02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Σαμοθράκη… μια φορά

      Pin It

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σαλπάρει για τον τόπο που, όπως λένε οι ντόπιοι, όταν βρίσκεσαι εκεί «δεν υπάρχει πια έξω κόσμος». Ο λόγος για τον Νίκο Μάνεση και την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» (ΑLPHA, 24.00) που «πιάνουν» απόψε Σαμοθράκη και συναντούν τον ετερόκλητο πληθυσμό του νησιού, Αθηναίους και Θεσσαλονικείς, νεοχίπηδες, διανοούμενους, επιστήμονες και οικογενειάρχες από κάθε σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

 

Μια οικονομολόγος από τη Βέροια και μια διακοσμήτρια από την Αθήνα εξιστορούν πώς οι διακοπές που ξεκίνησαν τρεις φίλες κατέληξαν σε μόνιμη εγκατάσταση και τριπλό γάμο. Γνωστή ηθοποιός άφησε τη μικρή οθόνη και το σανίδι και γύρισε στο νησί για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως έμπορος γυναικείων ενδυμάτων.

 

Ενας φωτογράφος των «τηλεστάρ» παρασύρθηκε από τις φυσικές ομορφιές του νησιού και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Γνωστός γλύπτης και ζωγράφος άφησε την πολύβουη πρωτεύουσα για να δημιουργεί στη φύση και να ζει σαν ερημίτης, ενώ μια Βρετανίδα φιλόλογος και ένας τεχνολόγος δασοπόνος έστησαν το σπίτι τους στη Σαμοθράκη αναζητώντας το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για το ενός έτους παιδί τους. Σήμερα, ασχολούνται με τη γη, την οποία καλλιεργούν και από την οποία ζουν. Η Γιούντιθ, από τη Γερμανία, έφτασε στη Σαμοθράκη μόνο για ολιγοήμερες διακοπές. Τελικά, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στην πατρίδα της.

 

Στην εκπομπή καταγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο νησί, η δύσκολη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, η ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πρωτεύουσα, το κέντρο Υγείας με τον ένα γιατρό κ.ά.

 

Scroll to top