03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φραστικά κονταροχτυπήματα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς το ΝΑΤΟ περιορίζεται σε απειλές, αναβάλλοντας τις σχετικές αποφάσεις. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς με... παράσιτα επί ρωσικού εδάφους.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς το ΝΑΤΟ περιορίζεται σε απειλές, αναβάλλοντας τις σχετικές αποφάσεις. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς με… παράσιτα επί ρωσικού εδάφους

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Εάν η Ρωσία παρέμβει και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, δεν θα δίσταζα να μιλήσω για ένα ιστορικό λάθος. Θα αποτελούσε έναν λανθασμένο υπολογισμό με τεράστιες στρατηγικές επιπλοκές», προειδοποίησε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, με το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Κι έτσι απλά, άφησε αυτή τη φορά εκτός ατζέντας το θέμα της Κριμαίας…

 

Καθώς λοιπόν στο διπλωματικό παρασκήνιο εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση, η Δύση μετατοπίζει πια το «κέντρο βάρους» των εξελίξεων στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία. Εκεί όπου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανού πτέραρχου Φίλιπ Μπρίντλαβ, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

 

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα -που διατύπωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters και στην εφημερίδα «Wall Street Journal»- η Ρωσία είναι πλέον σε θέση, εφόσον αποφασίσει να εισβάλει, να ολοκληρώσει τον στόχο της μέσα σε 3-5 ημέρες! Δήλωση που αφενός μαρτυρεί το μη αξιόμαχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αφετέρου προϊδεάζει για τις προτάσεις που ο πτέραρχος Μπρίντλαβ θα καταθέσει -κατόπιν αιτήματος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ- μέχρι τις 15 του μηνός για την αποστολή χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών ενισχύσεων στους ανήσυχους συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη.

 

Προσεκτικές αντιδράσεις

 

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τους τακτικούς ελιγμούς της Δύσης, η Μόσχα επέλεξε να αντιδράσει με… χρονοκαθυστέρηση στην προχθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ να διακόψει «κάθε πρακτική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία» μαζί της. Ενα 24ωρο μετά, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «φραστικά κονταροχτυπήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και… déjà vu ΝΑΤΟϊκή αντίδραση από το 2006 και τον πόλεμο-εξπρές μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Ενώ ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε τηλεφωνικά στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, τις ρωσικές ανησυχίες.

 

Σε μια ένδειξη πάντως ότι ο «πάγος» σιγά σιγά μπορεί να «σπάει», ο -περιοδεύων σε Κίεβο και Μόσχα- πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (και της Βουλής του Μαυροβουνίου), Ράνκο Κριβοκάπιτς, προανήγγειλε χθες συνάντηση μεταξύ κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας, στις 11 Απριλίου, στη Βιέννη. Ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ διεμήνυσε χθες προς ΗΠΑ και Ε.Ε. ότι «τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να γίνονται θύματα πολιτικών προκαταλήψεων» γύρω από την ουκρανική κρίση.

 

Αλλάζουν γνώμη

 

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτο Levada έδειχνε πτώση στο ποσοστό των Ρώσων που συμφωνούν με την προσάρτηση και άλλων ουκρανικών περιοχών, εφόσον προκύψει σχετικό αίτημα μέσω δημοψηφίσματος, όπως έγινε με την Κριμαία: φτάνει το 67%, 12 μονάδες κάτω δηλαδή συγκριτικά με το ποσοστό που είχε καταγραφεί στις αρχές Μαρτίου.

 

Αντίστοιχα, η προσάρτηση της Κριμαίας βρίσκει σήμερα σύμφωνο το 88% των Ρώσων (από 92% που ήταν στα μέσα Μαρτίου). Σε κάθε περίπτωση, το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η Ρωσία επανέκτησε με αυτή την κίνηση το status της διεθνούς υπερδύναμης. «Παράσιτα» όμως στη θέση αυτή κάνει τώρα από τα ίδια τα ρωσικά εδάφη ο ανατραπείς Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

 

Μιλώντας στο Assocciated Press και στο ρωσικό δίκτυο NTV, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» την προσάρτηση της Κριμαίας κι ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν να τη δώσει πίσω στην Ουκρανία. Οπως όμως γράφει χαρακτηριστικά και ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο, Ντέιβιντ Στερν, «το ερώτημα είναι εάν θα έχει ποτέ την ευκαιρία ακόμη και να τον συναντήσει»…

 

Scroll to top