Στιγμυότυπο απο παλαιότερη άσκηση καταστολής πλήθους, με τίτλο «Καλλίμαχος»

06/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις φορές ζήτησαν να κατεβεί ο στρατός στους δρόμους!

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ επιβεβαίωσε παλαιότερες καταγγελίες, ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους, όπως στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης το .
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

Αναστάτωση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, προκαλεί από χθες η αποκάλυψη του επίτιμου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη, ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις υπήρξε πολιτική εντολή για να διατεθεί προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ως υποστηρικτικός μηχανισμός των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εν καιρώ ειρήνης…

Η αποκάλυψη έγινε προχθές το μεσημέρι σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «On Alert» που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο, και σε αυτήν ο επίτιμος αρχηγός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2012, ότι στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είχε δοθεί εντολή στρατιωτικές δυνάμεις να ενισχύσουν τις αστυνομικές. Εντολή που, όπως είπε ο απόστρατος πλέον ναύαρχος, πήρε και ο ίδιος και αναγκάστηκε τότε να υποχωρήσει από τις θέσεις του και να την ικανοποιήσει μερικώς.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θεωρώ ότι σε καιρό ειρήνης η χρήση του στρατεύματος που θα έχει επαφή με τον κόσμο ανήκει αποκλειστικά στα σώματα ασφαλείας. Είχα δυο–τρεις περιπτώσεις, οι οποίες δεν τηρηθήκανε στο έπακρο. Τηρηθήκανε, υπάκουσα στις εντολές, αλλά όχι στον βαθμό τον οποίο λένε», ενώ ερωτηθείς ποιες είναι οι περιπτώσεις, απάντησε: «Στη Θεσσαλονίκη, στην παρέλαση, κι άλλες περιπτώσεις. Δεν έχει νόημα, αλλά η βασική περίπτωση ήταν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης». Κατά τη διάρκεια, δε, της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ εάν η απόφαση ήταν πολιτική και την εκτέλεσε το ΓΕΕΘΑ, απάντησε χωρίς περιστροφές πως «ήταν απόφαση της πολιτικής ηγεσίας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο ίδιος ο Πάρης Καρβουνόπουλος ανέφερε ότι «το αίτημα αφορούσε ο στρατός να βρίσκεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για παν ενδεχόμενο. Υπουργός Αμυνας εκείνη την περίοδο ήταν ο κ. Παναγιωτόπουλος. Υποθέτω ότι το αίτημα είχε έρθει από ακόμα πιο ψηλά».

Η αποκάλυψη, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», επαληθεύει πλήρως τις καταγγελίες που είχαν γίνει τότε και ανέφεραν τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Επιχείρηση Καταστολής Πλήθους στη Θεσσαλονίκη το 2012 και αποδεικνύει ότι «ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος και ο γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος δρούσαν στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που μετά τη χούντα των Συνταγματαρχών έβγαλε για πρώτη φορά τον Στρατό στον δρόμο, ενάντια σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές». «Πρόκειται για πολύ σημαντική πολιτική παρέμβαση», προστίθεται στην ανακοίνωση, «που ανατρέπει τις στοχεύσεις μετατροπής του Μπαλτάκου σε αποδιοπομπαίο τράγο» και «αποδεικνύεται ότι το σύνολο της κυβέρνησης αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές ως εσωτερικό εχθρό».

Ουδέν σχόλιον

Σχετικά με την αποκάλυψη του επίτιμου Α/ΓΕΝ, στελέχη του ΓΕΕΘΑ, που διέψευδαν ακόμη και χθες ότι χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις ως δυνάμεις καταστολής, ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν σχολιάζουν τις δηλώσεις πρώην αρχηγών και δη επίτιμων, ότι τότε οι στρατιώτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων των Βαλκανικών Πολέμων, ότι όσοι βρίσκονταν εκεί είχαν άδεια όπλα και ότι δεν υπάρχει θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη χρήση στρατιωτών ως δυνάμεων ασφαλείας.

Προσέθεταν ακόμη ότι οι δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν τότε ήταν από τον Στρατό, ότι από το Π.Ν. ζητήθηκε μόνο μία διμοιρία επιδείξεων και απόδοσης τιμών, ότι ο εχθρός των στρατιωτικών είναι εκτός των τειχών και ότι έκτοτε δεν εμφανίστηκαν στρατιώτες στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

 

Scroll to top