04/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθήματα οικονομίας με κλομπ στην ΑΣΟΕΕ

Στο ανελέητο κυνήγι «της πάταξης του παραεμπορίου», αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» και των ΜΑΤ χτύπησαν άγρια και συνέλαβαν Νιγηριανό μικροπωλητή, ενώ συνεπλάκησαν και με αλληλέγγυους φοιτητές.
      Pin It

Στο ανελέητο κυνήγι «της πάταξης του παραεμπορίου», αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» και των ΜΑΤ χτύπησαν άγρια και συνέλαβαν Νιγηριανό μικροπωλητή, ενώ συνεπλάκησαν και με αλληλέγγυους φοιτητές

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Μεσημέρι Πέμπτης 3 Απριλίου 2014, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθήνας. Στο πλαίσιο διδασκαλίας προπτυχιακού μαθήματος, καθηγητής ρωτά τους φοιτητές: «Μπορεί ο στρατηγικός στόχος ενός πανεπιστημίου να είναι ο περιορισμός της βίας;». «Οχι -απαντούν οι φοιτητές-, στόχος του Πανεπιστημίου είναι το εκπαιδευτικό έργο και η ερευνητική διαδικασία». «Μη βιάζεστε να απαντήσετε», αποκρίνεται ο καθηγητής, χωρίς να ξέρει τι θα επακολουθούσε.

 

Λίγα λεπτά αργότερα, ένας δυνατός θόρυβος αναστάτωσε φοιτητές και διδάσκοντες, ενώ μέσα στην αίθουσα άρχιζε να μυρίζει δακρυγόνο. Ηταν άλλο ένα χτύπημα στο πλαίσιο «της πάταξης του παραεμπορίου της περιοχής», όπως αποκαλεί τη χθεσινή επιχείρηση η Ελληνική Αστυνομία. Η επίθεση ενάντια στους πλανόδιους μικροπωλητές ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι, όταν 30 αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» (15 μηχανάκια) άρχισαν να κυνηγάνε τους φοβισμένους μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρήκαν καταφύγιο στο προαύλιο της σχολής.

 

Λιπόθυμος στο οδόστρωμα

 

Ενας μικροπωλητής νιγηριανής καταγωγής δεν κατάφερε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς και, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες στην «Εφ.Συν.», έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από 8 αστυνομικούς της ομάδας «Δέλτα» και έναν ΜΑΤατζή, με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμος στο οδόστρωμα. Ακολούθησαν διαπληκτισμοί μεταξύ αλληλέγγυων στους μετανάστες φοιτητών και αστυνομικών, με ανταλλαγή πετρών από τη μία πλευρά και κρότου-λάμψης από την άλλη, ενώ ο άτυχος μετανάστης είχε ήδη προσαχθεί.

 

Λίγη ώρα πριν από την αστυνομική επιχείρηση υπήρχε τελετή αποφοίτησης στην ΑΣΟΕΕ, με συνέπεια στο προαύλιο της σχολής να συνυπάρχουν κάποια στιγμή γονείς, ανθοδέσμες, φοιτητές, μετανάστες, πτυχία, δακρυγόνα και πέτρες. Η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα της Πατησίων διακόπηκε επί 3 ώρες (είχε μπει φωτιά σε έναν κάδο), ενώ η σύγκρουση φοιτητών και αστυνομίας αναζωπυρώθηκε στις 5 το απόγευμα, όταν αστυνομικές δυνάμεις (ομάδα «Δέλτα») εισέβαλαν στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ από την είσοδο της Δεριγνύ, ρίχνοντας και πάλι κρότου-λάμψης.

 

«Σύγχρονη χούντα»

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», τα μαθήματα αύριο δεν θα γίνουν μεταξύ 13.00-17.00, καθώς θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των φοιτητών εκείνη την ώρα. «Η τρομοκρατία που θέλουν να ενσωματώσουμε, ενώ προσπαθούν να παρεμποδίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα με τη ρίψη δακρυγόνων στοχοποιεί το άσυλο και θυμίζει πρακτικές σύγχρονης χούντας», αναφέρει η ανακοίνωση των φοιτητών. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι προσήγαγε δύο άτομα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

 

Scroll to top