Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

mediaΣε ισορροπία φαίνεται να οδηγείται ο μέσος χρόνος που «καταναλώνουμε» καθισμένοι στους καναπέδες μπροστά από τις μικρές μας οθόνες. Σε σύγκριση βέβαια με την περασμένη τηλεοπτική σεζόν, καθώς τις τρεις τελευταίες περιόδους έχει παρατηρηθεί μια σημαντική και διαρκής μείωση, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες τηλεθεατών.

 

Οι γυναίκες πάντως στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες δείχνουν και αυτήν την τηλεοπτική περίοδο να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το «χαζοκούτι», μειώνοντας συνεχώς τον χρόνο που περνούν καθημερινά στις τηλεοράσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measuremenet, για το χρονικό διάστημα 25 Οκτωβρίου 2013 έως και 25 Μαρτίου 2014, οι γυναίκες ηλικίας 15 έως και 24 χρονών καθηλώνονταν καθημερινά 24 λεπτά λιγότερα σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα τη σεζόν 2012-2013. Αφιέρωναν δηλαδή κατά μέσον όρο δύο ώρες και τέσσερα λεπτά ημερησίως στη μικρή οθόνη όταν πέρσι έφταναν τις δύο ώρες και 28 λεπτά. Ακολουθούν από κοντά οι πιο… φανατικές τηλεθεάτριες, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, που μείωσαν την ημερήσια παρακολούθηση κατά 19 λεπτά, παρότι βέβαια συνεχίζουν να καθηλώνονται ημερησίως επτά ώρες και 27 λεπτά μπροστά στο «χαζοκούτι». Κανονικό… μεροκάματο δηλαδή.

 

Μικρή μείωση στην ημερήσια παρακολούθηση, κατά εννέα λεπτά, παρατηρείται και στις γυναίκες 45-64 ετών, που αφιερώνουν καθημερινά έξι ώρες και 36 λεπτά μπροστά στις τηλεοράσεις τους. Αντίθετα, οριακά -κατά ένα λεπτό- έχουν αυξήσει τον χρόνο που περνούν μπροστά στις τηλεοράσεις τους οι γυναίκες ηλικίας 25-44 χρονών, οι οποίες διαθέτουν καθημερινά τέσσερις ώρες και 48 λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους για να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα. Οι άνδρες πάλι της ίδιας ηλικίας έχουν επίσης αυξήσει κατά 15 λεπτά τον χρόνο που αφιερώνουν στη μικρή οθόνη καθημερινά, φτάνοντας τις τρεις ώρες και 37 λεπτά.

 

Συνολικά πάντως, το τηλεοπτικό κοινό δείχνει να παρακολουθεί κατά μέσο όρο καθημερινά μόλις ένα λεπτό λιγότερη τηλεόραση από ό,τι το ίδιο διάστημα πέρυσι. Περνά καθηλωμένο σε καναπέδες μπροστά από τους τηλεοπτικούς του δέκτες τέσσερις ώρες και 50 λεπτά. Οι πιο… σταθεροί τηλεθεατές αποδεικνύονται οι άνδρες άνω των 65 ετών, που εξακολουθούν να αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο στη μικρή οθόνη. Καταναλώνουν ημερησίως επτά ώρες και έξι λεπτά μπροστά στις τηλεοράσεις όπως ακριβώς έκαναν και πέρσι.

 

[email protected]

 

Scroll to top