03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ηρώ στο Half Note

 

Η Ηρώ επιστρέφει στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ.: 210-9213360). Ωρα έναρξης 21.30. Είσοδος από 15 ευρώ. Μέχρι τις 10 Απριλίου.

 

……………………………………..

 

 

Βλαβιανός στον Ιανό

 

Στις 8 μ.μ. στον Ιανό (Σταδίου 24, τηλ.: 210-3217917) ο Χάρης Βλαβιανός παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το αίμα νερό – ένα μυθιστόρημα σε σαράντα πέντε πράξεις». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Βαλτινός (συγγραφέας), η Δήμητρα Χριστοδούλου (ποιήτρια), ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας), και η Ιωάννα Ναούμ (καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ).

 

…………………………………………

 

 

«Φιλό και Μαρίνα» στον Ιανό

 

ΑΠΟΨΕ στις 22.30, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) θα προβληθεί -παρουσία της σκηνοθέτριας- το ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη «Φιλό και Μαρίνα». Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του γνωστού γλύπτη Φιλόλαου, έργα του οποίου κοσμούν όλη τη Γαλλία -έζησε από τη δεκαετία του ’50 ώς το τέλος της ζωής του στο Παρίσι και η πρωτοτυπία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας σημάδεψε την τέχνη του 20ού αιώνα. Είσοδος ελεύθερη.

 

……………………………………….

 

 

«Από κοινού» εικαστικά στη «Χρυσόθεμις»

 

«Από κοινού/jointly» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής-χαρακτικής του Γιάννη Στεφανάκι και της Μαργαρίτας Βασιλάκου, που εγκαινιάζεται σήμερα (19.30) στην γκαλερί Χρυσόθεμις (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6811418). Η Μαργαρίτα Βασιλάκου σημειώνει για τη δουλειά της: «Πλάθω εικόνες εικαστικές από ανάγκη, με τον άνθρωπο εντέλει ερημίτη, καθώς διαγράφει το εφήμερο πέρασμά του από τη ζωή. Ορίζω περιβάλλοντα σε σχέση οργανική με τα πλάσματά μου σε χώρους ζωτικούς. Χώρους, άλλες φορές οικείους όταν κοινωνώ σύμβολα, και άλλες φορές ανοίκειους όταν καταγγέλλω συναισθήματα. Ο τελικός σκοπός μου, να αποκαταστήσω μέρος από τον αλλοτριωμένο ατομικισμό μας. Ωστόσο, σε επίπεδο κοινωνίας η συλλογική αφύπνιση μέσω της τέχνης φαίνεται πως αργεί…». Ο Γιάννης Στεφανάκις για την τέχνη του γράφει: «Επιλέγει τη μοναξιά του ο άνθρωπος μέσα στην πόλη, ή η μοναξιά τον έχει επιλέξει; Με χρώματα φωτεινά και έντονα, σκούρες γραμμές, συντροφιά έχοντας ένα διαρκές ερωτηματικό που άλλοτε σύννεφο θα δεις κι άλλοτε σκάλα, πότε οίκο θα αντικρίσεις και πότε δέντρο, οι μοναχικές μου φιγούρες γίνονται πρωταγωνιστές, σε ένα σκληρό περίγυρο, κάνοντας κύκλους στο πεπρωμένο τους διέξοδο απαιτώντας». Διάρκεια έκθεσης έως το Σάββατο 3 Μαΐου.

 

……………………………………

 

 

Χίτσκοκ στη Θεσσαλονίκη

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον μετρ του σασπένς Αλφρεντ Χίτσκοκ, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από το αφιέρωμα «Στον ίλιγγο του Αλφρεντ Χίτσκοκ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και την Κυριακή 6 Απριλίου στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος». Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παραμένει διαχρονικά σημείο αναφοράς και θαυμασμού για γενιές σινεφίλ και δημιουργών. Οι κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του αφιερώματος γιορτάζουν τον μύθο του Βρετανού σκηνοθέτη, μυώντας τον θεατή στο αξεπέραστο κινηματογραφικό σύμπαν του, το γεμάτο ευφυΐα, χιούμορ και αγωνία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φιλμ «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» (1959), «Δεσμώτης του ιλίγγου» (1957), «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» (1956) και«Σιωπηλός μάρτυς» (1954).

