02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

«Αποθήκες ψυχών» στο Ηράκλειο

Το κτίριο αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια των μεταναστών να φύγουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω κυκλώματος προώθησης, στα ίχνη του οποίου βρίσκονται οι Aρχές.
      Pin It

Το κτίριο αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια των μεταναστών να φύγουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω κυκλώματος προώθησης, στα ίχνη του οποίου βρίσκονται οι Aρχές

 

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Στοιβαγμένοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών, με άθλιες συνθήκες διαμονής, σε πολυσύχναστη περιοχή του Ηρακλείου, βρέθηκαν 24 μετανάστες από τη Συρία έπειτα από κινητοποίηση της ελληνικής αστυνομίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 5 παιδιά ηλικίας από ενάμισι έως δέκα χρονών. Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, πολύ κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, και όπως αποδείχτηκε, αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια των μεταναστών να φύγουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω κυκλώματος προώθησης, στα ίχνη του οποίου βρίσκονται οι αρχές.

 

Σε πέντε από τους συλληφθέντες η αστυνομία αποδίδει τον ρόλο του διακινητή, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι μετανάστες είχαν φτάσει στην Κρήτη όχι από τη Συρία αλλά ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν με πλαστά έγγραφα ως τουρίστες σε κάποια από τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Αργά το απόγευμα, στο χωριό Καλέσα, δυτικά του Ηρακλείου, ανακαλύφθηκε και δεύτερο σπίτι όπου κρατούνταν μετανάστες, ενώ οι διακινητές και υπεύθυνοι για τον εγκλεισμό τους, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της αστυνομίας, οπλοφορούσαν. Στο δεύτερο σπίτι συνελήφθησαν μετά από επεισοδιακή επιχείρηση της αστυνομίας συνολικά 27 μετανάστες και τρεις διακινητές, κάποιοι εκ των οποίων προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τον χώρο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου λειτουργούν και άλλα τέτοια σπίτια-μεταβατικοί σταθμοί, ενώ διερευνάται και η εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων στη δράση του κυκλώματος που κερδίζει από την ελπίδα των μεταναστών για ένα καλύτερο αύριο.

 

Προς… επαναπροώθηση

 

Στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς Χανίων μεταφέρθηκαν οι συνολικά 343 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος 32 μέτρων το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου βορειοδυτικά της Κρήτης το βράδυ της Κυριακής. Εκεί θα βρουν προσωρινό κατάλυμα, με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ενώ, όπως ήδη ξεκαθαρίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, θα αρχίσει σύντομα η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

 

Χθες το μεσημέρι οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 24 γυναίκες και 40 παιδιά (τα τρία νεογέννητα), αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

 

Δεδομένου ότι το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Olympic Faith» λόγω μεγέθους δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο λιμάνι, επιστρατεύθηκαν ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος και τρία αλιευτικά για τη μεταφορά των ανθρώπων στη στεριά. Γιατροί, μέλη του Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ανέμεναν την αποβίβαση των μεταναστών, κανείς εκ των οποίων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 

Scroll to top