ’ όπου κι εάν γίνεται τελικά η εισαγωγή. Πρακτικά δηλαδή αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν βρεθεί τάχιστα εναλλακτική λύση στις εισαγωγές από τη Ρωσία, η «καμπάνα» για το μέσο νοικοκυριό στην Ουκρανία, μόνον για το φυσικό αέριο, θα αγγίξει το 90%! Κι αυτό, ενώ θα στήνονται οι κάλπες των κρίσιμων προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου…

 

Πριν φτάσει λοιπόν αυτό το πλήρωμα του χρόνου -και μοιραία ο νέος «κόμπος στο χτένι» των Ουκρανών -η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου σπεύδει να «καθαρίσει» το τοπίο από εν δυνάμει «κακοτοπιές». Κι έτσι, με τη «βούλα» του ουκρανικού κοινοβουλίου, άρχισε ήδη από χθες ευρεία επιχείρηση αφοπλισμού όλων των παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα. Θεωρητικά, σε αυτές περιλαμβάνονται και οι φιλορωσικές ομάδες ενόπλων στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο, νο1 στη «μαύρη λίστα» είναι οι νεοφασίστες του «Δεξιού Τομέα», που μετείχαν κάτι παραπάνω από… ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πλατεία Μεϊντάν, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου, και τώρα κατεβάζουν με αξιώσεις ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές τον -επικηρυγμένο από τη Μόσχα- ηγέτη τους, Ντμίτρο Γιάρος!

 

Προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη εστιών έντασης στην προσαρτημένη πια Κριμαία ανακοίνωσε αντίστοιχα χθες και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υποσχόμενος παροχές στην τουρκόφωνη μειονότητα των σουνιτών Τατάρων, μεταξύ αυτών «κοινωνικές υποδομές, σχολεία και παιδικές χαρές»! Αναθαρρημένος εν τω μεταξύ από τις εξελίξεις κοντά στη «γειτονιά» των Βαλκανίων, ο πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ αξίωσε χθες -εν όψει και των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου- την μετατροπή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε συνομοσπονδία τριών κρατών. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε για πολλοστή φορά με διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Republika Srpska. Δεν μίλησε φυσικά για… προσάρτηση στη Ρωσία. Ομως, εκεί ακριβώς είχε μεταβεί μία εβδομάδα πριν, αναζητώντας εναλλακτική δανειοδότηση, έναντι της επέκτασης της συμφωνίας μεταξύ Βοσνίας και ΔΝΤ…

 

Scroll to top