 

…………………………………….

 

 

Μυθικά ζευγάρια στην τέχνη

 

Από σήμερα, με αφορμή την άνοιξη, την εποχή του έρωτα και της αναγέννησης, το Φουγάρο ξεκινά στο Ναύπλιο τον 3ο κύκλο τεσσάρων διαλέξεων με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου και τίτλο «Μυθικά ζευγάρια στην τέχνη». Θα παρουσιαστούν (σήμερα, Παρασκευή 4 και Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 Απριλίου από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα) μυθικά ζευγάρια της τέχνης, των οποίων το έργο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μεταξύ τους σχέση και τον μεγάλο τους έρωτα. Οι νευρώσεις, οι ανταγωνισμοί, αλλά και ο διάλογος, η συνεργασία, η συμβίωση έπαιξαν δραματικό ρόλο και γέννησαν στην κυριολεξία έργα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης. Η αφήγηση των σχέσεων και η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων τους θα δώσει την ευκαιρία να φωτιστούν όψεις της δημιουργίας που ανήκουν καθαρά στο βίωμα και την ερωτική ένταση, τη σχέση των φύλων και τις παρεκκλίσεις από συνήθεις συμπεριφορές. Μερικά από αυτά τα ζευγάρια συζητιούνται ως μοναδικά παραδείγματα καλλιτεχνικής αλληλεγγύης και ερωτικής συνύπαρξης ενώ άλλα μνημονεύονται για την καταστροφική τους σχέση και παραφορά.

 

……………………………………

 

 

Η Μελίνα στο Θησείο

 

«Melina M», μια παράσταση με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη που μιλά για το σήμερα παρουσιάζεται στο θέατρο «Θησείο» (Τουρναβίτου 7 -τηλ.: 210-3255444) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, σκηνικά-κοστούμια Ηλένιας Δουλαδίρη. Το κείμενο αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς προσωπικότητας της Μελίνας Μερούρη και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση με την ανυπαρξία προσοχής στον πολιτισμό, αλλά και με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί στις δύσκολες αυτές ημέρες. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη, Μάριος Μακρόπουλος. Μέχρι τις 13 Απριλίου. Πέμπτη και Παρασκευή 21.00, Σάββατο 20.00 και Κυριακή 21.30.

 

…………………………………….

 

 

Τέτσης στην Πινακοθήκη Πειραιά

 

Εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ. 210-4101402) έκθεση του Παναγιώτη Τέτση με εβδομήντα πέντε χαρακτικά έργα, τα οποία ανήκουν στη συλλογή του ΜΙΕΤ και αφορούν μια μεγάλη δημιουργική περίοδο του καλλιτέχνη, από τα πρώιμα χρόνια έως σήμερα. Γεννημένος στην Υδρα το 1925, ο καλλιτέχνης ανήκει στη γενιά του ’40. Φοιτά αρχικά στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί, κατά τα έτη 1953-1956 μαθητεύει στην Ecole des Beaux-Arts, κοντά στον χαράκτη E. J. Goerg. Από εκείνη την περίοδο ξεκινά την ενασχόλησή του με τη χαρακτική. Αν και άριστος «χειριστής» του χρώματος, επιδίδεται με την ίδια δεξιοτεχνία στα χαρακτικά έργα γιατί, όπως εκείνος χαρακτηριστικά λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερα από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δεν σε αφήνει να πας πιο πέρα. Οταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Εως τις 30 Μαΐου. Τρίτη έως και Παρασκευή 10 π.μ. – 2.00 μ.μ. και 6.00 – 9.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. – 3.00 μ.μ., Δευτέρα κλειστά.

 

Scroll to top